USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Devletleri Teşkilatı 12. Aksakallar Konseyi Toplantısı İstanbul'da başladı

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, "Türk Devletleri Teşkilatı, gündüz günden büyüyor, güçleniyor. Üstlendiği günah herhangi ortak güzeşte çağ henüz da artıyor. Gerek alanda lüzum dünyada henüz ehemmiyetli ortak aranjman biçimine geliyor." dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı 12. Aksakallar Konseyi Toplantısı İstanbul'da başladı
09-02-2022 13:46
İstanbul

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Türk Devletleri Teşkilatı, gündüz günden büyüyor, güçleniyor. Üstlendiği vebal rastgele güzeşte çağ elan da artıyor. Gerek alanda lazım dünyada elan ehemmiyetli müşterek kodifikasyon biçimine geliyor." dedi.

TDT 12. Aksakallar Konseyi Toplantısı, Yıldırım'ın başkanlığında İstanbul'da başladı.

Yıldırım, toplantının açılışında meydana getirdiği konuşmada, çelimsiz müddet evvela İstanbul'da planlı 8. Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde talih başkanlarının ehemmiyetli zamanı kararlar aldığını, bunlardan birinin de Aksakallar Konseyi ile ait bulunduğunu söyledi. Bu kararla bu arada Aksakallar Konseyinin yönetmeliğinin yenilendiğini ve yapısının güçlendirildiğini tamlayan Yıldırım, bu mevzuda ağır himmet ve emeği bulunan TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ile düzentileme arkadaşlarına teşekkürname etti.

"Ümit ediyorum Aksakallar Konseyi, toy yapısıyla önümüzde ağır projelerde elan müşterek tomar ulama sağlayacak, veçhe kılık gösteriş oynayacak." diyen Yıldırım, şu biçimde bitmeme etti:

"Türk Devletleri Teşkilatı, gündüz günden büyüyor, güçleniyor. Üstlendiği vebal rastgele güzeşte çağ elan da artıyor. Gerek alanda lazım dünyada elan ehemmiyetli müşterek kodifikasyon biçimine geliyor. Tabiatıyla bu evolüsyon içerisinde Aksakallar Konseyinin de mesuliyeti artmaktadır. Biz, Aksakallar kendisine alacağımız kararlarda, yapacağımız tavsiyelerle gerçekleştireceğimiz çalışmalarla teşkilatımızın yükselişine, çalışmalarına ehemmiyetli ulama sağlamayı hedefliyoruz."

Aksakallar Konseyinin dip tecrübeye cemaat insanlardan oluştuğunu, bu potansiyeli en dobra biçimde gitmek icap ettiğini dile getiren Yıldırım, "Zaten talih ve hükümet başkanlarının İstanbul Zirvesi'nde aldıkları kararın peşinde da bu asıl mevcuttur. Aksakallar Konseyinin tecrübesinin, teşkilatın yürütmekte bulunduğu planlara ulama sağlayacağına içten inanıyorum. Bu itibarla hepimiz Aksakallar kendisine önümüzdeki süreçte sekreterlikle mevzun müşterek düzentileme süresince dışişleri bakanlarımızın da katkılarıyla talih başkanlarının belirledikleri veçhe doğrultusunda Türk dünyası, Türk devletleri arasındaki ilişkileri geliştirmek, ekonomik, içtimai kültürel alanlara ulama iletmek düşüncesince hummalı müşterek düzentileme içerisinde olacağız." sanarak konuştu.

Bugünkü toplantının bu gayeye müteveccih müşterek baş bulunduğunu özetleyen Yıldırım, toplantıya bağlı şunları söyledi:

"Aksakallar Konseyi kendisine burada çağ süresince neler yapabileceğimizi bütün müşterek biçimde ele alacağız. 8. İstanbul Zirvesi'nde 2040 gösterimi bildirme edildi. 2040 vizyonunun süresince 5 salname iş planı ve izlemsel plan var. Tabiatıyla 5 salname bu plan süresince toprak meydan eylemlerin müşterek koordinasyon süresince yegâne on paralık ele alınması, bu mevzuda türlü etkinlikler yapılması, raporlar hazırlanması ve unsur ülkeler arasındaki entegrasyonun, uyumun lazım ticaret, kazançlı mevzular lazım ulaşım, iletişim, enfrastrüktür konuları, gerekse kültürle ve başka mevzularda geliştirilmesi asliye misyonumuz süresince toprak alacaktır."

"Türk dünyası yegâne müşterek dünya malı ve mürekkep müşterek Türk dünyası kendisine görülüyor"

TDT Genel Sekreteri Amreyev ise İstanbul Zirvesi çerçevesinde 11 Kasım 2021'de bildirme edilen toy Aksakallar Konseyi Yönetmeliği ile Aksakallar Konseyi Başkanlığına tayin edilen Binali Yıldırım'ı kutlama etti.

Türk Devletleri Teşkilatının 8. Zirvesi'nin, Türk Cumhuriyetlerinin topu topu liderlerinin katılımıyla 12 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Amreyev, bu zirvenin unsur ülkelerin elan andıran müşterek teşrikimesai ve elan dip müşterek bütünleşme düşüncesince toy müşterek çağa girmiş bulunduğu ehemmiyetli müşterek dönüm noktası bulunduğunu tabir etti.

Kardeş Türkmenistan'ın teşkilata müşahit kendisine katılmasıyla tarihte evvel defa, topu topu ari Türk devletlerinin yegâne bina altında birleştiğini vurgulayarak Amreyev, şu biçimde konuştu:

"Artık Türk dünyası yegâne müşterek dünya malı ve mürekkep müşterek Türk dünyası kendisine görülüyor. Devlet başkanlarının neticesinde dair Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Azerbaycan topraklarının kurtuluşunu sağlayıcı ve Türk donanmasına katkıda mevcut zamanı zaferden ötürü 'Türk Dünyası Ali Nişanı' ile ödüllendirilmiştir. Zirvenin en ehemmiyetli neticesinde 'Türk Konseyi' isminin 'Türk Devletleri Teşkilatı' kendisine değiştirilmesi olmuştur. Bu değişmeyen Teşkilatımızın esas potansiyelinin ortaya çıkmasına ve arsıulusal toplumdaki rolünün kuvvetlenmesine ulama sağlayacaktır. Zirve esnasında Cumhurbaşkanları, Teşkilatın şümullü kalkınma ve Türk Dünyası ile elan dip entegrasyonun sağlanması düşüncesince derinlemesine vadeli hedeflerini belirleyen 'Türk Dünyası Vizyonu-2040' belgesini de bildirme ettiler. Bu belge, ilk evvela örgüt çatısı altında elan devim bilimi müşterek iş birliğini ve politik uyumu geliştirmeyi amaçlamaktadır."

Amreyev, 8. Zirve çerçevesinde, Dışişleri Bakanları Konseyinin, teşkilatın faaliyetlerindeki rollerini perçinlemek düşüncesince güncellenmiş Aksakallar Konseyi Yönetmeliğini onayladığına dikkati çekerek "Yeni yapısı ve başkanının canlı görevi ile Aksakallar Konseyi, unsur ülkeler ortada elan andıran teşrikimesai ve bütünleşme süreçlerinde elan canlı ve kere kılık müşterek gösteriş oynayacaktır. Konseyin rastgele müşterek Aksakal'ı değişik bölgelerde baş döndürücü dip bilgiye haizdir ve derinlemesine seneler talih ve amme görevlerinde işlev vermiştir. Bu sebeple bu şişman potansiyeli hedeflerimizi ve Teşkilat çeşidinden planlı teşrikimesai projelerini ilerletmek düşüncesince kullanmalıyız. Bu nedenle, Türk Dünyası liderlerinin kararları doğrultusunda Türk dünyasını elan da yetiştirmek ve birbirine yakınlaştırmak neredeyse önümüzdeki süreçte çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız." değerlendirmesini yaptı.

Geçen hafta Kıdemli Memurlar Komitesi'nin toplantısını gerçekleştirdiklerini, ötekiler ile beraberce "2022-2026 düşüncesince Türk Devletleri Teşkilatı Stratejisi" üstünde çalıştıklarına ayraç fail Amreyev, 12 Kasım 2021'de talih başkanları çeşidinden İstanbul Zirvesi'nde bildirme edilen "Türk Dünyası Vizyonu – 2040"ın uygulanması düşüncesince bu belgeyi hazırladıklarını söyledi.

Çok cepheli başıboş tecim anlaşması dönüm noktası olacak

Türk Yatırım Fonunu da kuracaklarını aktaran Amreyev, "Bir bilyon dolar tutarındaki fon, 500 milyon dolar ücretinde unsur ülkelerin hisselerinden ve 500 milyon dolar ücretinde aut kaynaklardan oluşturulacak. Bu fon, iş topluluklarımızın çalışan teşrikimesai kurmaları ve KOBİ'lerimizi güçlendirmeleri düşüncesince banko ehemmiyetli fırsatlar yaratacaktır. Bir başka ehemmiyetli taşıt ise hizmetleri ve yatırımları havi baş döndürücü cepheli müşterek başıboş tecim anlaşmasıdır. Bunun TDT devletleri düşüncesince işlev akışını kolaylaştıracak ve bölgemize elan müşterek tomar yatırımı heveslendirme edecek son ötesi engelleri ortadan kaldırması düşüncesince müşterek dönüm noktası olacağına inanıyorum." dedi.

Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru (Orta Koridor) da tedricen Avrupa ve Asya arasındaki en sakıncasız ve en çelimsiz tecim yolu biçimine geldiğini tamlayan Amreyev, pandemi sonrası dünyada Orta Koridor'un etkinliğini ve rakiplik enerjisini elan da bırakmak düşüncesince TDT'nin, muvasala operasyonlarını kolaylaştırmaya, yönetsel engelleri ortadan kaldırmaya ve koridordaki geri işlev maliyetleri düşürmeye odaklanması icap ettiğini tabir etti.

Bir ahir zirvenin 11 Kasım 2022'de Özbekistan'da olacağını dile getiren Amreyev, sekreterliğin bu ehemmiyetli aktiflik düşüncesince tedarik periyodunu başlattığını, bu sene Azerbaycan'da Gayri Resmi Zirve, Macaristan'da V4 ile TDT Devlet Başkanları Zirvesi düzenleyeceklerini kaydetti.

Toplantı, basına gizli bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ