USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna'dan Romanya'ya sabık Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor

Türk kökenli Alman yurttaşı Cüneyt Eren, "Savaş sürecinde Almanya on paralık aramadı. Covid-19 tarihi birlikte kat aramışlardı fakat savaş tarihi aramalarını beklerdim, aramadılar. Türkiye salim olsun iane etti." dedi.

Ukrayna'dan Romanya'ya sabık Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor
03-03-2022 22:54
İstanbul

Ukrayna iklim sektörünün kapatılması dolayısıyla Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla yağız yolu ve trenle Romanya'nın başkenti Bükreş'e sabık Türk vatandaşları, THY'nin tahliye uçağıyla İstanbul'a getirildi.

Rusya'nın saldırısının peşi sıra Ukrayna iklim alanı kapanmış olduğu düşüncesince ülkede muhat küsurat Türk vatandaşlarının tahliyesi bitmeme ediyor.

THY'nin Bükreş'ten düzenlemiş olduğu seferle İstanbul Havalimanı'na mevrut ve geçişlik kontrolünün peşi sıra yurda antre önleyen yolcular, tahliye sürecinde yaşadıklarını gazetecilere anlattı.

Ailesiyle savaş bölgesi Kiev'den kurtulan Türk kökenli Alman yurttaşı Cüneyt Eren, iane çağrısını cevapsız bırakmayan Türkiye'ye teşekkürname etti.

Kiev'den tahliye olma periyodunu özetleyen Eren, şunları söyledi:

"Savaş başladığında ailemle Kiev'in dışındaki eve kaçtık. Sabah şeb ezanı bombalamalar bitmeme etti. Yiyeceğimiz, başta de suyumuz azalınca birlikte de çırçıplak alanların bombalandığını görür görmez ayrıksı çaremiz kalmadı. Kiev Büyükelçiliği ile irtibata geçtik. Akşam şimendifer seferi olacağını söylediler. Gara geldik, orada da bomba seslerini duyduk. Trenle Romanya sınırına vardık. Orada bizi otobüslere aldılar. Hızlı birlikte biçimde Bükreş'e geldik. Bir süre orada konuk edildik. Sağ olsun Büyükelçilik yetkilileri ilgilendiler. Bize tayyare ayarlandı. Allah'a şükür vatana geldik. Çocuklarımla hakeza birlikte şeyi muammer olmaktan çevre anlatılmaz rahatsız edici havas içindeyim. Onların canını kurtardığım düşüncesince mutluyum."

Eren, Alman yurttaşı bulunduğunu belirterek, "Savaş sürecinde Almanya on paralık aramadı. Covid-19 vakti birlikte yol aramışlardı, savaş vakti aramalarını beklerdim, aramadılar tek Türkiye iane etti bozulmamış olsun. Sadece bizlere değil Kırgızlara, Azerbaycanlılara, elden hoppadak her insana iane ettiler." biçiminde konuştu.

"Türkiye bize, çocuklarımıza ve ülkemize baş döndürücü iane etti"

Kızı Divina ile İstanbul'a mevrut Ukraynalı Janna Ushkova ise "Benim eşim Türk. O ve Türk hükümeti buraya gelmemize iane etti. Türkiye tam birlikte ülke. Buraya gelmemiz şişman birlikte şans. Türkiye bize, çocuklarımıza ve ülkemize baş döndürücü iane etti. Teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kiev'de yapım işçisi namına etkin Emre Çalışkan da savaşın başlamasıyla sığınaklara indiklerini ve günlerce eşya bulamadıklarını söyledi.

Türkiye'nin vatandaşlarının tahliyesi düşüncesince tamamı kurumlarıyla çalıştığına şahit bulunduğunu vurgulayan Çalışkan, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımıza, Dışişleri Bakanımıza, AFAD'a baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Gerçekten bizi coşkun ortasından çekip aldılar. Kaç gündür uykusuz ve pimpirik birlikte haldeydik. AFAD, eşya yardımından evlatların bezine, oyuncağına denli rastgele şeyi dağıttı. Allah bin yol devletimizden razı olsun. Ukrayna'daki Büyükelçimize yeniden teşekkürname ediyorum. Tren eksikti. 'Üç kıta şimdi vagon gelecek. Benim vatandaşlarım gitmeden bu şimendifer buradan kalkmayacak.' dedi. Ve üç vagon şimdi eklendikten sonradan bizi gönderdi."

"Beş çağ süresince evde muhat kaldık"

Ukrayna'ya darülfünun kıraat etmek düşüncesince revan ancak savaşın çıkmasıyla bire birlikte evde muhat küsurat Ömer Fırat Beyaz, Salih Demirol, İmam Acı ve Enver Polat, savaş ortamından kurtuldukları ve ailelerine kavuşacakları düşüncesince baş döndürücü bahtiyar olduklarını söyledi.

Bir sabahleyin er saatlerde savaşın başladığına tutanak olduklarını anlatım fail Salih Demirol, "Sabah 5'te dostum öğüt çalışıyordu. Ben uyuyordum. Bombalama seslerini duymuş ve kapıyı açarak beni uyandırdı. Ben de bombardıman seslerini duyar duymaz anladım neyin ne olduğunu. Salona girip ışıkları kapattık. Hayatımızda önceki el birlikte savaşın ortasında kaldığımız düşüncesince ne yapacağımızı bilmiyorduk. Üç zaman süresince savaş alevli bitmeme etti. Sabahı bekledik. Sabah olunca markete gittik, erzak aldık. O sonuç sokağa çıkışımızdı. Beş çağ süresince evde muhat kaldık." niteleyerek konuştu.

Tahliye edilme periyodunu özetleyen İmam Acı da "Diğer devletlere göre kılıç Türkiye'nin enerjisini baş döndürücü şişman birlikte biçimde hissettik. Diğer devletlerin yurttaşı bulunan tek mektepli tahliye olamazken Türkiye, Türkmenleri, Azerbaycanlıları bizimle bu arada getirdi. Bu vakti süreçte en güzel tahliye önleyen Türkiye'ydi. Çünkü öbür öğrenciler ülkelerinin değil zat olanaklarıyla tahliye oldular." dedi.

Ömer Fırat Beyaz da duygularını, "Buradan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Onların da işi baş döndürücü zor. Bizim düşüncesince en sakıncasız yolu seçtiler. Bizim düşüncesince baş döndürücü uğraştılar." biçiminde dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ