USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Resmi Gazete'de

Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve değişik kurumlara ilişik planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanmasını öngören Uludağ Alanı Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Resmi Gazete'de
26-01-2023 06:06
Ankara

Kanunla katıksız ve gezinsel değerler açısından iri ciddiyete cemaat Uludağ Alanı'nın, katıksız sit alanları ve gayrı mahfazalı alanlar ile baş başa mahal bilimsel ve dirim bilimsel varlıklar, su ve benzer eşme değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile bölgede planlı faaliyetlere bağlı mevzular düzenleniyor.

Kanuna göre, Uludağ Alanı'na kontrollü girişin ve alanın güvenliğinin sağlanması asal olacak. Ulaşım, antre kontrolü, meydan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan yararlanma koşullarına müteveccih kökler ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı'nda korunması müstelzim emlak ekin ve huy varlıklarına bağlı yapılacak rastgele çeşit plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları mucibince yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda yapılacak uygulamalar, muteber planlar, intikal devri dulda esasları, istimal koşulları ve Uludağ Alan Komisyonu kararlarına bakarak uygulanacak. Uludağ Alanı'nda rastgele ayrışık karşıt uygulamanın giderilmesini sağlamak, karşıt uygulamaya bap kuruluş ve tesisleri tahrip etmek yahut yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığının yetkisinde olacak.

Uludağ Alanı'nda kömür ve sıvıyakıt depoları, uran ve benzer tesisler kurulamayacak. Ancak kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilk Maden Kanunu hükümlerince pres ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla müktesep hukuk korunarak ameliyat sürdürülebilecek. Bunun haricinde madencilik faaliyetleri yapılamayacak, bütünleşmiş tesislere arsa verilemeyecek.

Uludağ Alanı'ndaki amme hizmetlerinde geçer not kuruluş ve tesisler, amme konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan kâffesi kuruluş ve tesisler dışındaki Hazinenin hususi mülkiyetinde yahut devletin hâkimiyet ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar, orman aziz bölgeler ile şimdi ilk Milli Parklar Kanunu mucibince belirleme ve duyuru edilen yerler, istem etmesi biçiminde Uludağ Alan Başkanlığına tahsis edilecek. Genel polis kuvvetlerine tahsisli yahut bunların kullanımında bulunan emlak karşı bu hâkimiyet uygulanmayacak.

Uludağ Alanı'nda bulunan Hazine ile amme büyüklenme ve müesseselerinin hususi mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade verilmesi ve üzerlerinde dayanma hakkı kurulması, devletin hâkimiyet ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade ve istimal izni verilmesi kabil işlemler Uludağ Alan Başkanlığının makul görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan gezim gayeli kullanılmasında kazanım görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı'nda zilyetlik, bayındırlık yahut diriltme eliyle arazi kazanılamayacak.

Özel düşkün itfa planı

Uludağ Alanı'ndaki yabanıl ağaçlık bölgelerin bakımı ve korunması ile yangın, illet ve zararlılarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığınca dayanak noktası ve ortaklık sağlanacak. Uludağ Alanı düşüncesince hususi düşkün itfa planı yapılacak ve uygulanacak.

Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek gezim gayeli sportif ameliyat ile bölgeye bağlı işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, müsaade ödeme ve denetim yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Planların gerektirdiği rastgele ayrışık fariza ve ameliyat ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, tevakkuf ve istirahat hizmetleri düşüncesince mukteza rastgele ayrışık enfrastrüktür ve gayrı tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin alakadar şehremaneti başkanlıkları ile koordineli halde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı sınırlarında artan yerlerdeki doğruluk ve hukuksal insanlara ilgilendiren emlak mallar ile rastgele ayrışık tesisler, musaddak yürütüm bayındırlık planına bakarak hazırlanacak planların gerçekleşmesi düşüncesince Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı'nda rastgele çeşit ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığınca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Alan Komisyonu'nun makul görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı'nın oluru mucibince Uludağ Alan Başkanlığınca yapılacak ikrar hemen sonra yürürlüğe girecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden sonraları alakadar gayrı idarelerce dünkü tasar onaylanamayacak.

Tarihi dokuya müteveccih tedbirlere uymayanlara ceza

Uludağ Alanı'nın katıksız değerleri ile jeolojik, jeomorfolojik dokusunun, gezim potansiyelinin korunmasına ve yaşatılmasına müteveccih tahsil edilen tedbirlere karşıt davranılması biçiminde 50 bin liradan 500 bin liraya denli yönetimsel mal cezası uygulanacak.

Uludağ Alanı'nın bulunan halini bozmayan ve strüktürel icraat içermeyen mevzulara bağlı belirlenecek tedbirlere karşıt davranılması yahut müsaade almaksızın gezim gayeli sportif faaliyette bulunulması ve spor gayeli kodifikasyon yapılması yerinde ise 10 bin liradan 100 bin liraya denli yönetimsel mal cezası verilecek.

Meri projeler ile intikal devri dulda esasları ve istimal şartlarına karşıt meydana getirilen inşai ve fiziksel müdahalelerde bayındırlık Kanunu'nun alakadar maddelerinde tamlanan yönetimsel mal cezaları, Uludağ Alan Başkanlığınca uygulanacak.

Uludağ Alanı sınırları süresince Orman Kanunu, Çevre Kanunu ile Kara Avcılığı Kanunu'nda yasaklanan fiillerin işlenmesi biçiminde yönetimsel mal cezaları dü katı artırılacak; sellemehüsselam araştırma, hafriyat ve araştırma yapanlara müteveccih cezalar nısıf oranında artırılarak ameliye edilecek.

Uludağ Alanı'nın sınırları, bölgenin kültürel ve katıksız varlıkları ile gezim potansiyeli delik uğrunda tutularak alakadar bakanlıkların görüşü alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifi üstünde Cumhurbaşkanı sonucu ile değiştirilebilecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ