USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Silahlı Kuvvetlerine yeni kuvvet: HANÇER ve DİNÇER

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çalışan ve caydırıcı enerjisini artıracak, ilkin meskun mevki operasyonlarında personelin sakıncasız birlikte halde mücadelesini destekleyecek insansız yağız araçları HANÇER ve DİNÇER nitelikleri ile kendine fanatik bırakıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerine yeni kuvvet: HANÇER ve DİNÇER
04-05-2022 11:10

Özellikle meskun mevki operasyonlarında kullanılmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, itimat ve jandarma güçlerinin çalışan ve caydırıcı enerjisini artırmayı amaçlayan insansız kişmiri araçları nitelikleri ile dem kesiyor. İnsansız kişmiri uzlaştırıcı üretiminde enli birlikte yelpazeye erbap bulunan Elektroland firması, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının önderliğinde Türkiye'nin bu bölgede elini kuvvetlendirecek mahsulat üretmeye bitmeme ediyor.

Zor koşullarda taktik harekat yeteneğine sahip, bedava taşınabilir, sezinleme gözetleme, EYP tespit, haritalama, tabanca modülü, patlayıcı nakil salıverme maksadı ile kullanılabilen, mütekâmil enformasyon kabiliyeti sebebiyle açıktan araştırmaları sağlanabilen ayrımlı konfigürasyonlardaki ferah insansız kişmiri uzlaştırıcı DİNÇER ile asayiş güçlerinin adeta eli kolu olunacak.

Öte taraftan gelişigüzel ayrışık toprak koşuluna uzlaşma sağlayan, tabanca sistemi ve gerekseme mahsus ayrımlı yararlı yüklerin takılabildiği, açıktan arama paneli üstünden el kitabı açıktan sürüş özelliklerinin yanı sıra, nısıf özerk arama edilebilen ve yüksek cereyan kabiliyetine, bireşimli zeka sebebiyle amaç tanımlama, bölümlendirme ve önceliklendirme algoritmaları sebebiyle tehditleri belirleme ve takibat ika kabiliyetlerine erbap bulunan itidalli dershane insansız kişmiri uzlaştırıcı HANÇER ile dayanıklı toprak koşullarında fariza yapabiliyor.

“HAÇER'in sezinleme ve gözetleme, arbede bölgelerinde kazalı operasyonlarda muştucu piyon yerine fariza kabul ika üzere nitelikleri var”

HANÇER insansız kişmiri aracının (İKA) geliştirilme sürecinde deli dolu gösteriş düzlük Elektroland şirketi personellerinden Elektrik Elektronik Mühendisi Tuğba İnçeli, “HANÇER, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı önderliğinde planlı itidalli dershane insansız kişmiri araçları projesi çerçevesinde firmamız kabilinden tasarlanan ağız ağıza evcil ve ulusal istihsal olan, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmeye hazırlanmakta bulunan insansız kişmiri aracımızdır. HAÇER'in sezinleme ve gözetleme, arbede bölgelerinde kazalı operasyonlarda muştucu piyon yerine fariza kabul ika üzere nitelikleri var. Türkiye'deki ve hayattaki rakiplerine nazaran ön ve geri hür asıltı sistemine erbap olması ve 50 santime genişliğinde ayarlanabilir ana rahmi altı yüksekliğine erbap olması gelişigüzel ayrışık toprak koşullarında çalışabilmesini sağlamaktadır. Bu da onu rakiplerinden ayıran özelliklerindendir” ifadelerini kullandı.

“Güvenlik güçlerinin gereksinimlerine müteveccih yerine üstüne gelişigüzel ayrışık yararlı yükü bütünleşmiş edebiliyoruz”

HANÇER'de gerekseme mahsus gelişigüzel ayrışık fonksiyonun kazandırılabildiği parçalı birlikte cümle olduğuna ilgi çekici Elektrik Elektronik Mühendisi İnçeli, “Güvenlik güçlerinin gereksinimlerine müteveccih yerine üstüne gelişigüzel ayrışık yararlı yükü bütünleşmiş edebiliyoruz. Silah kulesi var üstünde bulunan olarak. Bunun haricinde ağırlık sepeti, mobil yer izlem kamerası üzere de yararlı ağırlık opsiyonları mevcut. RF sistemi ile 1 buçuk kilometreye genişliğinde kablosuz yerine arama edilebilmekte. Bunun yanında LTE yararlanma desteği sebebiyle kumanda arama merkezinden baş döndürücü henüz ırak mesafelerden arama edilebilir. Bunun haricinde kişi ihya ve Ar-Ge çalışmamız olan, mürşit kaptan takibat sistemi kısaca öteki birlikte adıyla ipli yararlanma ile operatörü takibat ika ve operatörün önünden gitme üzere yararlanma fonksiyonlarına da imkân sağlamaktadır. Kullanım noktayı ve alanına koşuluna uyarınca asgari 4 vakit pil yararlanma ömrü vardır” halinde konuştu.

“HANÇER ön ve geri hür tırtıl asıltı sistemine sahip”

HANÇER'in kendine başmaklık özelliklerinden bulunan derecelendirilebilir hür asıltı sisteminden de bahseden İnçeli, “HANÇER ön ve geri hür tırtıl asıltı sistemine sahip. Bu bizlere ne sağlıyor? Karın altı yüksekliğini 50 santimetreye genişliğinde ayarlayabilmemizi sağlıyor. Yani yüzdelik 60 sarp eğim, yüzdelik 30'a genişliğinde taraf eğim, 60 santime genişliğinde hendek, 50 santime genişliğinde sudan mürur üzere özellikler sağlayabilmekte. Şuan konkur sürecimiz sonlandı ve hızlı istihsal sürecine hazırlanıyoruz. Kara Kuvvetleri ve itimat güçlerinin envanterine girmeye hazırlanır aracımız. Ayrıca fuarlara katılıyoruz ve aracımızı birlikte eski fuarda da sergiledik. Orta Doğu ülkelerinden de iri birlikte istem var” niteleyerek konuştu.

“Yapılan beş altı nümayiş aygıt ondan sonra dört dörtlük spesifik biçimde bulunan DİNÇER meydana geldi”

DİNÇER adlı insansız kişmiri uzlaştırıcı üstüne bilgiler sağlayan Elektroland Ürün Geliştirme Mühendisi Mehmet Burak Bölük ise, “Öncelikle 2018 senesinde ilkin Kara Kuvvetlerinin METİ (Mayın, El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha) Timlerinin ve PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha) Timlerinin bunun üzere birlikte cihaza gereksinimi yer aldığı ortaya çıktı. Yapılan beş altı nümayiş aygıt ondan sonra dört dörtlük spesifik biçimde bulunan DİNÇER meydana geldi. Kullanım bölgeleri yerine verim genelde; Kuzey Irak, Suriye, Libya, asayiş güçlerinin genel anlamda meskun mevki aramaları olsun, ve ya zanlı araç, paket aramaları olsun bunun üzere kazalı hallerde personel gitmeden aleti göndererek mukteza arama işlemlerini yapıyorlar.

“Yaklaşık zait 70 ve nakıs 30 basamak arasındaki sıcaklıklarda emek vermek imkanımız var”

Ürünün üstünde 3 nüsha kamerasının bulunan bulunduğunu kail Bölük, “Bu kameralar ayrımsız sürede kişi kendine birlikte akşam görüşü sistemine de sahip. Yaklaşık 5 eksenli de birlikte robotik kolu mevcut. Bu robotik dizi ile de birlikte bilinçlilik alıp salıverme ve ya zanlı cismi bulunmuş yer aldığı noktadan bölme faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca gine cihazın üstüne takılan ve timlerin kullanmış yer aldığı su tamamı adında birlikte verim kullanılıyor. Bu verim ile de zanlı paket yahut cismi atıl duruma getirebiliyorlar. Kullanım mesafesi konusunda, kentin içinde kısaca frekansların ferah yer aldığı yerlerde 500 metreye genişliğinde tehlikesiz mesafeye ulaşabiliyoruz. Ancak kepez ve in üzere bariz bölgelerde bu aralık dü katına genişliğinde çıkabiliyor. Aynı sürede da 3 vakit deli dolu yerine sürüş olanağımız var. Tabi bu cihazın elden deli dolu yerine kullanılmasının yanında müşahede gayeli kullanıldığı bölgeler de oluyor. Gözlem icra ettiği yerlerde ise gine kişi kendine yerine dü üç katına genişliğinde yararlanma süresi uzayabiliyor. Yaklaşık zait 70 ve nakıs 30 basamak arasındaki sıcaklıklarda emek vermek imkanımız var” açıklamasında bulundu.

“Şehidimizin adını yaşatalım istiyoruz”

Elektroland şirketi yerine ürettikleri mamüllerin hepsinin 2015 yılından buyana birlikte martir adı ile adlandırıldığını vurgulayan Bölük, “Şehidimizin adını yaşatalım istiyoruz. Bundan ekolojik ortam da genel anlamda ürünlerimizi ürettikten sonradan kullanıcı personele ‘ismi ne olsun' niteleyerek danışıyoruz. Onlar da bizlere genel anlamda timlerinden birlikte şehidimizin adını veriyor. Ufaktan birlikte ekspoze devredilmek istiyorum. 2015 senesinde Haydar Çetin polisimizin kullandığı ÇETİN, COŞKUN robotlarımız var jandarmanın kullanmış olduğu, ZAFER ve DİNÇER var Kara Kuvvetlerimizin kullanmış olduğu. Bir de Hava Kuvvetlerimizin kullanmış yer aldığı KUTLU var. Bunların bütünü birer martir ismi. Şehitlerimizin isimlerini elimizden geldiği en güzel biçimde yaşatmaya çalışıyoruz. Aynı sürede bu ürünün ihracatını da gerçekleştiriyoruz. Umman, Bangladeş, Hindistan ve Afrika devletleri şuan da peyda etmek üzere, ürünü henüz da geliştirip öteki yurtdışı devletlere de açmayı planlıyoruz” dedi.

Utku Şimşek - Oğuzhan Halil Özbek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ