USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması

25. Uluslararası İş Forumu (IBF-International Business Forum) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki çalışmalarına başlarken, “Azerbaycan, Asya'nın incisi” sloganıyla planlı toplu tartışma kapsamında Türkiye'den ve dünyadan 500'den aşkın iş insanı ve yatırımcı Azerbaycan

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması
15-11-2021 15:54

Azerbaycan Ekonomi Bakanlığına değgin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Kalkınma Ajansı (KOBİA) ev sahipliğinde Bakü Kongre Merkezi'nde planlı forumda Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB) şürekâ yerine arazi alıyor.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla süregelen forumun açım törenine, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Reşat Nebiyev, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati özellikle kazanmak kıl oranı uzuv ülkelerden hükümet yetkilileri, iş insanları, arsıulusal şirketlerin temsilcileri ve tecim odaları temsilcileri de paydaşlık sağlıyor. Panel tartışmaları, devletlerin sunumları, düet toplantılar, fuar denli etkinlerin yapılacağı bulunan forum, 30'a benzeyen ülkeden mevrut iş insanlarını buluşturuyor.

Azerbaycan-Türk kardeşliği ve Azerbaycan'daki makul iş ve envestisman ortamı huzur filmlerin gösterildiği törende mütekellim Cabbarov, Karabağ'ın yenileme planı çerçevesinde dünkü iş ve envestisman imkanlarının planlandığını belirterek, “Ağdam ilinde Sanayi Parkı, Araz Vadisi Ekonomik Bölgesi Endüstri Parkının oluşturulmasına değgin kararlar verildi. Bu alanda ehemmiyetli planların oluşturulmasına katkılar sağlayacaktır.

Azerbaycan'ın tamamı endüstri bölgelerine 6,7 bilyon manat tahsis edildi, 6,3 bilyon manat envestisman filhakika yapılmıştı. Azerbaycan Uluslararası İşletme Şirketi hariç, bu senenin önce 9 ayında hususi kol yatırımları yüzdelik 11 gerçek artma kaydetti. Önümüzdeki 5 yılı havi ve Cumhurbaşkanı çeşidinden bu senenin başlarında onaylanan kalkınma öncelikleriyle mevzun bulunan izlemsel kalkınma planı izin aşamasındadır ve ülkenin kalkınma beklentilerini içermektedir” ifadelerini kullandı.

Petrol dışı dış satım 2'ye katlandı

Azerbaycan'ın endüstri bölgelerinden arsa yağı dışı ihracatının 2'ye katlandığını tabir fail Cabbarov,“2017 senesinde ülkede arsa yağı dışı endüstri üretiminde endüstri bölgelerinin oranı yüzdelik 3,2 iken demincek yüzdelik 14,2 oldu. Bu senenin önce 9 ayında endüstri bölgelerinden ihraç edilen arsa yağı dışı mamüllerin değeri, güzeşte senenin ayrımsız zamanına layıkıyla 2 kıvrım artık fazla. Sanayi bölgelerinde imal edilen mamüllerin arsa yağı dışı ihracattaki oranı yüzdelik 18'dir. Bu veriler, Azerbaycan ekonomisinin dengeli ve kalan bir çabucak geliştiğini gösterirken, ecnebi ve yerel yatırımcıların Azerbaycan'da faaliyete başlaması ve işlerini büyütmeleri düşüncesince güzel bir müstevi oluşturuyor” dedi.

Azerbaycan'ın envestisman potansiyeline yer veren Nebati, “Azerbaycan'ın iktisadi potansiyeli, makroekonomik görüntüsü bununla birlikte Bağımsız Devletler pazarında 320 milyon insana ulaşım olanağı sağlaması, yılda 3 milyon turisti ağırlaması ve 10 milyon turisti ağırlayabilecek potansiyele ehil olması, Karabağ'ın baştan inşasının sunmuş olduğu fırsatlar, ara sınav kolaylığı, ara sınav muafiyeti denli kolaylaştırıcı çalışmalar ile yatırımcılar düşüncesince keşfedilmeyi muntazır iri bir envestisman ortamı sunuyor. İkinci Karabağ Savaşı'nın peşi sıra Karabağ'da işgalden kurtarılan sahaların baştan yapımı sürecinde enfrastrüktür ve yukarı çatı dair da iri bir arzu var” sanarak konuştu.

“Azerbaycan ile ticaretin hacmini 15 bilyon dolara çıkarmamız lazım”

Eylül kocaoğlan itibarı ile Azerbaycan ile Türkiye arasındaki tecim kütlesinin kestirmece 3 bilyon doları bulduğunu vurgulayan Nebati, “Bu Azerbaycan düşüncesince de, bizim zarfında tam değil, 15 bilyon dolara çıkmamız geçişsiz ve hedefimizi gerçekleştirmemiz lazım. Bu açıdan bugünkü güruh aşırı önemli. Gerek Azerbaycanlı, ister ise Türk kardeşlerimizin önerileri bizim düşüncesince kere foto olacak. Atacağımız rastgele adım, Azerbaycan ve Türkiye düşüncesince olmalı. Türkiye, Azerbaycan düşüncesince İtalya'dan sonradan ihraç meydana getirilen tecim hacmine ehil bulunan gayrı ülkedir. Azerbaycan'ın en bir tomar envestisman meydana getirdiği yurt de Türkiye'dir” dedi.

Nahçıvan koridorun açılmasıyla bu arada Türkiye ve Azerbaycan'ın karayolu ile bağlanacağına aksan önleyen Nebati,“ Karabağ zaferinin peşi sıra ilişik bölgenin imarı Türkiye ile Azerbaycan iş donanmasına bir ayrıksı gizil alanıdır. Türkiye bu mevzuda Azerbaycan'a desteğini sağlamaya sürdürecektir. Nitekim tamamı Türk yapım şirketleri işgalden kurtarılan yerlere gidip çalışmalara başlamıştır. Tarım ve Orman bakanlığımızın Karabağ yöre sarsıntısı planı gereğince da, ekincilik ve hayvancılık sektöründe de muktezi destekte bulunulmaktadır” sanarak konuştu.

“İlerideki aylarda konuşulacak biricik nesne para şişkinliği olacak”

Dünyanın ilerideki aylarda konuşacağı biricik şeyin para şişkinliği olacağını vurgulayan Nebati, “1973 OPEC krizinden sonradan kaslı devletler durgunluğa etmen bulunan kararlar alıp ekonomilerini resesyona soktukları için, şu anda artık davranışlarında ölçülü gitmekteler ve genişletici politikalarına bitmeme ediyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, enflasyonla huzur karşıya olacağımız bir dönemdir. Ama kılıç Türkiye yerine enflasyonun bu etkilerine sunulan tükenmek düşüncesince doğalgazı 4'te 1 fiyatına halen satmaya bitmeme ediyoruz, ekincilik sektöründe çiftçilerimize destek sunar veriyoruz ve önümüzdeki yılda destekleri artıracak tedbirler alıyoruz. Biz bir ve bu arada cereyan ettiğimiz sürece Allah'ın izniyle bizi engelleyecek, yolumuza taş koyacak kimesne çıkmaz. 21. asır bizim yüzyılımız, 21. asır Türk yüzyılı, İslam medeniyetinin yüzyılı, 21. asrın anahtarı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden açık bulunan zaferin asır olacaktır.” ifadelerine arazi verdi.

Törenin peşi sıra gazetecilere açıklamalarda mevcut KOBİA Başkanı Orhan Memmedov, 30'a benzeyen ülkeden mevrut iş insanlarına, Azerbaycan'ın iktisat potansiyeli ve envestisman olanakları huzur bilgiler verileceğini tamlayan Memmedov, “Bu insanlara gelecekte Azerbaycan'a envestisman yapmaları düşüncesince isteklendirme ve yardımlar da bulunacağız. Karabağ huzur türlü mevzularda paneller de düzenlenecek. Bu panellerde işgalden kurtarılan topraklarımızdaki envestisman olanakları ve iktisadi potansiyeller huzur bilgiler vereceğiz” sanarak konuştu.
Açılış törenin sonunda, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki teşrikimesai ve gelecekteki yöre sarsıntısı planına değgin vesaik imzalandı.

17 Kasım'a denli Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bitmeme edecek forumda, Karabağ'da gerçekleştirecek planlara yatırımcıların alınması isteklendirme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ