USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye genelindeki okullarda senkronik deprem tatbikatı yapıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla yurt genelindeki okullarda senkronik deprem tatbikatı yapıldı.

Türkiye genelindeki okullarda senkronik deprem tatbikatı yapıldı
04-03-2022 14:33
Ankara

Bakanlar Soylu ve Özer, tatbikata Yenimahalle'deki Haydar Aliyev Ortaokulu'ndan katıldı. Tatbikat sırasında öğrencilerin boşaltma edilmesine zevcelik ederek toplantı bölgesine sabık Bakanlar Soylu ve Özer, gayrı vilayetlerde meydana gelen tatbikatı okulun bahçesine kurulan ekranlardan izledi.

Tatbikatın arkası sıra mütekellim İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'nin facia bölgesi bulunduğunu söyledi. Son zamanlarda deprem ve gayrı afetlerle dirlik karşıya kalındığını tamlayan Bakan Soylu, 2019 ve 2020'nin afetlere hazırlık, 2021'in ise facia yetişek yılı duyuru edildiğini, bu kapsamda 56 milyon insana ulaşıldığını bildirdi.

Okullarda meydana getirilen tatbikatın facia eğitimlerinin tamamlayıcısı bulunduğunu dile getiren Soylu, afetlerde neler yapılacağının doğacak nesillere aktarılacağını anlattı. Afet tatbikat yılı duyuru edilen 2022'de 54 bin 302 tatbikat yapılacağını anlatım fail Soylu, "Bu sene sonuna akıllıcasına iri Türkiye tatbikatı yapacağız." bilgisini paylaştı.

Tatbikata eklenmiş bulunan hoca ve öğrencilere teşekkürname fail Soylu, sabık sene kısaca 1 milyon öğretmenin facia eğitimi aldığını dile getirdi. Soylu, Türkiye Afet Müdahale Planı içinde de öğretmenlerin ehemmiyetli görevler üstelendiğine ayraç etti.

"Yaklaşık 14 milyon mektepli tatbikata katıldı"

Bakan Özer de bugünkü deprem tatbikatının kısaca 14 milyon öğrencinin ve 1 milyon öğretmenin katılımıyla yurt genelindeki topu topu okullarda senkronik yapıldığını belirtti. Daha sonradan Bakanlar Soylu ve Özer, Afet Tatbikatları Protokolü'nü imzaladı.

"2022'de topu topu illerimizdeki ekol güçlendirmelerini bundan böyle tamamlayacağız"

Özer, burada meydana getirdiği konuşmada, kısaca 17 senedir 3,5 bilyon lira bütçeyle okulların güçlendirilme çalışmalarının yürütüldüğünü ve yıkılan okulların hesabına yenilerinin yapıldığını bildirerek şu detayları verdi:

"Bu kapsamda 2 bin ekol binası güçlendirildi ve bunların 865'i sonuç 2 sene içinde güçlendirildi. Yine kısaca 459 ekol binamız yıkıldı ve hesabına yenisi yapıldı. Bunun da 100'ü sonuç 2 sene içinde gerçekleşti. Protokol kapsamında 2022'de topu topu illerimizdeki ekol güçlendirmelerini bundan böyle tamamlayacağız ve yıkılan ekol binaları hesabına de acemi okullarımızı ikame edeceğiz."

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Özer, "Bugün bakımından facia emniyetli ekol ile facia ve acele boyut eğitimini bilirkişi hoca ve başmuallim eğitimlerinin tamamına ekleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Milli Eğitim Bakan Yardımcıları Sadri Şensoy, Petek Aşkar, Nazif Yılmaz, Ankara Valisi Vasip Şahin, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer katıldı.

Sakarya

Sakarya'nın Pamukova ilçesinde AFAD yetkililerinin de katılmış olduğu deprem tatbikatı düzenlendi.

75. Yıl İlkokulu'ndaki tatbikatta, sirenlerin çalmasının arkası sıra öğrenciler sıraların kenarında çıkarlarını korumaya aldı.

Öğretmenlerin yönlendirmesiyle nöbetleşe ve dizi biçimde sınıflarından ayrılan öğrenciler, okulun bahçesindeki bölgede toplandı.

Tatbikat esnasında öğrenciler hariç çıkarken 1. derslik talebesi Osman Pamir, okulun maskotu durumuna mevrut kediyi de kucağına alarak koşmaya başladı. Bu tam çocuğun elinden kurtulan kedi, merdivenlerin önündeki cama çıktı. 1. derslik talebesi Ahsen Nur Gül'ün de penceredeki kediyi kucağına alarak okulun bahçesine çıkarması kameralara yansıdı.

Okul bahçesine çıkan öğrencilere, yetkililerin bilgelik vermesinin arkası sıra tatbikat tamamlandı.

Kocaeli

İzmit ilçesindeki Muammer Dereli Fen Lisesi'nde planlı "Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı"nda siren çalmasının arkası sıra öğrenciler ekol bahçesinde toplandı.

Daha sonradan ekol bahçesinde UMKE, AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, öğrencilere icra ettikleri icraat üzerine bilgelik verdi.

Karamürsel ilçesinde de Amiral Karamürsel Ortaokul ve İlkokulu'nda meydana gelen tatbikatta öğrenciler, siren çalmasıyla sınıflardaki sıraların dibine girerek deprem konumu aldı.

İkinci siren sesinin duyulmasıyla da öğrenciler okulu boşaltma ederek, bahçedeki emniyetli bölgeye geçti.

Karabük

Karabük'te Şehit Mehmet Esen Ortaokulu'nda meydana getirilen tatbikatta, deprem çabucak öğrencilere sınıflarında "çök, kapan, tutun" hareketi gösterildi.

Daha sonradan öğrenciler, sınıflarından çıkarak okulun bahçesinde toplandı.

Tatbikata, Vali Fuat Gürel, Vali Yardımcısı Muhammed Akın, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ ve yetkililer katıldı.

Zonguldak

Zonguldak'ta okullarda "Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı" gerçekleştirildi.

İlk sirenle sınıfta "çök-kapan-tutun" alternatifini uygulayıcı öğrenciler, ikinci sirenle öğretmenlerinin koordinesinde okulun bahçesinde müşterek araya geldi.

Kent genelinde 458 okulda, 8 bin 492 personel ve 93 bin 188 öğrencinin tatbikata katılmış olduğu öğrenildi.

Düzce

Düzce'de Vali Cevdet Atay'ın katılımıyla 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi'nde planlı tatbikatta, deprem çabucak öğrencilere sınıflarında "çök, kapan, tutun" hareketi gösterildi.

Belli müşterek müddet bekledikten sonradan ekol kontrollü biçimde boşaltma edildi.

Okul bahçesinde kümelenen öğrencilere, AFAD ekipleri deprem çadırı kurdururken, İl hususi İdaresi mensubu binadaki hasarları belirleme buyurmak düşüncesince düzentileme gerçekleştirdi.

Düzce Belediyesi İtfaiye ekipleri de deprem sonrası oluşabilecek yangınlara nite dahil edilmesi icap ettiğini öğrencilere kılgılı gösterdi.

Tatbikatın arkası sıra Türk Kızılayı öğrencilere ikramda bulundu.

Bolu

Bolu Valisi Ahmet umut ve kasıntı müdürleri, Emine-Mehmet Baysal Anadolu Lisesi'ndeki tatbikata katıldı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş'un öğrenciler ve tören düzeni üyelerine deprem çabucak yapılması gerekenleri anlatmasından sonradan tatbikat gerçekleşti.

Siren çalınmasıyla öğrenciler, "çök, kapan, tutun" hareketlerini yaptı, arkası sıra kontrollü biçimde okulun bahçesine çıktı.

Edirne

Edirne'de Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesinde AFAD ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş donanmasında deprem anı ve boşaltma tatbikatı gerçekleştirildi.

Senaryo gereği deprem anını tamlayan siren çaldığında derste bulunan öğrenciler sıralarının yanına başına mecelle yada defterle koruyarak çömeldi.

İkinci sirenin çalınmasının arkası sıra öğrenciler çabuk biçimde okuldan boşaltma edildi.

Vali Ekrem Canalp, okulun bahçesinde öğrencilere tatbikat üzerine bilgelik verdi.

Kırklareli

Kırklareli'nde Hamdi Helvacıoğlu İlkokulunda da tatbikat düzenlendi.

Tatbikatta senaryo gereği siren çaldı.

Vali Osman Bilgin ile öğrenciler evvel sirenle sınıfta "çök-kapan-tutun" alternatifini uygulayıp ekol bahçesine boşaltma edildi.

Tekirdağ

Tekirdağ'da da Tekirdağ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tatbikat yapıldı.

Vali Aziz Yıldırım, AFAD stantlarını dolaşarak yetkililerden bilgelik aldı. Öğrencilere evvel iane eğitimi verilerek AFAD araçlarının tanıtımı yapıldı.

Senaryo gereği deprem sirenin çalmasının arkası sıra Vali Yıldırım ile öğrenciler derslik içinde sıraların yanlarına çöktükten müşterek müddet sonradan hariç çıktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ