USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Vergi kanunlarına bağlı organizasyon içeren anayasa teklifi TBMM'de

Vergi kanunlarına bağlı organizasyon içeren anayasa teklifi TBMM'de
01-10-2021 14:20
TBMM

AK Parti milletvekilleri, mükelleflerin vergiye uyumlarını gözeten, mevhibe güvenliğini artıran, içtimai adaleti ve rakiplik ortamını güçlendiren, yatırımları isteklendirme yazar ihtilafları sonlandıran ve mevhibe uygulamalarında öngörülebilirliği sağlayıcı değişikliklerin yaşama geçirilmesi düşüncesince muhtelif mevhibe kanunlarında tebeddülat yapılmasını içeren anayasa teklifini, Meclis Başkanlığına sundu.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ile AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan, 64 maddelik Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, dümdüz usulde vergilendirilen mükelleflerin hasılatları dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak.

"Küçük esnaf" kendisine tabir edilen ve 850 bin yöresinde bulunan bu mükellef grubunun kazançlarının ayrıklık edilmesiyle salname bildirge vermemeleri sağlanacak.

Sosyal zımni üreticiliği ile taşınabilir cihazlar düşüncesince infaz geliştiriciliğinde yarar istisnası getirilecek. Buna göre, genel ağ ortamındaki içtimai ağ sağlayıcıları üstünden metin, görüntü, ses, videoteyp derece içerikler paylaşan içtimai zımni üreticilerinin bu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlar ile çokbilmiş telefon yahut tablet derece taşınabilir cihazlar düşüncesince infaz geliştirenlerin elektronik infaz paylaşım ve satı platformları üstünden elde ettikleri hasılatlar dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak. Bu istisnadan faydalanılabilmesi düşüncesince Türkiye'de oturmuş bankalarda hissedar matematik açılması ve bu faaliyetlere değgin hepsi hasılatın özellikle bu matematik marifetiyle öğrenim edilmesi eşya olacak.

Bankalar, bu kapsamda oluşturulan hesaplara dökme meyve ücreti üzerinden, nakil zamanı bakımından yüzdelik 15 oranında dirimlik vergisi tevkifatı gerçekleştirmek ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde bildirme yazar ödemekle görevli olacak. Bu meblağ üstünden başkaca tevkifat yapılmayacak.

Mükelleflerin, kombinezon kapsamı haricinde bambaşka çalışmalarından meydana gelen yarar ve ya iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına bariyer olmayacak.

İstisnaya değgin şartların taşınmadığının belirleme edilmesi biçiminde kalık gerçekleşme etmiş bulunan vergi, mevhibe ziyaı cezası dinmek şekli ile rötar faiziyle beraberce öğrenim olunacak.

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını rastgele hissedar birlik çalışkanlık çeşidi düşüncesince değişik sıfıra denli indirmeye, hissedar ek denli çoğaltmak şekli ile baştan belirleme etmeye çıkışlı olacak.

Tarımsal dayanak ödemeleri dirimlik vergisinden ayrıklık olacak

Tarım alanı ve çiftçilerin desteklenmesi düşüncesince amme büyüklenme ve kuruluşları çeşidinden meydana getirilen sübvansiyon ödemeleri, dirimlik vergisinden ayrıklık tutulacak ve bu ödemelerden rastgele hissedar mevhibe kesintisi yapılmayacak.

Teklifle, ansızın hissedar tomar takvim yılına bulaşma fail yapım ve pres işleri üstünden dirimlik elde fail mükelleflerin verecekleri salname dirimlik vergisi beyannamelerini, işlerin bütünleme edilmiş bulunduğu takvim yılını izlem fail senenin gücük ay ayının aslında yirmibeşinci haset akşamına denli vermeleri amaçlanıyor.

Bir takvim senesinde elde edilmiş gelirler, gücük ay ayının aslında yirmibeşinci haset akşamına denli salname dirimlik vergisi beyannamesi ile bildirme edilecek.

Yıllık bildirge ile bildirilen dirimlik üstünden gerçekleşme ettirilen dirimlik vergisi, gücük ay ve haziran aylarında kazanmak az daha dü denk taksitte ödenecek. Düzenlemeyle akan vergilendirme periyodunun geçmiş dokuz ayı, üçer maaş dönemler itibarı ile eğreti mevhibe dönemleri kendisine belirlenecek. Buna göre, akan vergilendirme devri içerisindeki üç, altı ve dokuz maaş periyodlar üçer maaş dönemler itibarı ile eğreti mevhibe dönemleri bildirme edilecek.

İlgili takvim yılı yahut matematik periyodunun akıbet üç maaş devri ise eğreti mevhibe devri kapsamında sayılmayacak, molekül kapsamındaki mükellefler çeşidinden bu fasıl düşüncesince eğreti mevhibe beyannamesi verilmeyecek.​​​​​​​

Elektronik ortamda mevhibe dairesi kurulabilecek

Vergiye mevzun mükelleflerin mevhibe indirimden faydalanma koşulu bulunan "indirimin hesaplanacağı beyannamenin ilişik bulunduğu sene ile eski dü yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, meydana getirilen tarhiyatların kesinleşmesine değgin olacak.

Söz konusu müddet zarfında kesinleşen tarhiyatın tenzilat meblağ sınırının yüzdelik 1'inden az olması yerinde da indirimden faydalanma koşulları ihlal edilmemiş sayılacak.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonradan kesinleşmesi yerinde yararlanılan indirimin mükelleften arka alınmasına değgin hüküm, molekül metninden çıkarılıyor. Kesinleşmiş tarhiyat bulunmaması kuralı, mevhibe beyannameleriyle sınırlandırılacak.

Fiziki ortamdan ari kendisine elektronik ortamda mevhibe dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan mevhibe dairelerinin öteki mevhibe dairelerinin şubesi kendisine belirlenerek mükelleflere aceleci ve çalışan izlev verilebilmesinin sağlanması, mevhibe dairesince meydana getirilen işlemlerin elektronik ortamda kurulan mevhibe daireleri çeşidinden da adına getirilmesini gerçekleştirme edecek tensikat ika dair Hazine ve Maliye Bakanlığına mezuniyet veriliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının fariza bölgesine değgin işlerde izlev alımı kanalıyla çalıştırılanlar ile izlev alımı yapılanların kuma ve yöneticileri de öğrendikleri esrar ve duyurulmayan kalması müstelzim öteki hususlar açısından yasaklara, bu görevlerinden ayrılsalar bile adapte kazanmak mecburiyetinde olacak.

Yabancı memleketlerde mevcut Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, mevhibe dairesi başkanlıkları yahut defterdarlıklar çeşidinden aracısız yurtdışı temsilciliklerine gönderilecek.

3 bin 600 Türk lirasından hissedar tomar mevhibe yahut mevhibe cezasına münasebet etmiş bulunduğu takdirde, duyuru yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığına değgin mevhibe daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığının, ötekiler düşüncesince alakalı idarenin resmi genel ağ sitesi üstünden de duyurulacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, mevhibe ve yükümlülük çeşidi ile düzeltmeye özellik ücreti değişik yahut beraberce dikkate alarak tashih yetkisinin devredilmesi ile düzeltmenin değgin olunan mevhibe dairesi dışındaki mevhibe daireleri çeşidinden yapılmasına müsaade vermeye ve uygulamaya değgin kökler ve esasları belirlemeye çıkışlı olacak.

Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasında mütebeddil iş noktayı kavramı, mevhibe incelemesine yan bulunan mükelleflerin şişman çoğunluğunun elektronik defter ve doküman kullanması, sayısal kendisine data ambarlama olanaklarının çeşitlenmiş olması, araştırmaların şimdi aşırı teknolojik ekipmanlar kullanılmak şekli ile yapılması, tetkik süreçlerinin sayısal ortama taşınması derece gelişmelerin "uzaktan incelemeyi" muhtemel bir duruma getirmiş bulunduğu gerekçesiyle, teklifle, mevhibe incelemesinin açıktan yapılabilmesine müteveccih tensikat yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bildirmeye ahlaksız bulunduğu bilgilerin, amme büyüklenme ve kuruluşları çeşidinden Bakanlığa bağlanmış yahut elektronik kendisine bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükellefler çeşidinden mamul ihbariye kendisine bildirme etmeye, bu halde bildirme edilecek bildirimleri çalışkanlık konusu, dirimlik unsuru ile mükellefiyet, vergi, iş noktayı ve iştirak türlerini değişik yahut beraberce dikkate alarak belirleme etmeye ve uygulamaya değgin kökler ve esasları belirlemeye çıkışlı olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde mevcut konfirmasyon zorunluluğuna benzeşim şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığının Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yahut kendisi çeşidinden belirlediği usul, asal ve süreler dahilinde bahis konusu defterler düşüncesince tevkici katılması yahut defterlerin onaylanması konfirmasyon mesabesinde sayılacak; tevkici katılması ve icazet işlemlerinde belirlenen usul, asal ve sürelere uyulmaması biçiminde ise defterlerin konfirmasyon ettirilmemiş sayılacak.

Mükelleflere istimal mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen mecburi detayları taşımaması biçiminde bu belgelerin mevhibe kanunları bakımından tek düzenlenmemiş sayılması uygulaması kapsamına elektronik doküman kendisine düzenlenmesi müstelzim vesaik de müdahale ediliyor.

Yararlanılması, yeminli finansal müşavirlerce aranje konfirmasyon tutanağı ibrazı şartına bağlanan muafiyet, istisna, dokunca mahsubu ve gibisi konularda, konfirmasyon tutanağının lüzumlu müddet arasında ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe bildirme yapılmak şartı ile 60 günce hissedar vade verilecek ve bu müddet zarfında verilmesi biçiminde konfirmasyon tutanağının hissedar zamanlar bırakılmış sayılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ