USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye ve ABD Stratejik Mekanizması toplantısı sonrası eş izah yayımlandı:

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısının arkası sıra piyasaya sürülen açıklamada, düet artı gündemdeki ivmenin korunması ve ilerlemenin değerlendirilmesi düşüncesince Stratejik Mekanizma kapsamındaki temaslarını sürdürmeye değişmeyen verdikleri bildirildi.

Türkiye ve ABD Stratejik Mekanizması toplantısı sonrası eş izah yayımlandı:
19-01-2023 02:09
Ankara

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısının arkası esna piyasaya çıkan kuma açıklamada, Türkiye ve ABD'nin düet artı gündemdeki ivmenin korunması ve ilerlemenin değerlendirilmesi düşüncesince Stratejik Mekanizma kapsamındaki temaslarını sürdürmeye değişmeyen verdikleri bildirildi.

Ortak açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma II. Bakanlar Toplantısı kapsamında ABD'nin başkentinde biricik araya geldikleri kaydedildi.

Stratejik Mekanizma çerçevesinde, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland'la biricik araya geldiği hatırlatılan açıklamada, tarafların enli biricik yelpazedeki düet ortaklık karşı şümullü biricik diyalog gerçekleştirdiği ve NATO müttefikleri adına ortaklığın önemini vurguladıkları aktarıldı.

ABD'den Tahıl Koridoru Girişimi'nden ötürü Türkiye'ye teşekkür

Açıklamada, Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Blinken'ın, ortaklıklarını ve dışişleri bakanlıkları yukarı dozaj yetkilileri başkanlığında 17 Ocak 2023'te Washington​​​​​​​'da kuruluşlar arası katılımla meydana gelen görüşmeleri esas aldıkları belirtilerek, "Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Blinken, konkre ve kâr odaklı düet artı gündeme bağlılıklarını yinelemişlerdir. Bakanlar, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonu müdahale edinmek üzere, Türkiye - ABD defans ortaklığının güçlendirilmesini ele almışlardır." ifadeleri kullanıldı.

Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Blinken'ın, Rusya'nın bildirme edilemez mücadelesi karşısında Ukrayna'nın egemenliği ve yer bütünlüğüne açıkça desteklerinin altını çizdikleri, mücadelesi sona erdirecek biricik hal olmasına müteveccih desteklerini teslim ettikleri bildirilen açıklamada, "ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin yaşama geçirilmesindeki arabulucu görevi zımnında Türkiye'ye teşekkürname etmiş ve dü yan sahn halaskâr nitelikteki bahis konusu mekanizmanın global hububat talebini karşılamaya kafi gelecek kapasitede işletilmesi gereksinimi üstünde durmuştur." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, dü bakanın, Güney Kafkasya'da barışın ilerletilmesine müteveccih eşgüdüm ve işbirliğinin artırılmasında uygun kaldıkları anlatım edildi.

Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Blinken'ın, bulunan yıldırma ve sınamalar karşısında NATO kapsamındaki eşgüdümün ve dayanışmanın artırılmasının yollarını ele aldıkları, müttefikler adına biricik savunmanın birlikte NATO’nun açıkça bap politikasına müteveccih başlayan bağlılıklarını yineledikleri vurgulanan açıklamada, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında, Finlandiya ve İsveç'in NATO ittifakına ortaklık başvurularının ilerletilmesi şartıyla imzalanan üçgen mutabakatın uygulanmasını görüştükleri aktarıldı.

Açıklamada, dü bakanın Doğu Akdeniz'deki vaziyeti ele aldıkları ve abra ile enformasyon kanallarının muhafazasının önemi üstünde uygun kaldıkları anlatım edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Blinken, terörizmin değme cins ve tezahürüyle uğraş gerekliliğini teslim etmiştir. Bu bağlamda Türkiye ve ABD, manşet kuvvetleri ve bilgelik paylaşımına raci bulunan ortaklık temelinde, Stratejik Mekanizma içerisinde terörizmle uğraş istişareleri düzenlenmesini planlamaktadır. Bakan Blinken, 13 Kasım 2022'de İstanbul’da yaşanmış olan yıldırı saldırısını biricik defa henüz kınamış ve ABD’nin, Türkiye’yle terörle mücadelesinde dal omuza durduğunu teslim etmiştir. Taraflar, ilkin PKK ve DEAŞ edinmek üzere, yıldırı örgütleriyle uğraş çabalarında andıran eşgüdüm ve işbirliğinin korunmasını öngörmüştür."

"Türkiye ve ABD Stratejik Mekanizma kapsamındaki temasları sürdürmeye değişmeyen vermiştir"

Tarafların, Suriye krizinin topu topu veçhelerini ele aldıkları ve Türkiye ile ABD'nin, 2254 mahdut Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) sonucu doğrultusunda Suriyelilerin öncülüğündeki biricik politik sürece bağlılıklarını tekrarladıkları tamlanan açıklamada, tarafların Suriye'ye müteveccih hudut ötesi insanca iane mekanizmasının süresini uzatan akıbet BM Güvenlik Konseyi kararını kıvançla karşıladığı, değme dü tarafın ayrıca, kalan hesaplı ve asayiş ortaklık kanalıyla diyalekt abra ve linkler organizasyon edilmesi gereksinimi da müdahale edinmek üzere, Ortadoğu ve Afrika'ya bağlı henüz enli şümullü mevzuları da görüştükleri belirtildi.

Ortak açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Blinken, Türkiye-ABD düet ticari ilişkilerinde bitmeme fail büyümeyi takdirle karşılamıştır. Ekonomik ortaklık ve bulunan düet mekanizmalar kanalıyla diyalekt ve global hesaplı fırsatların değerlendirilmesinin önemini yinelemişlerdir. Taraflar, erke güvenliğini perçinlemek ve parlak enerjiye ilgili biricik geleceğe intikal şartıyla İklim ve Enerji Diyaloğu tesisini desteklemiştir.

Türkiye ve ABD, düet artı gündemdeki ivmenin korunması ve ilerlemenin değerlendirilmesi düşüncesince Stratejik Mekanizma kapsamındaki temasları sürdürmeye değişmeyen vermiştir. Her dü taraf, Stratejik Mekanizma kapsamında, en yukarı dozaj müdahale edinmek üzere, kalan düet görüşmeleri kıvançla karşılamaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ