USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Van'daki yağışlar ekincilik arazilerine artağanlık katacak

Van'da bu sene çarpıcı bulunan yağışlar, global ısınmaya ilişkin oluşan kuraklıktan etkilenen baraj ve göletlerin yanında ekincilik arazileri düşüncesince de düş oldu.

Van'daki yağışlar ekincilik arazilerine artağanlık katacak
04-03-2022 14:44
Van

Van Gölü havzası ve çevresinde sıcaklığın artmasıyla yaşanmış bulunan yan yana tomar buharlaşma, su kaynaklarındaki seviyenin düşmesine, ekincilik arazilerindeki verimin azalmasına defa açtı. Önceki yıllara göre kesirler yağışlar, kurumaya beniz markajcı arazi altı ve arazi üstü su kaynaklarını canlandırması, ekincilik arazilerindeki verimi de artırmasına müteveccih beklentileri artırdı.

Sonbaharda ekimi meydana getirilen ve şita süresince metrelerce kar örtüsünün altında dulda altında kesirler buğday, çavdar, yemlik kadar mamüllerin rekoltesinde bu sene artışın yaşanması bekleniyor. Yağışlarla beraberce hayvanların yaz süresince otlatıldığı otlak ve yaylalardaki ot miktarının ve çeşitliliğinin ise gereksinimi karşılayacak düzeye ulaşacağı öngörülüyor.

"Tarım ve hayvancılıktan matlup ürün alınamadı"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, AA muhabirine, toptan ısınmadan çevre nice ülkenin akıbet dönemlerin en kurak yılını yaşadığını söyledi.

Van Gölü havzası ve çevresinde hem nebati hem de hayvanca üretimin de bu halden etkilediğini tamlayan Tunçtürk, "Uzun yılların hava verilerine baktığımızda ekolojik kendisine sabık sene enikonu çirkin geçti. Beklediğimiz yağışları alamadık. Mera ve çayırlar kuraklıktan çevre aldığı kadar gelişemedi. Hayvanlar er sürede meraya çıkarıldı. Aşırı ve mevsimli mevsimsiz otlatmanın indinde yağışların yetersizliğinden çevre bitki bilimi aldığı kadar büyüyemedi. Bu sebepten dolayı zooloji er devirde ahırlara fiş ve stoklanan oyun zamanından önceki tükendi. Sıcaklığın beklenenden 1-2 etap şimdi faziletkâr olmasından çevre ekincilik ve hayvancılıkta matlup ürün alınamadı." diyerek konuştu.

Yağışların arazi altı sularına ehemmiyetli yardım sağladığını aktaran Tunçtürk, bu yağışlarla Van Gölü'nün, barajların, derelerin ve göletlerin matlup seviyeye yükselmeye başlamasını beklediklerini kaydetti.

"Üretimde artma bekliyoruz"

Son aylarda şehir genelinde tanıdık yağışların ekincilik ve hayvancılık yapanları sevindirdiğini dile getiren Tunçtürk, şöyleki konuştu:

"Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün akıbet 3-4 maaş yağmur verilerini değerlendirdik. Van Gölü havzası iri yan yana havza. Çevresi dağlarla çevrili. Yer arazi değişmekle beraberce yüzdelik 10 ila 40 yağmur artışı var. Bunu müspet görüyoruz. Gölün çevresinde gezdiğimizde Artos ve Süphan dağlarının eteklerinde 2 metreyi bulan kar kalınlığını gözlemledik. Kar eridiğinde göletlerin ve barajların su düzeyi yükselecek. Bölgede buğday, arpa, çavdar, yulaf kadar bitki bilimi güzün ekiliyor. Bu bitki bilimi asıl yapraklarını oluşturduktan sonraları kışa giriyorlar. Bitkilerin şita soğuklarından dokunca görmemesi düşüncesince balıketinde yan yana kar örtüsünün altında olmaları gerekiyor. Kar bire yan yana sürede ilkbaharda bu bitki bilimi düşüncesince su kaynağı. Son aylarda gerçekleşen derin karla beraberce bahar yağışlarının da muhtemel ölçüde olması, bu sene üretimde artışın yaşanmasını sağlayacak."

"30 milyon teklik dayanaklık etmek verdik"

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ise şehirde sabık sene sansasyonel bulunan kuraklığın peşi sıra bu sene yağışların beklenenden yan yana tomar olmasının dikici ve besicileri sevindirdiğini belirtti.

Yağışların ekincilik ve hayvancılığa iri katkısının bulunduğunu vurgulayan Görentaş, "Geçen sene yaşanmış bulunan kuraklık çiftçileri negatif etkiledi. Devletimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımızın marifetiyle kuraklıktan etkilenenlerin indinde oldu. Çiftçilerimize 'kuraklık desteği' ismi altında 30 milyon teklik ifa yaptık. Bölgemiz şita aylarında yan yana tomar yan yana küme yağmur aldı. İlkbaharda da bu yağışlar bitmeme ederse ekincilik sahalarından faziletkâr ürün elde etmeyi bekliyoruz. Tüm Türkiye'de bulunduğu kadar ilimizde de kuraklıktan etkilenenlere dekar başına 100 liradan başlayarak ifa yapıldı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ