USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk bilim adamları, dünyayı saran kuraklık tehlikesine çare arıyor

Dünyayı kuraklık endişesi sararken Türk bilim insanları kuraklığa mukavemetli tohumlar üstündeki çalışmalarını sürdürüyor.

Türk bilim adamları, dünyayı saran kuraklık tehlikesine çare arıyor
11-11-2021 17:25
Tüm dünyada başlangıç yayınlayan kuraklık topluluğun gelişigüzel kesimini endişelendiriyor. Ülkemizde ilkin sene içinde tesirini hissettiren kuraklık dolayısıyla üretimde toplam ürün ve randıman kayıpları yaşandı. Su kaynaklarının kuruması ve şuursuz su kullanması göllerin, barajların çekilmesine defa açtı. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve kadrosu kuraklığa mukavim tohumlar üstünde ki çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor. Çalışmaları ile ilgilendiren bilgelik sağlayan Karaköy, hava değişikliğiyle beraberce gelecekte oluşabilecek kuraklığın illet olacağı başağrısı ve sorunlara değindi. Karaköy, açıklamasında besin temini noktasında da açıklamalarda bulunarak istihsal ve düzeltme çalışmalarının çabucak planlanması icap ettiğini söyledi.
Gelecekte besin temininde teessürat yaşanacağı öngörülüyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Küresel noktada baktığımızda nezdinde hava değişikliği lakırtı konusu. Bu hava değişikliğini ayrıntılı şekilde incelediğimizde de doğacak zamanlarda kuraklık tehlikesinin olabildiği öngörülüyor. Buna hem şita kuraklığı hem yaz kuraklığı şekilde vakaya beslemek gerekiyor. 2020-2021 yetiştiricilik programına bakacak olursak bu kuraklık kendisini iyiden iyiye hissettirdi. Özellikle bu sene tahıllar çoğu kez yağışlara ilişkin şekilde ekiliyor ve buna baktığımızda Nisan ve Mayıs ayında Sivas ili genelinde yağışın düşmediğini görüyoruz.

Bu aşırı ağır nezdinde biçimde randıman ve nitelik kayıplarına defa açabilmektedir. Su kaynaklarının kuraklığa ilişkin şekilde azalması, göletler ve barajların dolmaması, arazi altı su kaynaklarının hâlâ da çekilmesine illet olmakta. Özellikle vıcık vıcık ekincilik yaptığımız bölgelerde üretimimizi aşırı ağır noktada sınırlandırmaktadır. Bu mevzuda ayrışık icraat bizde yapmaktayız. Dünyaya baktığımızda dünyada ki bilim adamları bu mevzularla ilgilendiren şekilde gelecekte hava değişikliklerinin bu biçimde bitmeme etmiş olduğu sürece kuraklık ve besin temini dair aşırı ağır başağrısı ve hastalıkların oluşabileceğini de öngörmektedirler” dedi.

Üretim planlaması çabucak yapılmalı

Prof. Dr. Karaköy, dünya nüfusunu besleyecek biçimde istihsal ve düzeltme çalışmalarının çabucak planlanması icap ettiğini belirterek, “Dünya nüfusu aşırı çabuk nezdinde biçimde artmakta. Artan dünya nüfusunun beslenebilmesi düşüncesince kılıç şuan aldığımız randıman rekoltesinin aşırı hâlâ ilişkin çıkabilmemiz gerekiyor. Ürün rekoltesinin ilişkin çıkabilmek hesabına da bizi sınırlandıran nebatat açısından ruhsal gerilim koşullarına defa açan kuraklık ve itici üzere fizyolojik faktörlere layıkıyla kesinlikle kılıç icraat gerçekleştirmek durumundayız.

Aslında baktığımızda dünyada şuan da kuraklığa ve çevresel değişikliğe ilişkin şekilde oluşan nezdinde başağrısı ve problemin olmadığını düşünüyorum fakat oluşabilecek nezdinde maslahat var. Şuanda hayattaki şahısların tagaddi dair esas problemimiz bulunan kaynakların adaletli ve denktaş dağıtılamamasından kaynaklanmaktadır.

Özellikle Afrika sahasına baktığımızda 5-10 saniyede nezdinde şahısların açlıktan yaşamını kaybettiğini görüyoruz. Burada en ehemmiyetli maslahat ümranlı ülkelerdeki besin israfının önüne geçebilmek ve bu mevzuda adaletli nezdinde dağıtımla şuanda bunun üstesinden gelebiliriz. Ancak gelecekte çevresel faktörlerin ve iklimsel değişikliklerin olmasıyla bu arada bizim randıman desenimizde yetiştiricilik yönünde dünyanın gelişigüzel durumunda kesinlikle tadilat olması gerekiyor. Biz komşularımızla bu arada kestirmece 600 milyon nüfusu da besleyecek biçimde nezdinde istihsal planlamasının çabucak yapılması buna müteveccih şekilde da düzeltme çalışmalarının planlanması gerektiğine inanıyoruz'' biçiminde konuştu.
Islah emekleri sürüyor.

Prof. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa mukavim tohumlar üstünde düzeltme çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, “Bizlerde şuanda ilkin tahıllarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyorsunuz buğday ciddi nezdinde üründür. Buğdaya müteveccih şekilde tahıllar, arpa, yulaf, tritikale üzere bitkilere müteveccih şekilde düzeltme çalışmalarımız rutin şekilde bitmeme ediyor. Her sene kesinlikle bunlarla ilgilendiren melezlemeler, laboratuvar çalışmalarını yürüterek ilkin markıra mebni icraat yapıyoruz. Islah programlarımızı oluşturmuş durumdayız'' ifadelerini kullandı.

Demet Karakuş - Mert Taha Varol

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ