USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Vergi kanunlarına bağlı anayasa teklifinin 25 maddesi onama edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bildirme edilen maddelere göre, "küçük esnaf" yerine tabir edilen, 850 bin yöresinde bulunan yükümlü grubunun hasılatları dirimsel vergisinden affedilmiş olacak.

Vergi kanunlarına bağlı anayasa teklifinin 25 maddesi onama edildi
06-10-2021 02:10
TBMM

AK Partili milletvekillerin imzasını haiz Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bildirme edildi.

Teklifin bildirme edilen maddelerine göre, girintisiz çıkıntısız usulde vergilendirilen mükelleflerin hasılatları dirimsel vergisinden ayrıklık tutulacak. "Küçük esnaf" kendisine tabir edilen ve 850 bin yöresinde bulunan bu mükellef grubunun kazançlarının ayrıklık edilmesiyle salname bildirge vermemeleri sağlanacak.

Sosyal muhteva üreticiliği ile hareketli cihazlar düşüncesince yürütüm geliştiriciliğinde menfaat istisnası getirilecek. Buna göre, genel ağ ortamındaki içtimai ağ sağlayıcıları üstünden metin, görüntü, ses, videoteyp denli içerikler paylaşan içtimai muhteva üreticilerinin bu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlar ile zeki telefon yahut tablet denli hareketli cihazlar düşüncesince yürütüm geliştirenlerin elektronik yürütüm paylaşım ve adanmış platformları üstünden elde ettikleri hasılatlar dirimsel vergisinden ayrıklık tutulacak. Bu istisnadan feyizlenmek düşüncesince Türkiye'de yerleşmiş bankalarda kuma aritmetik açılması ve bu faaliyetlere dair tamamı hasılatın bu aritmetik marifetiyle öğrenim edilmesi gerekecek.

Bankalar, bu kapsamda oluşturulan hesaplara dökme ürün ücreti üzerinden, nakil zamanı bakımından yüzdelik 15 oranında dirimsel vergisi kesintisi gerçekleştirmek ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde bildirme yazar ödemekle işyar olacak. Bu meblağ üstünden başkaca tevkifat yapılmayacak.

Mükelleflerin, aranjman kapsamı haricinde ayrıksı çalışmalarından meydana gelen menfaat veya iratlarının bulunması, istisnadan faydalanmalarına bariyer oluşturmayacak.

İstisnaya dair şartların taşınmadığının tespiti halinde, kem gerçekleşme fail vergi, vergi ziyaı cezası kesilerek rötar faiziyle beraberce öğrenim edilecek.

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını gelişigüzel kuma çalışkanlık çeşidi düşüncesince değişik sıfıra derece indirmeye, kuma katına derece çoğaltmak şekli ile baştan belirleme etmeye izinli olacak.

Tarımsal dayanak ödemeleri dirimsel vergisinden ayrıklık olacak

Tarım endüstrisi ve çiftçilerin desteklenmesi düşüncesince amme gurur ve kuruluşları kabilinden meydana getirilen tutma ödemeleri, dirimsel vergisinden ayrıklık tutulacak, bu ödemelerden rastgele kuma vergi kesintisi yapılmayacak.

Birden kuma tomar takvim yılına yayılma fail yapım ve pres işleri üstünden dirimsel elde fail mükelleflerin verecekleri salname dirimsel vergisi beyannameleri, işlerin bütünleme edilmiş bulunduğu takvim yılını izlem fail senenin küçük ay ayının aslında 25. haset akşamına derece verebilecek.

Bir takvim senesinde elde edilmiş gelirler, küçük ay ayının aslında 25. haset akşamına derece salname dirimsel vergisi beyannamesi ile bildirme edilecek.

Yıllık bildirge ile bildirilen dirimsel üstünden gerçekleşme ettirilen dirimsel vergisi, küçük ay ve haziran aylarında peyda etmek az daha dü denktaş taksitte ödenecek.

Cari vergilendirme devri içerisindeki üç, altı ve dokuz maaş periyodlar üçer maaş dönemler bakımından muvakkat vergi dönemleri bildirme edilecek. İlgili takvim yılı yahut aritmetik sürecinin akıbet üç maaş devri ise muvakkat vergi devri kapsamında sayılmayacak, özdek kapsamındaki mükellefler kabilinden bu çevrim düşüncesince muvakkat vergi beyannamesi verilmeyecek.

Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek

Vergiye mevzun mükelleflerin vergi indirimden faydalanma koşulu bulunan "indirimin hesaplanacağı beyannamenin ilişik bulunduğu sene ile esbak dü yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, meydana getirilen tarhiyatların kesinleşmesine dair olacak. Söz konusu müddet ortamında kesinleşen tarhiyatın tenzilat meblağ sınırının yüzdelik 1'inden az olması yerinde da indirimden faydalanma koşulları ihlal edilmemiş sayılacak.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonraları kesinleşmesi yerinde yararlanılan indirimin mükelleften arka alınmasına dair hüküm, özdek metninden çıkarılıyor. Kesinleşmiş tarhiyat bulunmaması kuralı, vergi beyannameleriyle sınırlandırılacak.

Fiziki ortamdan ari kendisine elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinin gayri vergi dairelerinin şubesi kendisine belirlenerek mükelleflere çabuk ve çalışan bakım verilebilmesinin sağlanması, vergi dairesince meydana getirilen işlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri kabilinden da namına getirilmesini gerçekleştirme edecek tensikat ika dair Hazine ve Maliye Bakanlığına izin verilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığının fariza bölgesine dair işlerde bakım alımı kanalıyla çalıştırılanlar ile bakım alımı yapılanların kuma ve yöneticileri de öğrendikleri esrar ve duyurulmayan kalması müstelzim gayri hususlar açısından yasaklara, bu görevlerinden ayrılsalar bile adapte peyda etmek mecburiyetinde olacak.

Yabancı devletlerde mevcut Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, vergi dairesi başkanlıkları yahut defterdarlıklar kabilinden aracısız diyar dışı temsilciliklerine gönderilecek.

3 bin 600 Türk lirasından kuma tomar vergi yahut vergi cezasına ilinti etmiş bulunduğu takdirde, duyuru yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığına dair vergi daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığının, ötekiler düşüncesince dayalı idarenin resmi genel ağ sitesi üstünden de duyurulacak.

Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasında mütebeddil iş noktayı kavramı, vergi incelemesine yan bulunan mükelleflerin şişman çoğunluğunun elektronik defter ve doküman kullanması, sayısal data ambarlama olanaklarının çeşitlenmesi, araştırmaların şimdi aşırı teknolojik ekipmanlar kullanılarak yapılması, tetkik süreçlerinin sayısal ortama taşınması denli gelişmelerin "uzaktan incelemeyi" beklenen duruma getirmiş bulunduğu gerekçesiyle, teklifle, vergi incelemesinin açıktan yapılabilmesine müteveccih tensikat yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bildirmeye meraklı bulunduğu bilgilerin, amme gurur ve kuruluşları kabilinden Bakanlığa mukayyet yahut elektronik kendisine bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükelleflerce işlenmiş ihbarname kendisine bildirme etmeye, bu biçimde bildirme edilecek bildirimleri çalışkanlık konusu, dirimsel unsuru ile mükellefiyet, vergi, iş noktayı ve müşareket türlerini değişik yahut beraberce dikkate alarak belirleme etmeye ve uygulamaya dair kökler ve esasları belirlemeye izinli olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde mevcut doğrulama zorunluluğuna gibisi şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığının, Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yahut kendisinin belirlediği usul, asal ve süreler dahilinde bahis konusu defterler düşüncesince menşur katılması yahut defterlerin onaylanması doğrulama mesabesinde sayılacak. Berat katılması ve izin işlemlerinde belirlenen usul, asal ve sürelere uyulmaması biçiminde ise defterlerin doğrulama ettirilmemiş bildirme edilecek.

Mükelleflere istimal mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen mecburi detayları taşımaması biçiminde bu belgelerin vergi kanunları bakımından tek düzenlenmemiş sayılması uygulaması kapsamına elektronik doküman kendisine düzenlenmesi müstelzim vesikalar de karışma edilecek.

Yararlanılması, yeminli finansal müşavirlerce aranje doğrulama tutanağı ibrazı şartına bağlanan muafiyet, istisna, dokunca mahsubu ve gibisi konularda, doğrulama tutanağının muktezi müddet bünyesinde ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe bildiri yapılmak şartı ile 60 günce müddet verilecek ve bu müddet ortamında verilmesi biçiminde doğrulama tutanağı vaktiyle bırakılmış sayılacak.

Gelir Vergisi Kanunu'nun tekrarlı 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen hasılatlara özellik doğrulama ve hizmetler eklenmiş bedel vergisinden ayrıklık edilecek.

Kurumlar Vergisi bildirme sürelerinde düzenlemeye gidilen teklifle, Kurumlar Vergisi beyannamesi, aritmetik sürecinin kapanmış bulunduğu kocaoğlan izleyen üçüncü ayın kuma numara gününden 25. haset akşamına derece mükellefin dair bulunduğu vergi dairesine verilecek.

Yatırım isteklendirme vesikası bazında meydana getirilen envestisman masrafına yatırıma ulama oranının uygulanmasıyla belirlenen tutarın yüzdelik 10'luk kısmı, Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi müstelzim kocaoğlan izlem fail ikinci ayın sonuna derece arzu edilmesi şartıyla, ÖTV ve KDV dış peyda etmek az daha gerçekleşme etmiş gayri vergi borçlarından terkin yapılmak şekli ile kullanılabilecek.

Teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerine, erte sayaç 13.30'da bitmeme edilecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ