USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri çeşidinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki buzlanmayı yapan "ısınabilen katışık lifli beton plak", Türk Patent ve Marka Kurumundan buluş belgesi aldı.

Ulaşımdaki buzlanma 'ısınabilen beton plak' ile çözülecek
23-01-2022 11:53
Malatya

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri kabilinden geliştirilen, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki tuman ve buzlanmayı önleyen "ısınabilen kompozit lifli beton plak" sayesinde ulaşımdaki aksamalar giderilecek.

İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Kazım Türk ve Prof. Dr. Paki Turgut, güç şita şartlarında tuman ve buzlanma dolayısıyla yollarda yaşanmış olan olumsuzlukların önüne geçebilmek düşüncesince düzentileme başlattı.

Bu kapsamda, üstünde çalışmış oldukları ve ortak mekana kendinden yerleşebilme niteliğine eş beton plağa çelik lifler ilaveten betonun cazibe iletebilmesini sağlayıcı Türk ve Turgut, betona cazibe şebekesi döşeyerek endamsız müddette ısınabilen plak geliştirdi.

Hazırladıkları projeyle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuran akademisyenler geliştirdikleri ürünün patentini aldı.

Beton plak sayesinde, hava meydanı pistleri ile karayollarındaki donma ve buzlanma riski haiz yerlerdeki aksamalar ortadan kalkacak.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, AA muhabirine, ürünü imar etmek düşüncesince ortak sene süresince çalıştıklarını söyledi.

Zorlu hava şartlarında nice negatif gestalt yaşandığını ve bunlardan birkaçını engel olmak düşüncesince bu ürünü geliştirdiklerini özetleyen Türk, şu biçimde bitmeme etti:

"Bilindiği neredeyse beton, elektriksel iletkenliği sıfır yalıtıcı ortak malzemedir. Paki hocamla bu arada tığ bunun harcına çelik lif katarak iletkenliğini artıracağını düşündük ve bunun dair yalıtıcı betonun nâkil bir duruma gelip gelmediğini değerlendirmek düşüncesince denemeler yaptık. Denemelerimiz ilk önemsiz numunelerle oldu. Burada yaptığımız çalışmalarda gördük ki bu liflerin katılmasıyla betonun elektriksel iletkenliği ağır manada artıyor. Daha sonraları çalışmalarımızı şişman ölçekli beton plaklar üstünde denedik ve baş döndürücü şimdi güzel neticeler aldık."

"Pratik biçimde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir"

Havalimanı pistlerindeki tuman ve buzlanmayı engel olmak düşüncesince nice düzentileme yapıldığını, bunların uçaklara ve piste dokunca verdiğini anlatım fail Türk, geliştirilen beton plakların inşa şekilde üretilmesinin arkası sıra endamsız müddette yollara uygulanabileceğini söyledi.

Pistlerdeki tuman ve buzlanmayı engel olmak düşüncesince yunak kum kullanıldığını dile getiren Türk, şunları kaydetti:

"Şu an geçer ithal kumların baş döndürücü ağır zararları var. Uçakların motorlarının içine kaçabiliyor ve birtakımı arızalara etken olabiliyor. Havaalanı pistlerinin kenarlarındaki tefcir sistemine derece tıkayabiliyor. Bizim yöntemimiz de hoppadak 220 volt cazibe verilerek ve kent şebekesini destekleyen ortak dönüştürücü ile metodlar ferah ferah ısıtılabilir. Pratik biçimde uçakların gerileyiş ve kalkışları sağlanabilir. Karayollarında gidiş geliş ışıkları ve piyade geçitlerinde fasılasız ilk buzlanmayı arama ederek şimdi emniyetli bir duruma getirebiliriz."

Türk, geliştirilen ürünle hava meydanı inşasının da kısalacağını anlatarak, "Uçakların teehhür sebeplerine istatistiklerle bakılınca çoğunun negatif hava şartlarından kaynaklandığı görülmektedir. Bu da ağır maliyet kaybıdır. Bu buluşla rötarlar tutulmuş olacak. Kırsalda başta İHA ve SİHA'ların muhtemelen bölgelere felç yerinde baş döndürücü ameliye şekilde üretilip kurulabilir. Bu pistler zahmetli hava şartlarında kullanılabilir ve kolay sağlar." ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da ısınabilen beton plak üreten akademisyenlere teşekkürname etti.

Kızılay, negatif hava şartlarında tuman ve buzlanma riskinin en ortak tomar bulunduğu sahaların başlangıcında hava meydanı pistlerinin geldiğini belirterek, şu biçimde konuştu:

"Hocalarımız ısınabilen, donma ve buzlanmayı kırıcı ortak formül geliştirdiler. Bu teknikle bu yollara çelik lifler döşeyip cazibe akımı alabilen hasiyet kazandırılıyor. Hocalarımız projeyle tuman ve buzlanmayı engelleyerek bu bölgede ortak teceddüt ve inovasyon kazandırdılar. Bu türkiye namına müjdeli ortak gelişmedir."

Türkiye'nin hava meydanı inşasında dünyada ehemmiyetli ortak yere eş bulunduğunu aktaran Kızılay, "Bu icat arsıulusal firmalarımızın elini de rahatlatacak. İki değerli hocamız kabilinden geliştirilen bu mahsul türkiye düşüncesince de şişman ortak kazançtır. Bu bölgede ithal ürünlere şişman ortak pınar veriyorsak bunu da evcil ve ulusal ortak icat şekilde hocalarımız kazandırmış oldu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ