USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda onama edildi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda benimseme edildi.

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirleri içeren yasa teklifi komisyonda onama edildi
09-03-2022 18:30
TBMM

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz teklifle, taksit taksit adanmış sözleşmelerinde inat yerinde artan borcun tümünün spot kılınmasına bağlı koşullar, Türk Borçlar Kanunu ile ahenkli ve mahveden lehine olacak halde değiştirilecek. Taksitle adanmış sözleşmelerinde tüketicinin artan borcunun tümünün ifasının arzu edilmesi düşüncesince kanundaki öbür şartların yanı esna artan namus borcu alegori sözleşmede toprak düzlük değer dikkate alınacak.

Tüketici kredilerindeki itimat borcunun tamamının er ödenmesi şeklinde ihbariye aranmaksızın kayıtım hakkı hükümleri uygulanacak. Böylece tüketicilerin, ödedikleri ecir ve masrafların iadesi ile itimat hasebiyle katlandıkları maliyet azaltılacak.

Kredili tevdiat hesabı, itimat kartı kıl payı belgisiz mütemadi mahveden kredilerindeki repo oranında mahveden lehine değişikliklerin hemen uygulanabilmesi düşüncesince aranjman yapılacak. Bu kapsamda repo oranındaki indirimin, mahveden lehine olması hasebiyle yürürlüğe girmesi düşüncesince 30 güneş öncesinde ihbariye yapılması şartı kaldırılacak. Bu araç salt repo payı artırımını kapsayacak halde değiştirilecek.

Yan mahsul ve hizmetlerin itimat tasarruf şartı şekilde sunulmasına sınırlama

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, mahveden kredilerine sigorta yaptırılmasını içeren maddesi "Sigorta, taraf mali mahsul ve misyon sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin nominal yahut mihman data saklayıcısı marifetiyle bariz talebi yapılmaksızın itimat irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, itimat irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif buyurmak koşuluyla itimat irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir itimat sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, itimat sağlayan çeşidinden benimseme yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, itimat borcunun art ödenme teminatını gelmek amacıyla tutar sigortalarında artan namus borcu tutarıyla ve vadesiyle ahenkli olması gerekecek.

Tüketici kredisi sözleşmesi, itimat ile ilişik olanlar dış taraf mali mahsul ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, ikametgâh finansmanı sözleşmelerine sigorta yaptırılmasını havi maddesi "Sigorta, taraf mali mahsul ve misyon sunumu" başlığıyla baştan düzenlenecek. Bu kapsamda tüketicinin nominal yahut mihman data saklayıcısı marifetiyle bariz talebi yapılmaksızın itimat irtibatlı sigorta yaptırılamayacak. Konut finansmanı kuruluşu, itimat irtibatlı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif buyurmak koşuluyla itimat irtibatlı sigorta yaptırılmasını içeren bir ikametgâh finansmanı sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağlamış olduğu teminat, ikametgâh finansmanı kuruluşu çeşidinden benimseme yapılmak mecburiyetinde olacak. Kredi irtibatlı sigortanın, itimat borcunun art ödenme teminatını gelmek amacıyla, tutar sigortalarında artan namus borcu tutarıyla ve vadesiyle ahenkli olması gerekecek.

Konut finansmanı sözleşmesi, itimat ile ilişik olanlar dış taraf mali mahsul ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

Ön ödemeli şekilde satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte piyasaya gerçekleme edilmesi mecburi olacak. Büyük ölçekli ikametgâh planlarında inşaatın tamamlanması aşırı levent boylu süreler alabildiği düşüncesince ön ödemeli şekilde satılan konutların piyasaya maksimum gerçekleme süresi 36 aydan 48 taban çıkarılacak. Kat irtifakının mahveden alegori tapu siciline tescil edilmesiyle beraberce zilyetliğin dönemi şeklinde de zaman ve gerçekleme işlenmiş sayılacak.


Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde gerçekleme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, özellikle möble iktisap buyurmak kıl payı niteliği bakımından ayrımlılık bildirme edebilen ve nihai tüketicilerin hususi arzu ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi duraç bulunan 30 günde gerçekleme yahut bırakma edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı misyon sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara değgin nihai tüketicilerin ihbariye ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izleme edebilecekleri okunabilen bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan alegori ve üstüne piyasaya icra ettikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile beraberce zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin ara bulucu misyon sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, ara bulucu misyon sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde ara bulucu misyon sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere bırakma yükümlülüğü olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa bozukluk olmaları durumunda, muhalefet teşekkül fail rastgele bir bir işlemden mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı hata durumları ile gerçekleme yahut bırakma sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı bağlam dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece gerçekleme yahut bırakma ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla beraberce piyasaya huzur zincirleme mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı yapılmaksızın düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan alegori kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; tedbir edememe, istif yetersizliği kıl payı nedenlerle kontrat konusu ev ve ya hizmetin tek ve ya gereği kıl payı gerçekleme yahut bırakma edilememesine bozukluk olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, gerçekleme yahut bırakma tarihi kıl payı tüketicinin alım satım tercihinde ve satın benimseme etme sonra dağıtılma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstlenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle ahenkli olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, mühtedi dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da mühtedi dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka bap mühtedi dinlence sözleşmelerinin, hemen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında mühtedi ev sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı ve ya topluluk yahut vakıf üyeliği şekli ile mühtedi dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan nihai tüketicilerin yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak nihai tüketicilerin kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla mühtedi tatile bap ev üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların mühtedi ev yahut mühtedi dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, mühtedi dinlence sözleşmesinden kayıtım hakkını şimdi hazırlop kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan kayıtım süresi ortamında tüketiciden bırakma yahut borçlandırıcı doküman benimseme etme yasağı, ayni hakka bap mühtedi dinlence sözleşmesi bulunan mühtedi ev sözleşmelerini de kapsayacak halde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, piyasaya ödemeleri hemen reddetme edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele bir muhtelif belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev hakkı sağlayan sözleşmeler de engelleme iktisap buyurmak kıl payı tüketicilerle ön ödemeli mühtedi dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev hakkı sağlayan sözleşmeler dış iktisap buyurmak üzere, mühtedi dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, zatî hak sağlayan mühtedi dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını belli bir mühtedi düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 güneş geçmiş sağlayıcıya bildirirse, o mühtedi düşüncesince tüketiciden rastgele bir kişi altında bir değer arzu edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye gerçekleme tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak niteliği hasebiyle bazısı malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca apayrı bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla revize mahsul şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan bitirme vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların müstamel ve mukayyet olduğuna bağlı gerçekleme yapılmasının gerektiği halde bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve mezun müşteri çeşidinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, şirketlerin akıllıcasına ve şimdiki mezun servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir yanıltıcı infaz hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla müstahsil ve ithalatçılara, hepsi mezun servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde piyasaya misyon sunan hususi servis istasyonlarının mezun servis istasyonu algısı oluşturacak halde misyon vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, tablo ve risale kıl payı rastgele bir muhtelif lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen tasarruf ömrü boyunca mala bağlı adanmış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini arzu edilebilecek.

Malların teslimi tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile 30 günde gerçekleme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak

Teklife göre, özellikle möble iktisap buyurmak kıl payı niteliği bakımından ayrımlılık bildirme edebilen ve nihai tüketicilerin hususi arzu ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde umumi duraç bulunan 30 günde gerçekleme yahut bırakma edilme yükümlülüğünden ayrıklık tutulacak.

Aracı misyon sağlayıcılara; mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde yönetmelikle belirlenen hususlara değgin nihai tüketicilerin ihbariye ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları izleme edebilecekleri okunabilen bir sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı şekilde vandöz yahut sağlayan alegori ve üstüne piyasaya icra ettikleri ön bilgilendirme, ön bilgilendirmenin teyidi ve onayına bağlı işlemlerden, işlemi karşıcı şekilde vandöz yahut sağlayan ile beraberce zincirleme mesul olacak.

Tüketicinin bilgilendirilmesine bağlı yönetmelikte planlı ön bilgilendirmede bulunması mecburi unsurlardaki eksikliklerin ara bulucu misyon sağlayıcıdan kaynaklanması yerinde sorumluluk, ara bulucu misyon sağlayıcıda olacak.

Mesafeli sözleşmelere bağlı işlemlerin yapıldığı platformu kuran ve işleten şekilde ara bulucu misyon sağlayıcıların, vasıtalık edilen işlemlere bağlı kayıtları sübvansiyon ve ilgililere bırakma yükümlülüğü olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayıcılar ile bulunan sözleşmelerine uymaması hasebiyle düzenlemelere aykırılığa bozukluk olmaları durumunda, muhalefet teşekkül fail rastgele bir bir işlemden mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vasıtalık edilen mesafeli sözleşmelerin değer tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, kanunda planlı ayıba bağlı hata durumları ile gerçekleme yahut bırakma sonrası bedelin satıcıya yahut sağlayıcıya aktarıldığı bağlam dışında, değer kendilerinde kalmış olduğu sürece gerçekleme yahut bırakma ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayıcıyla beraberce piyasaya huzur zincirleme mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, vandöz yahut sağlayan onayı yapılmaksızın düzenledikleri kampanya ve indirimlerle vandöz yahut sağlayan alegori kurulmasına vasıtalık ettikleri mesafeli sözleşmelere bağlı olarak; tedbir edememe, istif yetersizliği kıl payı nedenlerle kontrat konusu ev ve ya hizmetin tek ve ya gereği kıl payı gerçekleme yahut bırakma edilememesine bozukluk olmaları durumundan mesul olacak.

Aracı misyon sağlayıcılar, gerçekleme yahut bırakma tarihi kıl payı tüketicinin alım satım tercihinde ve satın benimseme etme sonra dağıtılma hakkının kullanımında ehemmiyetli bir tesiri bulunan reklamlarında üstlenme edilen bilgilerin tüketiciye meydana getirilen ön bilgilendirmeyle ahenkli olması ve ispatına bağlı mesul olacak.

Devre mülklere düzenleme

Teklifle, mühtedi dinlence sözleşmelerinin kapsamı ile düzenlenme kökler ve esaslarının açıklığa kavuşturulması amaçlanıyor.

Devre dinlence satışının mali kiralamayla yapılması yerinde da mühtedi dinlence sözleşmelerine bağlı kanun hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka bap mühtedi dinlence sözleşmelerinin, hemen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar kapsamında mühtedi ev sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi olacak.

Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı ve ya topluluk yahut vakıf üyeliği şekli ile mühtedi dinlence hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirmiş olduğu korumadan nihai tüketicilerin yararlanması sağlanacak.

Paravan firmalar kurularak nihai tüketicilerin kıygın edilmesinin engellenmesi amacıyla mühtedi tatile bap ev üstünde ayni gerçek sahibi olmayanların mühtedi ev yahut mühtedi dinlence satışı yapması yasaklanacak.

Tüketicinin, mühtedi dinlence sözleşmesinden kayıtım hakkını şimdi hazırlop kullanabilmesi düşüncesince getirilmiş bulunan kayıtım süresi ortamında tüketiciden bırakma yahut borçlandırıcı doküman benimseme etme yasağı, ayni hakka bap mühtedi dinlence sözleşmesi bulunan mühtedi ev sözleşmelerini de kapsayacak halde genişletilecek. Söz konusu yasağın ihlali halinde, piyasaya ödemeleri hemen reddetme edilecek; tüketiciyi namus borcu dibine sokan rastgele bir muhtelif belge, mahveden anlamında çürük olacak.

Devre ev hakkı sağlayan sözleşmeler de engelleme iktisap buyurmak kıl payı tüketicilerle ön ödemeli mühtedi dinlence sözleşmesi kurulamayacak.

Devre ev hakkı sağlayan sözleşmeler dış iktisap buyurmak üzere, mühtedi dinlence sözleşmeleri en bir tomar 10 sene düşüncesince kurulacak.

Tüketici, zatî hak sağlayan mühtedi dinlence sözleşmesinden meydana gelen dinlence hakkını belli bir mühtedi düşüncesince kullanmayacağını tatilin başlamış olacağı tarihten minimum 90 güneş geçmiş sağlayıcıya bildirirse, o mühtedi düşüncesince tüketiciden rastgele bir kişi altında bir değer arzu edilemeyecek.

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye gerçekleme tarihinden itibaren minimum bir sene güvence verilmesi mecburi olacak. Ancak niteliği hasebiyle bazısı malların güvence koşulları Ticaret Bakanlığınca apayrı bir endaze birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar fakat Bakanlıkça yetkilendirilen merkezlerde yenilenmesi şartıyla revize mahsul şekilde satılabilecek. Yenileme merkezlerinin Bakanlıktan bitirme vesikası alması mecburi olacak.

Elektronik etiket bilgisi mevcut malların müstamel ve mukayyet olduğuna bağlı gerçekleme yapılmasının gerektiği halde bu doğrulamalar Bakanlık, restorasyon merkezi ve mezun müşteri çeşidinden Bakanlıkça belirlenen kökler ve esaslara uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yapılacak.

Tüketicilerin, şirketlerin akıllıcasına ve şimdiki mezun servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri, rastgele bir yanıltıcı infaz hasebiyle kıygın olmamaları amacıyla müstahsil ve ithalatçılara, hepsi mezun servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Ticaret Bakanlığınca kurulan siskullanım teme derç zorunluluğu getiriliyor.

Yetkili servis istasyonları haricinde piyasaya misyon sunan hususi servis istasyonlarının mezun servis istasyonu algısı oluşturacak halde misyon vermesinin önlenmesi amacıyla hususi servis istasyonlarına servis fişi, tablo ve risale kıl payı rastgele bir muhtelif lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi istimal zorunluluğu getiriliyor.

Bakanlıkça belirlenen tasarruf ömrü boyunca mala bağlı adanmış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, zararın tazmini arzu edilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ