USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Türk vatandaşları 48 saatten fazla Ukrayna-Polonya sınırında mahsur kaldı

Rusya'nın Ukrayna'yı karışma etmesinin arkası sıra ülkede mahsur artan Türk vatandaşlarının Polonya'ya tahliyesi bitmeme ederken 48 saatten fazla Ukrayna-Polonya sınırında mahsur artan Türk vatandaşlarından Metecan Çarklı ve Umut Kanber, Türk kafilesinin Ukrayna'dan Polonya'

Türk vatandaşları 48 saatten fazla Ukrayna-Polonya sınırında mahsur kaldı
01-03-2022 08:54

Rus obstrüksiyon harekatı sonrasında Ukrayna'da mahsur küsurat ve ülkeyi bırakma etmeye etkin Türk vatandaşlarının Ukrayna'ya yandaki ülkelerden Polonya'ya tahliyesi bitmeme ediyor. Tahliyeler kapsamında yola çıkan Türk kafileleri ise Ukrayna-Polonya sınırında güç anlamış olur yaşarken, Polonya'ya akıllıca 25 Şubat haset geziye süregelen birlikte kadro vatandaşımız, 28 Şubat haset sabaha erinç saat 3 sularında Polonya'ya antre yaptı.

Sonrasında Türk kafilesi, Polonya'nın başkenti Varşova'da Polonya Türk İş Adamları Derneği (POTİAD) çeşidinden boşaltma merkezi şekilde tahsis edilen otele lokal saatle 11.00 sularında ulaştı. Kafilede arazi düzlük ve kafilenin sınır kapısında yaşamış bulunduğu sıkıntıların içtimai komünikasyon araçları üstünden duyulmasını sağlayıcı Metecan Çarklı ve Umut Kanber, Ukrayna'dan Polonya'ya sınır intikal periyodunu anlattı. Ukrayna'dan Polonya'ya geçişte yaşadıkları vakaları ve Ukrayna düzenlilik güçlerinin göstermiş bulunduğu tepkilere bağlı açıklamada mevcut Çarklı, "Biz 25 Şubat Cuma haset saat nısfınnehar 2 itibarı ile özlük imkanlarımızla Lviv'den yola çıktık. İki otobüs tahminî 80 erkek kadar. Bunun üzerinde Lviv'den tahminî 80 kilometre mesafedeki bu Medyka sınır kapısına ulaştık. Ama Medyka sınır kapısına ulaşmadan ilkin tahminî şu demek oluyor ki bu sınır kapısından tahminî 4,5-5 kilometre öncesinde Ukrayna askerinin arama noktasında durdurulduk.

Otobüsümüzün hâlâ fazla doğacak gitmesine müsaade verilmedi. Orada indirildik, piyon şekilde bitmeme etmemiz söylendi. Geceyi burada geçirdik, tahminî 10 saatten fazla müddet burada geceyi ayakta, aç ve susuz biçimde geçirdik. Ukrayna askeri nazar boncuğu biçimde buradan sınır kapısına geçmemize müsaade vermedi. Geceyi burada geçirdikten sonraları birlikte biçimde askerin de bundan hakeza gösterdiği tolerans sonrasında arama noktasından geçtikten sonraları sınır kapısına 4,5 kilometre bulunan mesafeyi piyon şekilde 80 erkek bavullarla bu arada yürüdük, sınır noktasına ulaştık. Sınır noktasına ulaştıktan sonraları bizlere sunulan bilgelik ilkin Polonya'nın bizi almadığına dairdi. Fakat tığ hâlâ sonraları öğrendik ki, bizim geçemememizin esas sebebi Ukrayna tarafının bizi Polonya sınırına geçirmemesiymiş. Ukrayna askeri nazar boncuğu biçimde bizim Polonya sınırına geçmemize müsaade vermedi" ifadelerini kullandı.

48 saatten fazla müddet ısıtması bile sıfır birlikte binada kaldılar

Sınır alanında güç koşullar altında kaldıklarını ve iltica etmek düşüncesince ev bile bulmada başağrısı çektiklerini tamlayan Çarklı, sınırda kaldıkları sürecin nite ilerlediğini ve sınırdan intikal anlarını da açıkladı. Çarklı, "Zordu, güç bela ve mal karşılığı bunun namına algı mi dersiniz, ne dersiniz bilmem boydak mal karşılığı birlikte sığınabileceğimiz birlikte binaya kendimizi atabildik. 48 saatten fazla süreyi burada geçirdik ve bu binada nazar boncuğu biçimde sıtma yoktu, su yoktu, abdesthane ihtiyacımızı bu yapının bitişiğindeki ayrımlı birlikte binada karşılıyorduk ve tuvaletten üstelik mal aldılar bizden. Sığındığımız yapının arasında hemen sabahleyin ve akşam ezanı peyda etmek kıl payı dü ab kemirmek verici birlikte karı işletmesi denli kemirmek verici birlikte pres vardı. Bizden buradan da mal istem edildi. Bunun arkası sıra ikinci günün bitmesi ve üçüncü günün başlamasıyla sesimizi içtimai komünikasyon araçları yahut komünikasyon araçları kuruluşları üstünden yansıtma gereksinimi duyarak, bundan hakeza birlikte şeyler yapmamız icap ettiğini düşündük. Bunun üzerinde ilkin içtimai komünikasyon araçları peyda etmek kıl payı ahali kol şekilde şahsi çabalarımızla sesimizi duyurmaya çalıştık ve karşılığında bazısı komünikasyon araçları kuruluşlarından arka dönüşler aldık. Bizim özlük şahsi çevremizden bambaşka bizim orada ne yaşadığımızı bilici bambaşka kimesne yoktu.

Medya kuruluşları sayesinde, bu gayretimiz sebebiyle birlikte dirhem sesimiz duyulmaya başlandı ve baş döndürücü da fazla devir geçmeden, o bahsettiğim günün geceleyin saatlerinde birlikte salık geldi. Ukrayna askerinin, hemen bizim ekibimiz düşüncesince birlikte intikal izni oluşturacağına ilişikli birlikte bilgelik aldık. Toparlandık ve geçişimiz sağlandı. Ama bu müddet arasında Ukrayna'nın, Ukrayna askerinin yahut Ukrayna devletinin hastalık hakeza birlikte prosedür yaptığını hala bilmiyoruz. Çünkü tığ Ukrayna'da gümrüksüz insanoğlu değildik, tığ Ukrayna hükümetinin de onayıyla düzentileme izni ve seans izni bulunan insanlardık. Geçişten sonraları Polonya'nın bizlere icra ettiği prosedür havadan ve sıcakkanlı gözüküyordu. Çünkü Ukrayna'dan geçtikten sonraları Polonya tarafında nazar boncuğu biçimde başağrısı yaşamadık. Zordu, atlattık, emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyoruz. Gergin ve stresli eyyam yaşadık. Şu an Varşova'dayız, otelimizdeyiz. Umarız en endamsız sürede ülkeye döneceğiz" dedi.

Sosyal medyadan iane istediler

Polonya-Ukrayna sınır kapsısında mahsur kaldıkları proses arasında yetkililerden iane arzulamak ve seslerini yaymak amacıyla Çarklı, yaşadıkları anları kayda alarak bu görüntüleri içtimai komünikasyon araçları üstünden paylaştıklarını tabir etti. Yardım istediği sahneler de ise Çarklı, "Şu anda Ukrayna-Polonya sınır kapısındayız. Lviv'e tahminî 80 kilometre mesafedeki Medyka sınır kapısındayız. Dün itibarı ile buradaydık. Ukrayna vatandaşları haricinde kimsenin, ne milletten olursa olsun, piyon şekilde Polonya kısmına geçmiş olmasına müsaade vermiyorlar.

Bu sebeple tahminî 24 saattir burada Medyka sınır kapısında mahsur durumdayız. Şurada görmüş olduğunuz yeşil binada geceyi geçirdik, sıtma yok, su yok. Ayrı birlikte tarafta abdesthane olanağı mevcut boydak tuvaletten üstelik mal alıyorlar, tuvaletler baş döndürücü kötü. Bu yapının arasında birlikte aş damı sektörü mevcut boydak aş damı da birlikte pres denli kullanılıyor. Hani mal karşılığı hemen görev verici birlikte yer. Burada tahminî 70 kişiyiz, 70 Türk'üz, cemaziyelevvel geceleyin itibarı ile 7 kişiyi boşaltma edebildik. Bazı diplomatik olanaklar dahilinde boydak bu 7 kişiyi boşaltma ederken baş döndürücü çile çektik. Ukrayna askeri çeşidinden makine içerisine tabanca doğrultmaya derece revan bazısı hadiseler yaşandı. Hatta önceki kadro bu etken dolayısıyla arka döndü. Bir mutfak, mal karşılığı kahvaltı denli olanaklar sunabiliyor boydak baş döndürücü gır gır şeyler yiyoruz. Bir bu derece insanoğlu da dışarda var. Bunların bütünü Türk değil elbette ki, ayrımlı milletten de insanoğlu var. Bu biçimde Medyka sınır kapısında iane bekliyoruz. Açız, yorgunuz, ruh bilimsel şekilde bitmiş durumdayız. Umutlanmak istiyoruz. Somut adımlar, bizlere bilgelik verilmesi, birlikte gelişme. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ciharıyek koldan. Umarım en endamsız sürede güven içerisinde Türkiye'ye döneriz. Buradaki birlikte tane hedefimiz Polonya sınırına geçip Varşova'ya erişmek zira Türkiye'ye en havadan dönebilme imkanımız Varşova havalimanından olabilecek önceki uçuşu tespit etmek boydak Polonya sınırına geçemediğimiz düşüncesince kitlenmiş durumdayız. Durum bundan ibaret, 24 saattir buradayız 48 saattir yoldayız. 25 Şubat nısfınnehar saatlerinde Lviv'den yola çıktık" ifadelerini kaydetmişti.

"Türk vatandaşları şekilde devletimizden iane istedik"

Polonya sınırından intikal anlarını özetleyen Umut Kanber ise yaşadıklarını, "Şubat ayının 25'inde 14.00'da Lviv'den akım ettik. Lviv kentinde canlı arkadaşlarla gruplar üstünden toplanarak, özlük imkanlarımızla otobüsler kaldırarak ülkeden çıkmaya çalıştık ve Polonya sınırına geçtik. Geçişlerin havadan olabileceği söylenmişti. Fakat tığ sınıra yaklaştığımız devir Ukrayna askerlerinin sınırın önüne birlikte arama noktası kurduğunu gördük. Bu arama noktasında tahminî şekilde 10 saat soğukta ayakta bekledik. Yanımızda hemen rical değil, kadınlar, başkalarının evlatları ve lokal zooloji bile vardı. Biz orada baş döndürücü derinliğine birlikte neşeli şekilde kuyrukta beklerken, otobüslerle Ukrayna vatandaşları yanımızdan geçirildi ve 02.00'dan, 10.30-12.00'a derece bu görüntülerle erinç karşıya kaldık. Tabii ki, hiçbiri nazar boncuğu biçimde enformasyon yok, hemen bizi itip kakıyorlar ve durduruyorlar, nazar boncuğu izah yok" biçiminde tabir etti. Sabah saatlerinde sınır kapısına revan arkadaşlarının, neşeli birlikte sırayı geçtikten sonraları sınıra vardığını tamlayan Kanber, "Sırada hemen Türk vatandaşları yok, Nijerya, Pakistan, Hindistan vatandaşları baş döndürücü fazlaydı. Bu kalabalığın içinden sora bekleyip, sınır kapısına geçmeye çalışıyoruz. Tabii ki, bu tam Ukrayna vatandaşları hanımlar ve dallar bilhassa ayrı kapılardan geçiyordu. Ukrayna devletinin özlük vatandaşlarını nice noktadan evleviyet tanıması baş döndürücü alışılagelen ancak tığ de bu alandan çıkarılmak düşüncesince bürokratik şekilde ve Türk vatandaşları şekilde devletimizden iane istedik. Arkadaşlarımız 12 saat süresince bu tam kaldılar izdihamın arasında kız arkadaşlarımızı korumakla, özlük canlarını korumakla ve eşyalarını korumakla sınandılar. Hiçbir biçimde kapının açılmaması dolayısıyla sınır kapısından geçemeyip bizim yanımıza döndüler. Ukrayna askerleri ile rastgele birlikte enformasyon kurmaya çalıştığımızda, yöneltme programları çeşidinden üstelik konuşmaya çalıştığımızda nazar boncuğu biçimde enformasyon kurmadılar bizimle. Askerler ile yine konuşulmaya gidildiğinde, akıbet birlikte kat hâlâ bundan hakeza iane istediğimizde bu ab bizlere hemen bizim ekibimizin geçmesi düşüncesince iane sağlanacağı söylendi. Bizi o sıraya sokmadan, bahsettiğim Ukraynalı hanımefendilerin ve evlatların geçtiği, hususi vasıtaların geçmiş bulunduğu alandan bizi geçirdiler. Üç günce eziyetin böylelikle bizi dobra birlikte biçimde geçirdiler. Polonya tarafında filhakika nazar boncuğu devir başağrısı olmadı. Bu proses süresince tığ basında kendimize arazi edinmeye çalışırken, sesimizi duyurmaya çalışırken, basında her daim Polonya tarafında dört başı mamur desteğin sağlandığı bilgisi veriliyordu boydak bizim nazar boncuğu devir Polonya ile ilgilendiren birlikte sıkıntımız olmadı. Ukrayna devleti bizim çıkışımızı vermediği düşüncesince bu krizi yaşadık. Sonunda geçebildik. Bu süreçte bizlere dayanak olan, içtimai medyadan bizlere asistan olan, sesimizi duyurmamızda dayanak bulunan her insana de baş döndürücü teşekkürname ederiz" dedi

Mert Ürkmez
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ