USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinden İHA’ya 5 ödül

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği çeşidinden 37 senedir gece gündüz yerine meydana gelen ve senenin en prestijli yarışması yerine yayınlanan “Yılın Basın Fotoğrafları 2022”de İhlas Haber Ajansı (İHA) nur muhabirlerinin çekmiş olduğu 5 nur ödüle müstahak görüldü.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinden İHA’ya 5 ödül
22-12-2022 00:09

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin (TFMD) düzenlemiş bulunduğu Yılın Basın Fotoğrafları 2022 yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin bu sene 37'ncisini düzenlemiş bulunduğu “Yılın Basın Fotoğrafları 2022 mükafat Töreni”, Ankara'da Grand Mercure Otel'de düzenlendi. Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı ve Spor Toto hususi Ödülü Mehmet Şirin Topaloğlu'nun, AB Çevre hususi Ödülü Ahmet Faruk Sarıkoç'un, Spor Toto Spor Fotoğrafı kategorisinde üçüncülük Özge Bozo'nun ve Haber Fotoğrafı kategorisinde ise ikincilik İsmail Çoşkun'un oldu.

“Fotoğraflar üstünden içtimai beyin belleği nesir ediyoruz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, fotoğraflar üstünden içtimai bir beyin belleği nesir edildiğini anlatım ederek, “Farkında olalım yada olmayalım bu hakeza gidiyor. Dolayısıyla Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 1985'ten beri kestirmece 37 senedir baş döndürücü ehemmiyetli bir beyin nesir ediyor. Güncel gereksinimlerle veya gündeş meselelerle akla yatkın mütenasip bir biçimde ayrı ayrı kategoriler, seneler içinde ekleniyor. İnşallah kılıç de 2023 senesinde Türkiye Foto Muhabirleri Derneğiyle baş başa milletimize '100'üncü Yılda Türk Kadını Fotoğraf Yarışması' başlıklı toy bir grup bağış etmeye çalışacağız” niteleyerek konuştu.

“Mesleğin geleceği açısından gençlerin bilgilendirilmesi nazik ciddiyete sahip”

Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında ödül düzlük hepsi ışık muhabirlerini kutlama fail Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Gençlerin resim dair bilgilendirilmesi ve bu bölgeye müteveccih bir ilginin, farkındalığının oluşturulması mesleğin geleceği açısından da başkaca nazik bir ciddiyete sahip. Gençlik ve Spor Bakanlığı namına ilkin bu mevzuda da üzerimize düşeni hazırlamaya himmet gösteriyoruz. 81 ilimizde rakamları 500'e andıran önce gencelme merkezlerimiz var. Bu merkezlerde açtığımız resim atölyeleri ve istem fail gençlerimize müteveccih parasız düzenlediğimiz eğitimler ve atölyeler, bu çerçevedeki bu sanata müteveccih merakı arttırma, bilinci pörsümemiş sübvansiyon noktasında attığımız ehemmiyetli adımlardan biridir” dedi.

Tarihsel sorumluluk

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin 37 senedir gerçekleştirdiği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması ile Türk medyasının en prestijli resim ödüllerinin verildiğini, organizasyonun Türkiye'nin gece devir planlı en güzel resim yarışması bulunduğunu tamlayan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, “Bugünkü haliyle fotoğraf, belgedir. Taşıdığı 'Kanıt' olgusuyla matbuat fotoğrafının ayrıcalığı ise 'tarihi' belgedir. Dolayısıyla bizlerin sorumluluklarından birisi zamanı belgelerin geleceğe akla yatkın taşınmasıdır” dedi.

“Yılda binlerce resim çekiyoruz”

Yıl içinde binlerce resim çektiklerini anlatım fail İhlas Haber Ajansı ışık muhabiri Mehmet Şirin Topaloğlu, “Çok ağırbaşlı sayılara ulaşıyor. Bizim gönlümüzden geçenleri kılıç ayırıyoruz ve jüriye gönderiyoruz. Jürinin de takdirine kalmış, onları seçiyor, beğeniyor. Bir adet fotoğrafımın ‘Yılın Spor Fotoğrafı' seçilmesi beni baş döndürücü ağırbaşlı açıdan gururlandırdı ve bahtiyar oldum. Bir tanesi de Spor Toto Ödülü namına eş futbolunda farkındalık açısından baş döndürücü ehemmiyetli bir fotoğraf” halinde konuştu.

“Dron ile mıhlı bir halde uçabilmem düşüncesince az buçuk soğutmam gerekti”

Marmaris'teki orman yangınlarında çekmiş bulunduğu resim ile Avrupa Birliği Çevre hususi Ödülü düzlük Ahmet Faruk Sarıkoç, “Böyle bir konkur düzenlenmiş bulunduğu düşüncesince baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Marmaris'teki orman yangınlarında çektiğim fotoğrafla ödül aldım. Bu resim karesinde şimdi ilkin elemli alanlarla yanmamış alanları ayrımsız açıyla yakalamaya çalıştım. Denizin gökçe tonları bununla beraber yeşil tonlarının simsiyaha bürünmesini bir resim karesiyle kayda aldım. Orman yangınları baş döndürücü etraflıca süreler bitmeme etti. Uzaydan üstelik bu dumanların fotoğrafları çekilebilecek bir büyüklükteydi. Ben de bu yangını ve verdiği ziyanı en güzel bir halde beyan buyurmak düşüncesince makinemi kullandım. Ama iklim koşulları bizim düşüncesince zordu. Orman yangınlarından çevre baş döndürücü hamam bulunduğu düşüncesince dron ile mıhlı bir halde uçabilmem düşüncesince az buçuk soğutmam gerekti” ifadelerine toprak verdi.

"Yangından korkup kaçan çifti fotoğrafladım"

Marmaris'te çıkan coşkunluk sonrası alevlerden kaçmaya etkin bir tepik ilişik fotoğrafı ile “Haber Fotoğrafı” kategorisinde ikincilik ödülü düzlük İsmail Coşkun, “Marmaris'te günlerce devam eden orman yangınlarında ajansım çeşidinden önce günden itibaren görevlendirildim. Yangın nice noktada çıkıyordu. Gece devir demeden orman yangınlarını izlem ediyorduk. Bu fotoğrafı da Hisarönü'nde çektim. Bir aralık ormandan sıçrayan alevler kent merkezine gelmeye başladı. O tam orada oturan yurttaşlar da alanı boşaltma buyurmak durumunda kalmıştı. Hayvanlarını ve canlarını örtbas kılmak düşüncesince kaçmaya çalışıyorlardı. Bende o tam yangından korkup kaçan çifti fotoğrafladım” halinde konuştu.

“Ben bu fotoğrafı çekerken neredeyse uçurumdan aşağılık düşüyordum”

Spor Toto Spor Fotoğrafı kategorisinde ikincilik ödülü ele geçiren Özge Bozo, "Öncelikle bu ödülü bana müstahak görenleri ve oy verip destekleyenlere teşekkürname ediyorum. Erzurum'da ‘Emrah Özbey Uluslararası Buz Tırmanışı' yapılmıştı. Biz de bunun çav takibini yaparken hakeza bir resim ortaya çıktı. Bu fotoğrafın hikayesi de ayrı. Ben bu fotoğrafı çekerken neredeyse uçurumdan aşağılık düşüyordum. Yanımdaki yapımcı dostum çeşidinden kurtarıldım” ifadelerini kullandı.

Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın yanı esna Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş, siyaset, iletişim araçları ve iş dünyasından ehemmiyetli adlar katıldı. Törenin böylecene ise ödül malikleri günün anısında hatırat fotoğrafı çektirdi.

Muhammed Musab Gümüşer - Berkay Hasan Karayakas

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ