USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren teklif, Komisyonda onama edildi

Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgilendiren bölgelerde ilmî icraat yapmak, ülke haricinde kazı ilmî kazı, araştırı ve araştırmalar yapmak kadar Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren teklif, Komisyonda onama edildi
11-01-2023 21:09
TBMM

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın kurulmasını içeren anayasa teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda onama edildi.

AK Parti milletvekillerinin imzasını nâkil Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi ile Türk ve İslam arkeolojisi ile dayalı bölgelerde ilmî icraat yapmak, bu bölgelerde katalog ve müzeler açmak, kültürel kalıt dair iş birlikleri gerçekleştirmek, dünya haricinde hafriyat ilmî kazı, araştırı ve araştırmalar yapmak neredeyse merkezi Ankara'da mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Vakıf, amaçları kapsamında ilk herşeyden ilk olarak Türk ve İslam arkeolojisi ile kültürel mirası peyda etmek neredeyse antropoloji, konuşma tarihi, tarih, epigrafi, nümismatik kadar kâffesi dayalı bölgelerde Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Güney Asya ve dünyanın başka bölgelerinde zamanı çağlayan süresince mevcud kültürlerin ve sanatların, Türk hile kullanmakta olanları ve öğrenciler kabilinden rastgele yönüyle çalışılmasını motivasyon edecek ve bu bölgelerde meydana getirilen ilmî araştırı ve emekleri destekleyecek.

Vakıf, faaliyetlerini yegâne başına gerçekleştirebileceği kadar kültürel mirasın korunması, yönetimi ve geliştirilmesi düşüncesince amme gurur ve kuruluşları, asıl ve hukuksal eşhas ile ortaklık yapabilecek.

Vakıf, amme gurur ve kuruluşlarına, hususi kuruluşlara, arsıulusal kuruluşlara plan teklifleri sunabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalara katılabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalar düzenleyebilecek.

Vakfın çalışmalarından Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Yönetim Kurulu kabilinden belirlenenler, vakıf içerisinde açılan ve merkezi Gaziantep'te mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü kabilinden yürütülecek.

Vakfın organları

Vakfın organları; mütevelli heyeti, dümen oturmuş ve denetleme oturmuş ile istişare organı bulunan hile kurulundan oluşacak.

Mütevelli heyeti, vakfın değişmeyen organı olacak ve 11 üyeden oluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün müteallik bulunduğu Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığının Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürlüğünün müteallik bulunduğu Bakan Yardımcısı, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, mütevelli heyetinin elbette üyeleri olacak.

Mütevelli heyeti başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı olacak ve bakanın katılmadığı toplantılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün müteallik bulunduğu Bakan Yardımcısı riyaset edecek.

Vakfın yürütme organı bulunan dümen kurulu, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nı temessül yetkisini nâkil olacak ve 7 üyeden oluşacak.

Bilim kurulu, vakfın istişare organı olacak. Bilim oturmuş üyeleri, hafriyat bilimi ve kültürel kalıt dalında ve münasebetli başka hile sahalarında seçkinleşme eden, vakfın amaçları doğrultusunda icraat meydana getiren Türk ve ecnebi hile kullanmakta olanları arasından dümen kurulunca 5 yıllığına seçilecek. En birlikte tomar 50 insandan oluşacak hile kurulunda ecnebi üyelerin sayısı hep uzuv sayısının beşte birinden birlikte tomar olamayacak.

Vakıf kabilinden dünya haricinde hafriyat ilmî kazıların yapıldığı yerlerde, hafriyat süresiyle sınırlanmış peyda etmek neredeyse mütevelli heyeti sonucu ile eğreti temsilcilikler açılabilecek.

Personel istihdamı

Kamu gurur ve kuruluşları, yükseköğretim müesseselerinde vakfın çalışkanlık alanlarıyla dayalı mevzularda istihdam edilen talih memurları ile tedris elemanlarından muktezi özellikleri taşıyanlar, vakfın talebi, kendilerinin ve müesseselerinin muvafakatiyle 1 yılı geçmemek neredeyse vakıfta eğreti görevlendirilebilecek. Bu süre, bire birlikte usulle rastgele birlikte personel düşüncesince birer sene peyda etmek neredeyse en birlikte tomar 3 sene uzatılabilecek. Bu suretle eğreti görevlendirilenler görevlendirildikleri müddet süresince kurumlarından maaşlı mezun sayılacak.

Türk Arkeoloji ve Miras Vakfı, gurur ve kuruluşlardan, yalnız mahsus birlikte uzmanlık, hile ve birikim mucip iş ve hizmetler düşüncesince açılan komite ve benzer emek vermek gruplarına karışma peyda etmek üzere, kurumlarındaki birincil görevleri uhdelerinde eğlenmek şartıyla personel görevlendirilmesini arzu edebilecek.

Vakıf, iş mevzuatı kapsamında personel istihdam edebilecek.

Bütçe ve gelirleri

Vakıf, erek ve faaliyetleri doğrultusunda salname bütçe yapacak, amaçlarını yapmak düşüncesince dünya içi ve dünya haricinde konuşu pres kurabilecek, devralabilecek ve bunlara kuma olabilecek.

Vakfın amacına akla yatkın millî ve arsıulusal fonlardan dökme hibeler de karışma peyda etmek neredeyse dünya içi ve dünya dışı rastgele mütenevvi ürün, hizmet, taşınır, taşınmaz, varidat ve rastgele mütenevvi bağışlar ile ayni ve nakdi yardımlar, faaliyetlerden elde edilmiş mütenevvi gelirler, konuşu işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler, söylenegelmiş ve gayrimenkul varlıkları ile başka haklarının değerlendirilmesi ile sağlanan gelirler, sponsorluk gelirleri, enstitü giderlerinde kullanılmak neredeyse Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden aktarılacak tutarlar, umumi bütçeden aktarılacak tutarlar, vakfın gelirlerini oluşturacak.

Vakıf, faaliyetleri hasebiyle meydana getirilen işlemler anlamında harçlardan, bu kapsamda planlı kağıtlar hasebiyle kaşe vergisinden, cemaat bulunduğu emlak hasebiyle emlak vergisinden affedilmiş olacak, Cumhurbaşkanınca algı muafiyeti maruf vakıflara sağlanan kâffesi hükümlerden yararlanacak.

Vakfa yapılacak hediye ve yardımlar, sağlık yahut kuruluşlar vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla bildirilecek gelirlerden yahut gurur hasılatıntan indirilebilecek.

Kuruluş işlemleri

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay içre vakfın yapı işlemlerinde kullanılmak ve kalanı yapı tamamladıktan sonradan vakfa bırakılmak neredeyse Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden vakıf namına açılacak adisyona 5 milyon teklik aktarılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 sene içre vakfın kuruluşu, vakıf senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine uyarınca tesciline müteallik işlemler Vakıflar Genel Müdürlüğü kabilinden sonuçlandırılacak. Vakfın yapı işlemlerinin tamamlanmasıyla bu arada ayrı birlikte el işi ister yapılmaksızın enstitü de müesses olacak.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi'nde mevcut ve mülkiyeti Hazineye ilgilendiren taşınmazdaki Kendirli Gazi Kültür Merkezi üzerinde, enstitü faaliyetlerinde kullanılmak neredeyse vakıf lehine bedelsiz dayanma hakkı üretim edilecek.

Öte taraftan önergeyle "Mütevelli heyetinin, vakıf resmi senedinde ayrım hazırlamaya salahiyetli olması" onama edildi.

Teklife kurma edilen toy maddeyle, vakıf organlarında işyar kişilerden rastgele birlikte içtimai asayiş kurumundan tekaütlük yahut güçsüzlük maaşı sahaların bu aylıklarının kesilmemesine müteveccih aranjman yapılıyor.

Görüşmelerden

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu'nun, Danıştay 8. Daire'nin talebe Andı'nın okullarda okutulmasını kaldıran kararın iptaline erinç "kararın düzeltilmesi" başvurusunu reddettiğini belirterek, "Çocuklarımızın andımızı okumasından iğbirar duymamamız lazım. 'Türklükle sorunu olanlarla uğraş edeceğiz' dediğiniz devirde 'Ne bahtiyar Türk'üm diyene' sözünü bildirmek çocuklarımıza adeta haram bir duruma getirildi. Bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz." dedi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Anayasa'nın 66. maddesindeki "Türk Devleti'ne yurttaşlık bağı ile müteallik bulunan hepsi Türk'tür. Türk babanın yahut Türk ananın evladı Türk'tür." hükmünün bu aralar baş döndürücü tartışıldığını söyledi.

"Türk-İslam arkeolojisi" ifadesinden hastalık erinçsiz olunduğunu soran Aydın, "Bugün o altılı ganyan masanın birlikte ortağının sonsuz gündeme getirmiş bulunduğu sese, nağme çıkarmıyorlar. Orada en iri ortaklardan biri, Anayasa'daki geçmiş 4 maddeyi münakaşaya açan zat arkadaşına lakırtı söyleyemeyenler, 'Andımız ile dayalı hakeza birlikte değişmeyen çıkmış' diyor. Andı bildirmek değil aslolan, Andı yaşamaktır. Eğer burada Türk ve İslam algısından iğbirar mevcut ise ilkin onu dile getireceksiniz." görüşünü paylaştı.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, vakfın mütevelli heyetinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı'nın namına Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı'nın olmasının henüz akilane olacağını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ