USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya’dan ortak bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Başkanı Christian Kabore ve Liberya Devlet Başkanı George Manneh Weah ile düzenlemiş olduğu kuartet zirvenin peşi sıra gösterilen ortak bildiride, DEAŞ, FETÖ, El Kaide ve Boko

Türkiye, Togo, Burkina Faso ve Liberya’dan ortak bildiri
19-10-2021 23:39

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun ikinci durağı Togo'da Cumhurbaşkanı Faure Essozimma Gnassingbe ile beraberce ve heyetler arası görüşmelerinin arkası esna ortak matbuat toplantısı düzenlemiş, toplantının arkası esna Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe, Burkina Faso Devlet Başkanı Christian Kabore ve Liberya Devlet Başkanı George Manneh Weah ile nezdinde araya gelmişti. Düzenlenen kuartet zirvenin arkası esna gösterilen ortak bildiride, dört Devlet Başkanı'nın güvenlik, sağlık, hava ve kalkınma ortamından meydana gelen sınamalara dair ortak kâr meseleleri ile Türkiye ve Afrika devletleri ortada işbirliğine dair düşün teatisinde bulunmuş olduğu aktarıldı.

Aşı eşitsizliğine atıfta bulunuldu

Devlet başkanlarının pandemi kaynaklı global esenlik krizine atıfta bulundukları bildiride, pandemiye erinç çarpıcı nezdinde biçimde savaşım düşüncesince anahtar ve kaynakların yetersizliği sebebiyle, bilhassa Afrika kıtasında edinmek üzere, dünyanın muhtelif yerlerinde gidişat vahametini korurken, ilkah payı erdemli devletlerde kısıtlamaların kalkmaya başlamasının esefle karşılandığı anlatım edildi.

Devlet başkanları, arsıulusal topluma Afrika ülkelerinin Covid-19'la savaşım çabalarının yoğunlaşmasına ve ayrımsız sürede acemi mutasyonların ortaya çıkması riskinden kaçınılmasına imkân gelmek düşüncesince daha nezdinde tomar iane ve el birliği çağrısında bulundukları bildiride, bilhassa aşıya muvasala dair edinmek üzere, ümranlı devletleri lakırtı ve vaatlerini hesabına getirmeye çağırma etti.

Bildiride, mevki başkanları düzenlilik meselesini ele almış olduğu ve terörün işkilsiz Afrika ve dünyada sulh ve istikrara müteveccih en iri tehdidi dokuma ettiğini hatırlattı. Batı Afrika'da bilhassa radikalizmin ve hız içeren aşırıcılığın yükselişine işaret edilen bildiride, silahlı grupların kıtada yayılmasına, değme kabil insanoğlu kaçakçılığına, sınırları aşan örgütlü suçlara, ıvır zıvır ve geniş silahların yaygınlaşmasına bunların yanı esna domestik sosyo-politik, iktisadi gerçekler ve koşullarla sönümsüz giriş döndürücü boyutlu düzenlilik sınamalarıyla erinç karşıya kalınmasına dair yoğun endişeler dile getirildi.

Dört ülkeden FETÖ'yle savaşım sözü

Bildiride, mevki başkanları, DEAŞ, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram müdahale edinmek kadar yıldırı örgütleri ortada tek başkalık gözetmeden, terörizmle savaşım mevzusundaki kararlılıklarını doğrulama ettiler. Ön saflarda arazi meydan Burkina Faso, Mali, Nijer, Nijerya ve Çad'daki yıldırı saldırılarının hızlı kınandığı bildiride mevki başkanları, bahis konusu ülkeler ve halklarıyla el birliği süresince olduklarını dile getirdi.

Devlet başkanlarının Gine Körfezinde, global korsanlıkla boğuşmak düşüncesince azimli adımlar atılması icap ettiğini dile getirmiş olduğu bildiride, düzenlilik müdahalesinin ötesinde bu karmakarışık ve arsıulusal nitelikteki gözdağı karşısında mevki başkanları, barışın korunması ve şiddetin önlenmesinin nezdinde uzlaştırıcı adına toplumların asliye toplumsal hizmetlere erişiminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi çabalarına kalan yatırıma evleviyet veren insicamlı ve çarpıcı nezdinde yanıtın verilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Afrika'da sulh ve istikrara bulunan azimli bağlılığı doğrulama edildi

Bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'da sulh ve istikrara bulunan azimli bağlılığını bilhassa baştan doğrulama etmiş olduğu aktarılırken, Türkiye'nin Afrika'daki varlığının hemen çapraz kazanım sağlayıcı iktisadi ve ticari hedeflere dayanmadığı, ayrımsız sürede giriş döndürücü sektörlü planlar temelinde uygulayım iane eliyle Afrika'nın kalkınma zaruretini de ihtiva ettiği hatırlatıldı.

Bildiride, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) ve son teşrin ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılması planlanan Dünya Liderleri Zirvesi çerçevesinde mevki başkanları, sanayileşmiş ülkelere, limonluk gazı emisyonlarının azaltılmasına ehemmiyetli seviyede katkıda bulunan edinmek şekli ile üstlenme ve eylemlerini artırmaları ve gerçekleştirmelerinin yanı sıra, yenilenebilir enerjinin teşviki düşüncesince de çağrıda bulundu.

Türk ekonomisinin dikkate bedel ilerlemesi ve enerjisini bildirme edildi

Bildiride, ortaklık ile ait adına mevki başkanları, Türkiye'nin Afrika düşüncesince izlemsel nezdinde ortak adına rolünü meşrulaştıran ve onu arsıulusal sahnede ehemmiyetli nezdinde oyuncu durumuna getiren Türk ekonomisinin dikkate bedel ilerlemesini ve enerjisini bildirme etti.

Bildiride mevki başkanları, dü ortak çeşidinden belirlenen giriş döndürücü iddialı hedeflere daha ulaşmamış olsa da, Afrika ile tecim hacminin, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasına dair engellere karşın on salname işbirliğinde üç mislinden nezdinde tomar arttığını kaydetti. Devlet başkanlarının pandeminin getirmiş olduğu kısıtlamalara karşın Afrika'daki faiz beklentilerinin rüya donör bulunduğunu vurguladıkları bildiride, bunun Türkiye ile ortaklığın güçlendirilmesine ve bulunan bağlamda daha adaletli ve dayanabilen duruma getirilmesine katkıda bulunmuş olduğu aktarıldı.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkileri açık açık tezyit ve ihya mevzusundaki kararlılığı doğrulama edildi

Bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri açık açık tezyit ve ihya mevzusundaki kararlılığını nezdinde el daha doğrulama etmiş olduğu anlatım edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesinin, sulh ve istikrarı, iktisadi bağları sübvanse kılmak ve güçlendirmek, tecim ve endüstri düşüncesince fırsatlar peydahlamak düşüncesince bir çok aşırı ülkede yabancılar malı belirtmek şekli ile Afrika'yı yeğleme edilen nezdinde envestisman ortağı ika ümidi vurgulandı.

İstanbul'daki Türkiye-Afrika arasındaki zirveler kıvançla karşılandı

Bildiride, mevki başkanlarının yanı esna daha adaletli nezdinde evren için, İstanbul'da sırayla 21-22 Ekim 2021 ve 17-18 Aralık 2021 tarihlerinde yapılacak bulunan Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve İşbirliği Forumu'nu ve Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesini kıvançla karşıladığı aktarıldı.

Dört yurt haberleşme yayınlarını ihya hususunda uzlaştı

Lome toplantısının uhuvvet ve dört dörtlük nezdinde kavrayış süresince gerçekleştiği anlatım edilen bildiride, mevki başkanlarının ilişkilerini simgeleyen hukuk ve hak ruhu süresince daha kesif göz alışverişinde bulunan edinmek düşüncesince devletleri arasındaki haberleşme yayınlarını ihya hususunda uzlaştığı belirtildi.

Bildiride, mevki başkanlarının Togo Cumhurbaşkanı Gnassingbe'ye Togo Hükümetine ve halkına, kendilerine ve heyetlerine meydana getirilen hamam ve dostça gelecek düşüncesince yoğun ölçüm ve şükranlarını anlatım etmiş olduğu aktarıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ