USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk savunma sanayisi 'buluta' çıkacak

Türk savunma sanayisi "bulut bilişim" teknolojisinin sunmuş olduğu imkanlardan müstefit olmak düşüncesince hazırlıklar yapıyor.

Türk savunma sanayisi 'buluta' çıkacak
02-09-2022 12:07
Samsun

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen, Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

Sistem entegrasyonu ve yazılım ihya sahalarında ameliyat yayınlayan MilSOFT Yazılım Teknolojileri AŞ, savunma sanayisi düşüncesince geliştirdiği çözümleri katılımcılara sergiliyor.

MilSOFT Genel Müdürü Adnan Metin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, TEKNOFEST'in, ülkenin serbest katılımlı etkinliklerinden bulunduğunu söyledi. Böyle hissedar etkinlikte MilSOFT'un bulunmasının çocuklarla, gençlerle tanışmak, onlara firmanın yaptıklarını, yapacaklarını beyan etmek düşüncesince iri hissedar okazyon bulunduğunu tabir fail Metin, bu fırsatı değerlendirdiklerini ve önce kat TEKNOFEST'e katıldıklarını, bundan ahir festivallerde de olacaklarını belirtti.

Dünyada savunma sanayisinde akıbet devirde bulut bilişim ve özerk dalında ağırbaşlı atılımlar gerçekleştirildiğini vurgulayan Metin, ilkin Amerika ve Avrupa'nın bu konudaki yatırımlarına ayraç etti.

Türkiye'de de savunma sanayisininin benzeşim hissedar gündemi bulunduğunu tamlayan Metin, şu şekilde konuştu:

"Savunma Sanayii Başkanlığımızın hazırlıklarını yaptığı, benzeyen devirde hissedar belki ihaleye çıkacağı hissedar ruzname gır konusu. Savunma Sanayii Başkanlığımızın bu ajandasını desteklemek, bununla yetinmeyip kamuda, hususi sektörde bulut ve bulutun etrafındaki bölgelerde verim ve hizmetler çıkmak düşüncesince kendimizi pozisyonladık. Dolayısıyla Türkiye'de bulut dair mükemmel telekom şirketlerimiz var, TÜBİTAK BİLGEM neredeyse firmalar da bulutla ait ağırbaşlı hazırlıklar işlenmiş durumda. Ekosistemle, saydığım saymadığım baş döndürücü sayıda oyuncuyla baş başa Türkiye'deki gizil bulut dönüşümünün parçası olmak, ayrıca mümkünse eş güdüm rollerinden birinde mevcut kazanmak istiyoruz."

Bulut bilişimin sağlayacağı imkanlara bağlı de değerlendirmelerde mevcut Metin, bunlardan birinin enfrastrüktür dalında ortaya çıkacağını dile getirdi.

Türkiye ve ayrımlı devletlerde data merkezi yatırımlarının derinlemesine zamandır yapıldığını fakat bu yatırımların hissedar kısmının etkisiz bir duruma geldiğini özetleyen Metin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun önüne devredilmek düşüncesince altyapıyı konsolide ika gereksinimi doğuyor. Bu konsolide edilen enfrastrüktür üstünde düzenlilik katmanını eş zeki devşirmek gerekiyor. Hele Türkiye'nin savunma sanayisinde yahut amme sektöründe ulusal ve evcil çözümlerin arazi bulmuş bulunduğu düzenlilik katmanını peydahlamak düşüncesince bulut gene ehemmiyetli fırsatlardan birisi. Asıl ekleme kıymeti bu altyapı, bu düzenlilik zemininin üstünde oturacak, eş kullanılabilecek yazılım çözümlerinde araştırmak gerekiyor. Örneklemek icabında kamu-özel piyasanın kullanabileceği eş çözümler, eş gereksinimler sanarak tanım edebileceğimiz hissedar e-posta, data depolama, mesajlaşma gereksinimi da karışma kazanmak neredeyse baş döndürücü sayıda eş öge var. Bunların bulutta arazi bulması mümkün. Ama gerçek düzen mahsus kurumlarımızın lazım savunma, lazım amme ayrıca hususi kol olsun onların kullanabileceği eş yürütüm parkını bulut üstünden hissedar servis biçimine getirebilmek. Yani karışık analizör kurup uygulamaktansa bunları merkezi kendisine kurgulayıp fakat ihtiyaca gereğince özelleştirerek kurumlarımızın kullanımına sunmak. Dolayısıyla bunu yaptığımızda hem dişi bununla beraber bütünleşmiş hissedar çözümü tamamı paydaşlarımıza arz fırsatı bulacağımızı varsayıyoruz."

İhracat düşüncesince de fırsatlar sunacak

MilSOFT'un cirosunun üçte ikisinin dünya dışı müşterilerden sağlandığına ayraç fail Metin, şunları kaydetti:

"Bunu büyütmeye çevrilmiş de vizyonumuz var. Dolayısıyla bu bizim açımızdan önemlice değişkenlerden hissedar tanesi. Bulutun şu şekilde hissedar pozitif yanları var, bulutta çalışabilir ürünlerinizi dünyanın rastgele hissedar durumunda kullandırabilme lüksünüz var. Dolayısıyla onları gene bir daha yetiştirmek hesabına rastgele hissedar alıcı düşüncesince geliştirdiğiniz fakat bulutta pozisyonlayabildiğiniz mahsulat coğrafya ari kullanılabilir ürünlere dönüşebiliyor. Burada ülkeden ülkeye ayrımlı düzenlilik endişeleri bahis konusu olabiliyor. Bunu da o devletlerin endişelerini gidererek adreslemek pekala mümkün. Dolayısıyla bulut teknolojileri ve bu teknolojiler üstünde geliştirilecek bulunan yazılım ürünleri dış satım potansiyelini ağırbaşlı halde artıracak sanarak beklenti ediyoruz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ