USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna, Türkiye'nin açıklık buluculuk teklifini kıvançla karşıladı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna liderlerini çağırma ika ve boşluk buluculuk masnu teklifini kıvançla karşıladıklarını belirtti.

Ukrayna, Türkiye'nin açıklık buluculuk teklifini kıvançla karşıladı
24-01-2022 15:02
Ankara

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nde (ANKASAM) planlı “Ukrayna-Türkiye: Diplomatik İlişkilerin 30. Yılı” mevzulu konferansta icra ettiği konuşmada, dü abuhava arasındaki ilişkilerin tarihinin yüzyıllara dayandığını belirtti.

Son 30 yılda dü abuhava arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından baş döndürücü ehemmiyetli kez katedildiğini, Türkiye ile Ukrayna’nın kuma menfaatlere eş bulunduğunu dile getiren Bodnar, "Hem Ukrayna hem Türkiye bizim bölgemizde, istikrarı ve barışı getirmek istiyor. Bu istikrarı getirmek düşüncesince kolektif çalışıyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türkiye ile Ukrayna arasındaki tecim sabık sene yüzdelik 50 arttı"

Bodnar, Türkiye ile Ukrayna'nın çelimli ekonomiye eş dü abuhava bulunduğunu ve Ankara ile Kiev arasındaki ticaretin tedricen güçlendiğini anlatarak "Serbest tecim anlaşmasını imzalama evresine geldik. Serbest tecim anlaşması olmasa da 2021'de tecim hacmimiz yüzdelik 50 çoğalma gösterdi." gibi konuştu.

Türk iş insanlarının Ukrayna'daki iri planların yaşama geçirilmesi dair önder konumda bulunduğunu kaydeden Bodnar, Türkiye'de ise 35 binden kuma tomar Ukraynalının tevakkuf ettiğini aktardı.

Bodnar, Ukrayna'nın 2008'de NATO'ya onama edilmemesinin iri kuma vebal bulunduğunu söyleyerek "Günün şartlarında, Rusya'nın Ukrayna'yı savaşla zılgıt etmiş olduğu yıllarda Ukrayna'nın NATO'ya unsur olması Rusya'yı durdurabilecek en çelimli unsurlardan biri. Bu da (Ukrayna'nın NATO'ya unsur olması) tabii NATO'ya unsur bulunan devletlerin güvenliğini artıracaktır. " ifadelerini kullandı.

Üye olması gibi NATO'nun Ukrayna'ya er havale yapmak durumunda kalacağı yönündeki görüşlerin kusur olduğuna ayraç fail Bodnar, "Ukrayna kendini savunmaya apiko fakat hem NATO'dan hem de Avrupa ülkelerinden şu anlayışı bekliyor. Rus saldırganlığı elden Ukrayna'da kalmayabilir, giderek apayrı devletlere de yayılabilir. Bugün Ukrayna'da mevcud savaş alanı hattı esasta elden Ukrayna'yı değil topu topu Avrupa'yı savaştan koruyor. " değerlendirmesinde bulundu.

Bodnar, Kiev ile Moskova arasındaki gerilime yer vererek çatışmaların 8 senedir bitmeme ettiğini hatırlattı. Bodnar, şöyleki bitmeme etti:

"Bu sebeple Rus askerlerinin Ukrayna sınırında olması bizim düşüncesince dünkü kuma obje değil fakat buradaki dünkü bulunan onların (Rus askerlerinin) sayısı ve niyetleri. Müzakereleri herhangi kuma ayrışık formatta hazırlamaya hazırız. Ve Ukrayna tarafı şimdi önceki mevcud topu topu formatları kıvançla karşıladı. Bu krizin barışçıl yolla çözülmesi düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Öte taraftan hem savunmamızı hem de ordumuzun defans kapasitesini güçlendirmemiz lazım. En biçimsiz senaryoya hazırız, kendimizi savunmaya hazırız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna ortada kuma barışın bilgili bulunmasına boşluk buluculuk suni teklifine yer veren Bodnar, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin boşluk buluculuk teklifini kıvançla karşıladığımızı anlatım kılmak isterim. Özellikle bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanınız hem bizim Cumhurbaşkanımızı (Vladimir Zelenskiy) hem de (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i Türkiye'ye çağırma ika teklifini ve bire kuma sürede bu mevzuda boşluk buluculuk rolünü üstlenmeye apiko bulunduğunu da bire kuma biçimde kıvançla karşıladık. Ukrayna tarafı bu teklifi kıvançla karşıladı ve bahis konusu müzakereleri herhangi kuma formatta gerçekleştirmeye hazır. Umarım Moskova da bunu bire kuma biçimde müspet kuma biçimde değerlendirir ve Sayın Cumhurbaşkanınız teklifini de onama eder."

ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol da Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilere bağlı değerlendirmelerde bulundu.

İki abuhava halkları arasındaki ilişkilerin baş döndürücü derinlemesine kuma çağa dayandığını tamlayan Erol, Türkiye ile Ukrayna'nın alanda ortaya koyduğu el birliği ve kardeşliğin semt ve evren siyaseti ve istikrarı açısından ehemmiyetli olduğuna dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ