USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Aşı ve Yapay Zeka Enstitülerinin fariza ve yetkileri belirlendi

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesindeki Türkiye Aşı Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsünün fariza ve yetkilerini düzenleyen yönetmelikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Aşı ve Yapay Zeka Enstitülerinin fariza ve yetkileri belirlendi
12-03-2022 13:48
Ankara

Türkiye Aşı Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik'e göre, enstitü, aşı ihtiyacı, aşı geliştirilmesi, aşı teknolojileri ve aşı uygulamaları dalında AR-GE emek harcamaları yapacak.

Ayrıca amme kasıntı ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal insanları ve asıl şahıslar çeşidinden gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerine mali, ilmî dayanak noktası sağlayacak.

Yurt içi yahut emlak haricinde afiyet kurumları, araştırı ve darülfünun hastaneleri kadar kurumlarla iş donanmasına gidebilecek enstitü, aşı emek harcamaları dair şehadetname verilmesi öngörülen eğitim-öğretim programları, kurs, konuşma ve seminerler de düzenleyecek.

Türkiye'nin aşı gereksinimleri dair rüçhan politikalar belirlenecek

Türkiye Aşı Enstitüsü, topu topu yahut müşterek bölümü Türkiye'de geliştirilen yahut uygulayım bilimi transferi yapılarak üretilmesi planlanan aşıların, klinik kullanma önceleri ve sonrası klinik çalışmaların emlak zarfında ve haricinde planlanmasına, bunlara ilmî ve beceri dayanak noktası verilmesine bağlı çalışmalarda bulunacak.

Ayrıca aşı muayeneleri ve üretimi açısından gerekseme mahsus tıp, baytar hekimliği, eczacılık, biyoloji, kimya, biyomühendislik, biyoteknoloji, kalıtım bilimi kadar bölgelerde eksperlik eğitimi ile doktora sonrası ilmî çalışma yapanların, bu terbiye ve çalışmalarını enstitüde yürütebilmesine olanak sağlanacak.

Aşı dalında eke insanoğlu gücüne ulama getirmek ve başkaca araştırman yetiştirilmesi düşüncesince emlak içi ve emlak dışı burs ve plan dayanak noktası programları oluşturulacak. Enstitü, Türkiye'nin bulunan ve beklenen aşı gereksinimleri dair rüçhan politikaların belirlenmesine müteveccih çalışmalarda da bulunacak.

Enstitü içerisinde Aşı AR-GE Bilim Kurulu, Endüstriyel Aşı Üretimi Bilim Kurulu, Pandemi Riski Yaratan Etkenlere Yönelik Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kurulu, Aşı Epidemiyolojisi Bilim Kurulu, Klinik Araştırma Ön Değerlendirme ve Takip Bilim Kurulu, Aşı ve Bağışıklama Eğitim Bilim Kurulu çalışkanlık gösterecek.

Yapay Zeka Enstitüsünün fariza ve yetkileri belirlendi

TÜSEB bünyesindeki Türkiye Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsünün kuruluşu, yapılanması, fariza ve yetkileri ile çalışma kökler ve esaslarını düzenleyen talimatname de yürürlüğe girdi.

Enstitü, afiyet verisi muayeneleri ve afiyet dalında sentetik zekanın kullanımına bağlı Türkiye'nin rakiplik gücü ve afiyet hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına müteveccih ilmî ve teknolojik gereksinimi istikbal etmek kıl payı yenilikçi, kılavuz tetkikat yapacak, bu çeşit muayeneleri destekleyecek.

AR-GE faaliyetlerine finansal ve ya ilmî dayanak noktası sağlanacak

Sağlık data muayeneleri ve sentetik zeka uygulamaları dalında amme kasıntı ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal insanları ve asıl şahıslar çeşidinden gerçekleştirilecek AR-GE faaliyetlerine finansal ve ya ilmî dayanak noktası sağlanacak.

Bu alandaki gelişme, icat ve yeniliklerin afiyet hizmetlerinde kullanımına ve yaygınlaştırılmasına müteveccih AR-GE faaliyetleri gerçekleştirilecek, emlak içi ve emlak haricinde iş birliklerine gidilebilecek. Araştırmacı yetiştirilmesi düşüncesince emlak içi ve emlak dışı burs ve plan desteğinde bulunulacak.

Geliştirilen yahut üretilen, veriye ve sentetik zeka yöntemlerine ilgili tekniklerin ticari değere dönüştürülmesine müteveccih girişimcilik emek harcamaları da enstitü çeşidinden desteklenecek. Belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde bağış ve art ödemeli destek sunar verilebilecek.

Eğitim tedris faaliyetlerinde de bulunacak enstitü içerisinde kişilere, erdemli lisans, doktora, tıp, eczacılık, diş hekimliği, baytar hekimlik, hemşirelik ve gayrı afiyet alanlarındaki eksperlik eğitimi ile doktora sonrası ilmî çalışmalarını yapabilme olanağı tanınacak.

Öte taraftan TÜSEB'in "Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsünün Yapılanması ve Faaliyetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" de bugünkü Resmi Gazete'de arazi aldı.

Bu kapsamda, enstitü içerisinde Genom ve Biyoenformatik Bilim Kurulu, Farmasötik ve Biyofarmasötik Ürünler Bilim Kurulu, Tıbbi Cihaz ve Tanı Kiti Bilim Kurulu, Hücre ve Gen Tedavileri Bilim Kurulu çalışkanlık yürütecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ