USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı ile meydana gelen programa müracaatlar genel ağ üstünden 31 Mart'a derece yapılabilecek

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı
07-02-2022 17:32
Ankara

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı ile meydana gelen "Ulusal Staj Programı"nın başvuruları başladı.

CBİKO'dan meydana getirilen açıklamaya göre, "Senin İçin Seferbiriz" teması altında 2020'den buyana düzenlenen Staj Seferbirliği Programı'nın kapsamı, 3'üncü senesinde Türkiye'nin istihdam politikaları paralelinde genişletilerek "Ulusal Staj Programı" ismini aldı.

Fırsat eşitliği temelinde, liyakati önceleyen programın bu yılki başvuruları, çoluk çocuk düşüncesince "kariyerkapisi.cbiko.gov.tr" üstünden 31 Mart'a denli bitmeme edecek.

Pilot uygulaması 2020'de meydana gelen ve Cumhurbaşkanlığı 2021 Yıllık Programı'na alınarak tamamı kamu kurumlarına yaygınlaştırılan programa, ayrımsız sene 135 binin üstünde başvuru yapıldı, 90 binin üstünde gence yetişim teklifi gönderildi.

Staj yapacağı kurum ile irtibatlandırılan 45 bine andıran gailesiz evvela ücretlerini devletten aldı.

Türkiye'nin lehçe ve global liderliği düşüncesince anahtar gösteriş oynayan gençlerin istihdam edilebilirliklerinin desteklenmesi ve yetişim olanaklarına erişimlerinin okazyon eşitliği temelinde sağlanmasını hedefleyen program, OECD kabilinden organ devletlere 2 sene fevk fazladan kalıp gösterildi.

Şeffaf, afaki ve sorgulanabilir niteliği, yenilikçi istimara ve valüasyon modelleriyle desteklenmesi, paydaşlar arası etkileşime dayanması ve degaje yetişim olanağı sağlamasıyla OECD'nin 22 Ekim 2020'deki "Gençlik, Güven ve Kuşaklararası Adalet İçin Yönetişim Raporu"nda kalıp yürütüm kendisine arazi meydan program, başkaca OECD'nin 6 Temmuz 2021 günlü "Covid-19 Krizinde Ülkeler Gençleri Desteklemek İçin Ne Yaptı?" başlıklı yöntem dokümanında "pandeminin iş gücü piyasaları ile çoluk çocuk üstündeki etkilerini dökmek düşüncesince geçerli dayanak noktası önemler" dalında tanıtılan 3 projeden birisi oldu.

Türkiye'nin kabiliyet yönetimine atfettiği önemi tamamı dünyaya yayınlayan program, gençlerin iş hayatını izinli olmaksızın evvela deneyimleyebilmelerine, değerli olabilecekleri alanları yakından tanımalarına, cemaat oldukları nazari bilgelik ve becerileri sahada yürütüm olanağı sağlayarak ferdî gelişimlerine dayanak noktası veriyor.

Türkiye'nin istihdam politikaları paralelinde kapsamı genişletildiğinden "Ulusal Staj Programı" adı ile bitmeme edecek programa, gençlerin dip merakı ve tamamı kamu kurumları ile özel sektörden fahri işverenlerin iştirakı artarak bitmeme ediyor.

Mesleki ve ehliyet lise öğrencileri de başvurabilecek

Programa, ön lisans, lisans, faziletli lisans eğitimine Türkiye'de bitmeme fail gençlerin birlikte lisans ve lisansüstü eğitimine dünya haricinde bitmeme fail Türk yurttaşı ve gökçe eke sahibi çoluk çocuk de başvurabiliyor.

Yurt dışından başvuru karşıcı gençlere, Türkiye'deki kurum ve şirketlerin birlikte Büyükelçilikler, Daimi Temsilcilikler, Başkonsolosluklar, kamu kuruluşlarının dünya dışı temsilcilikleri yetişim teklifi sunabiliyor.

Gelecek yıllarda ayrımlı seviyelerde terbiye meydan gençlere de ayrımsız olanakları ulaştırmayı hedefleyen programda bu sene düzenleme uran bölgelerindeki mesleksel ve ehliyet lise kurumu öğrencileri de başvuru yapabilecek.

Böylelikle, gailesiz istihdamında ehemmiyetli ortak paya cemaat bulunan KOBİ'lerin gerekseme duyduğu nitelikteki insanoğlu kaynağına kavuşması kolaylaşacak, mesleksel ve ehliyet lise kuruluşlarında terbiye meydan öğrencilerin istihdam edilebilirliklerinde ciddi ciddiyete cemaat yetişim olanaklarına ulaşabilmeleri desteklenecek.

Staja başlamış bulunan tamamı öğrencilerin kanuncu hakları gözetilerek, sigorta ve yetişim ücretleri 3308 mahdut Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'inci maddesi kapsamında ödenecek.

Yeteneğe akıllıca yetişim imkanı

Ulusal Staj Program'ına başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile etkin ulusal sayısal ortam "Kariyer Kapısı" üstünden gerçekleştiriliyor. Yurt ortamında ve dünya haricinde öğrenimine bitmeme fail tamamı çoluk çocuk başvurularını biricik tıkla yapabilecek.

Türkiye'de evvela el öğrencilerin valüasyon sürecinde, başvuru esnasında paylaştıkları bilgelik ve vesaik kullanılarak "akademik/mesleki", "sanatsal/sosyal" ve "sportif" ehliyet puanları hesaplanıyor.

İşverenler yetişim tekliflerini ehliyet puanlarını asal alarak gönderdiğinden, gençlerin başvuru esnasında paylaşacağı bilgi, belgeler, maharet ve yeterliliklerine akıllıca yetişim olanaklarına erişiminde ehemmiyetli gösteriş oynuyor.

Not ortalaması, bölüm, ecnebi gönül puanı kabilinden sert baş döndürücü bilgelik e-Devlet üstünden aracısız aktarılabiliyor. E-Devlet'te arazi almayan icraat ise düzene yüklenecek vesaik ile bildirme edilebiliyor.

Beyan usulü ile tahsil edilen belgelerin arama süreci ise üniversitelerin kariyer merkezleri ve ilgilendiren kamu kurumları kabilinden yürütülüyor.

Gençler, yetişim yapacakları kurumu seçecekler

Ulusal Staj Programı'nda değerlemeler, enstantane fotoğraf performansı ölçen sınavlar yerine, öğrencilerin dirim boyu sergiledikleri performans, becerilerini arttırmaya müteveccih gerçekleştirdikleri icraat ve başarıları menfez uğrunda bulundurularak yapılıyor, gelişigüzel ortak mektepli düşüncesince hesaplanan ehliyet puanları profillerine ekleniyor.

Adayların profili, etiket ve haberleşme teferruatları gizlenerek işverenlerin ulaşım sağlayabileceği "stajyer havuzu"na aktarılıyor. Sistemde, öğrencilerin terbiye gördükleri üniversitelerin adları ve eşey bilgilerine de arazi verilmiyor.

İşverenler, adayların şahsi bilgilerini gıyaben yetişim tekliflerini sunuyor, böylecene gençler, kendilerine mevrut tekâlif arasından istediklerini ikrar ederek "seçilmeyi bekleyen" değil, "staj yapacağı kurumu seçen" kabiliyetler biçimine geliyor.

Programa başvuru gerçekleştirmek talip öğrenciler, duyuruları ve teferruatları Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Ulusal Staj Programı resmi Twitter, LinkedIn, Instagram, Facebook hesapları (@tccbiko - @ulusalstajprg) ve resmi internet sayfaları (cbiko.gov.tr-kariyerkapisi.cbiko.gov.tr) üstünden izleme edebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ