USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye ile Güney Kore diplomatik ilişkilerinin 65. sene dönümünü kutluyor

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, "Binlerce sene evvel yandaki yerine ve demincek Asya'nın dü ucunda mevcut yaklaşan ve ırak kardeşler yerine aşırı hususi müşterek ilişki sürdürüyoruz." dedi.

Türkiye ile Güney Kore diplomatik ilişkilerinin 65. sene dönümünü kutluyor
07-03-2022 12:24
Ankara

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Türkiye ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. sene dönümünde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İkili diplomatik ilişkilerin 8 Mart 1957'de kurulduğunu hatırlatan Lee, "Diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri dü ülkenin ilişkileri, siyaset, ekonomi, kültür, halklar arası enformasyon denli ayrışık bölgelerde gelişmeye bitmeme etmiş ve bugün düet ilişkiler en efdal seviyeye ulaşmıştır. Ayrıca rastgele devir bulunduğu denli erte da dü yurt arasındaki ilişkiler hâlâ da mütekâmil halde olacaktır." diyerek konuştu.

Kovid-19 salgını dolayısıyla çapraz seyahatlerin kısıtlandığına yer veren Lee, "Yavaş aheste salgının bittiğine ilişkin işaretlerin bulunmasına seviniyorum. Salgın süreci bu sene başarıyla atlatılırsa Güney Kore hükümeti muvakkat adına 90'dan müşterek tomar ülkeye uygulanmakta bulunan ara sınav kısıtlamasını kaldırılacak ve Kore'ye antre önleyen hacısı hocası düşüncesince uyguladığı karantina sistemine de sonuç verecek. Böylece Türk vatandaşlarının Kore ziyaretiyle ilişik yaşamış bulunduğu güçlükler ortadan kalkacak ve Türkiye'nin dobra doğasının ve ensesi kalın kültürel mirasının tadını boşaltmak düşüncesince geçmişten hâlâ müşterek tomar Koreli Türkiye'yi görüşme edecek." dedi.

"Dünya Kupası üçüncülük maçı dü ülkenin karındaş bulunduğunu müşterek defa hâlâ kanıtladı"

Lee, dü yurt ilişkilerinde Kore Savaşı'nın etkilerinin olduğuna da ayraç ederek ilişkilerin hâlâ da eskilere dayandığına fakat Kore Savaşı'yla beraberlik temellerinin atıldığına aksan yaptı.

Türkiye'de doğrudan her insanın tanımış bulunduğu müşterek Kore gazisi bulunduğunu kaydeden Lee, "Hemen doğrudan rastgele Türk'ün Kore gazisi bulunan babası, dedesi, akrabaları ve mahallede amcaları bulunur ve benim tanıştığım hepsi Kore gazileri, Kore Savaşı'na katılmaktan alım çalım duyuyor ve Kore'nin kalkınması ve refahından sözde şahıs ülkesinin kalkınması ve refahı denli aşırı bahtiyar bulunduğunu söylüyor." ifadelerini kullandı.

Ayrıca 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye ile Güney Kore arasında oynanan üçüncülük maçının da ilişkilerin büyümesine ulama sağladığını kail Lee, "Bu karşılaşma vesilesiyle dü yurt karındaş olduklarını müşterek defa hâlâ kanıtlamış he ve o vakitten sonraları ticaret, yatırım, ekin turizmi denli ayrışık bölgelerde şümullü ilişkiler gelişti." değerlendirmesinde bulundu.

İlişkilerin gelişmesinde sporun düzgülü dışı etkisinden uydurma fail Lee, "2002 Dünya Kupası'nın ardından, Güney Koreliler güzeşte sene Tokyo Olimpiyatları'nda Güney Kore-Türkiye eş uçan top çeyrek finallerinde Türkiye'de çıkan tutkun haberini duyduktan sonraları Türkiye'ye 150 bin dikme bağışladı. Spor eliyle dostluk, dü el arasında mahal esirgeme iş donanmasına denli uzanmaktadır." diyerek konuştu.

Güney Kore ile Türkiye arasında 2013'te de Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını anımsatan Lee, dü ülkenin ilişkilerini 2012'de ciddi iştirak seviyesine yükseltildiğini belirtti.

Lee, salgına karşın çapraz görüşmelerin telefonla da olsa yapılmaya bitmeme ettiğine dikkati çekerek düet tecim kütlesinin ise güzeşte sene 8,26 bilyon dolar ile üstün dereceli kırdığını söyledi.

"Güney Kore'nin ecnebi envestisman incizap mevzusundaki bilgelik birikiminin Türkiye'ye asistan olacağını düşünüyorum"

Lee, Türkiye'nin Güney Kore düşüncesince ehemmiyetli müşterek ticari eş olduğuna da aksan yaptı. Türkiye'nin 85 milyonluk müşterek popülasyon ve mütekâmil müşterek imalat piyasasına eş bulunduğunu kail Lee, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünyanın en şişman 10 ekonomisi ortamında toprak düzlük Kore ile birlik müşterek iktisadi partnerdir. Her şeyden önce, dü ülkenin iktisadi yapısı, çapraz adına kazan-kazan olabilecek, çapraz avantaj sağlayıcı müşterek yapıda bulunduğu düşüncesince iktisadi ve ticari ilişkilerinin büyüme göstermesi rastgele dü ülkenin çıkarınadır."

Güney Kore'nin Türkiye'ye 7 bilyon doları epey ihracatının yüzdelik 95'ini kapital mülkü ve ara malın oluşturduğuna dikkati çekici Lee, "Örneğin Hyundai Motor'un Türkiye fabrikası Kore'den yılda kısaca 400 milyon dolar mesabesinde zerre ithal ediyor fakat bununla Avrupa ve Orta Doğu'ya 140 binden müşterek tomar makine ihraç edildi ve Türkiye'ye 1,7 bilyon dolardan müşterek tomar döviz kazandırdı." dedi.

Ülkesinin şirketlerinin Türkiye'de 11 bin 500'den müşterek tomar isim istihdam ettiğine ayraç fail Lee, Türkiye pazarında 180 Güney Koreli firmanın bulunduğunu fakat bu yatırımların hâlâ da artırılması icap ettiğini söyledi.

Lee, Türkiye'de hâlâ etraflıca kurumsal tensikat yapılması gerektiğine dikkati çekerek "Bu manada Güney Kore'nin ecnebi envestisman incizap üstüne edinmiş bulunduğu bilgelik birikiminin Türkiye'ye aşırı asistan olacağını düşünüyorum ve bunu ayrışık şekillerde öncelemek düşüncesince de çalışacağım." ifadelerini kullandı.

"1915 Çanakkale Köprüsü Güney Kore-Türkiye enfrastrüktür iş birliğinin sembolü olacak"

Çanakkale Boğazı'na meydana getirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Güney Kore ortaklığıyla mensur edildiğine aksan önleyen Lee, "1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye'nin gururu, ayrımsız sürede Güney Kore ile Türkiye arasındaki enfrastrüktür iş birliğinin sembolü olacaktır." dedi.

Kentin zamanı ve kültürel önemine dikkati çekici Lee, "Çanakkale bölgesi, Truva Savaşı'ndan Birinci Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Savaşı'na denli Doğu ve Batı arasındaki nice savaşın geçmiş bulunduğu ve ateş barındıran müşterek semt adına biliniyor. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün zamanı açılışı Doğu ile Batı arasındaki zenginlik ve uyumu simgeliyor ve bu köprünün Türkiye'nin iktisadi kalkınmasında müşterek anne arter adına fariza yapacağına şüphem yok." değerlendirmesinde bulundu.

Lee, dü ülkenin enfrastrüktür iş birliğinin üçüncü devletlere de aktarılması temennisini dile getirerek Türkiye ile Güney Kore'nin örgen bulunduğu ayrışık arsıulusal kuruluşlarda da yaklaşan teşrikimesai ortamında bulunduğunu söyledi.

Güney Kore'nin hayattaki üçüncü büyükelçiliğini Türkiye'de açtığına yer veren Lee, "Binlerce sene geçmiş yandaki adına ve demin Asya'nın dü ucunda mevcut yaklaşan ve ırak kardeşler adına aşırı hususi müşterek ilişki sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

İki yurt ilişkilerinin müşterek göktırmalayan mensur edecek denli sert bulunmasına karşın iptidai kıvrık müşterek çatı yüksekliğinde bulunduğunu kail Lee, "Bu esasen rastgele manada evolüsyon düşüncesince aşırı gizil bulunduğu anlamına geliyor. İki yurt arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 65. sene dönümünü bu sene müşterek punt adına değerlendirerek, fariza sürecinde dü yurt ilişkilerini müşterek kırat hâlâ yükseltmeye katkıda mevcut müşterek sefirikebir kazanmak düşüncesince elimden geleni yapacağım." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ