USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yargıtay’dan down sendromlu evlatların ailelerini yakından ilgilendiren karar

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, down sendromunun ana karnında belirleme edilmesi düşüncesince mukteza testlerin arkası sıra doktor kabilinden gelecek incelemelerin yapılmaması ve ailenin bilgilendirilmemesi halinde, ‘hekimin ışıklandırma yükümlülüğünü namına getirmediği' kanıs?

Yargıtay’dan down sendromlu evlatların ailelerini yakından ilgilendiren karar
22-11-2021 09:48

Anne karnında efdal katiyet oranıyla belirleme edilebilen kalıtım bilimi anomalilerden birisi bulunan down sendromu; İkili Tarama, Üçlü Tarama kabilinden alışılmış testler akabinde Amniyosentez ve Nifty kabilinden encam incelemeler kararında belirlenebiliyor. Sorumlu hekimin geçmiş testleri yapması ve çıkan neticeler neticesinde encam araştırmaların gerekliliğine ilişkin karar vermesi gerekiyor.

Hekimin, geçmiş testlerde Down Sendromu ihtimalinin düşüt bulunduğu ve encam araştırmaların yapılmasına ister bulunmadığı anlamında fikir belirttiği takdirde, özellik kendisince aileyi aydınlatması ve diploma alması gerekiyor. Mağduriyet canlı ailelerin başvurusu üzerinde Yargıtay 11. Hukuk Dairesi özellik kendisince birlikte karar verdi.

Karara, rutin testler haricinde encam tetkikleri yapmayan ve yapmayacağına ilişkin aileyi bilgilendirmeyen hekimin ‘aydınlatma yükümlülüğünü hesabına getirmediği' zımnında ailenin ödence hakkının bulunduğuna hükmedildi.

“Anne, encam tanılama testleri yapılmamasından kaynaklı çocuğunun Down Sendromlu bulunduğunu birlikte beklenmedik biçiminde öğreniyor”

Eskişehir'de birlikte ailenin, özellik kendisince açmış bulunduğu ödence davasında avukatlığını tay tay arabası Av. Dr. Ali Önal, Yargıtay'ın verdiği kararla ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Önal, “Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kısa sürede birlikte karar verdi. Özellikle kalıtım bilimi rahatsızlığı bulunan evlatların ana karnında belirleme edilmesinin beklenen bulunduğu belirtildi. Anne karnında 10-20'nci hafta ortada yapılması müstelzim birlikte sınav var. İkili Tarama, Üçlü Tarama testleri; fazladan encam inceleme testleri adına bilinen, ana karnından amniyosentez sıvısının katılması ve fazladan hususi kuruluşların yaptığı Nifty testi kabilinden testler var. Bu testler Down Sendromunun tespitinde yüzdelik 99 oranında katiyet veriyor. Anneler yüklü adına hekime gittiklerinde, hekimler tarama testlerini yaptıklarında oranların düşüt bulunmasına güvenerek bu testleri tam görüyorlar ve encam tanılama testleri yapmıyorlar. Bu testler gelişigüzel ne derece tam görülmüş olsa da anne, encam tanılama testleri yapılmamasından kaynaklı adına gebeliği sonra çocuğunun Down Sendromlu bulunduğunu birlikte beklenmedik biçiminde öğreniyor. Dolayısıyla çocuğun burada kalıtım bilimi farklılıktan kaynaklı birlikte bariyer vaziyeti oluyor. Yargıtay'a mucibince doktor gelişigüzel ne derece bu testleri yapmış olsa da testlerin ne derece tam olduğunu, çocuğun Down Sendromu olup bulunmadığı noktasında ‘hekimin ışıklandırma yükümlülüğünü hesabına getirmediğini' belirterek, hekimin sigorta şirketinden aile lehine birlikte ödence yükümlülüğüne ilişkin birlikte karar verdi” diyerek konuştu.

“Karar üzerinde aileler harekete geçti”

Genetik farklılığa erbap evlatların ailelerinin Yargıtay sonucu üzerinde harekete geçtiklerini aktaran Önal, “Karar üzerinde aileler harekete geçti. Genetik farklılığı bulunan evlatların aileleri bu ödence hakkından feyizlenmek düşüncesince harekete geçtiler. Burada aileler en önce hastalanmış raporlarını, inceleme neticelerini almaları gerekiyor. Hekim bu testleri yapmış mı ve testleri yaparken kâffesi encam tanılama testlerini yapmış mı ona bakılması gerekiyor. Eğer yapılmadıysa, yapılmadığına ilişkin aileye birlikte onam formu verildiyse o devir hekimin kusuru yoktur. Ancak Yargıtay'a mucibince Avrupa Biyotıp Sözleşmesi, Nüfus Hizmetleri Kanunu'na mucibince hekimin encam tanılama testlerini yapmaması noktasında aileyi aydınlatması, tam birlikte biçimde bilgilendirmenin yapıldığını tanıt etmesi gerekiyor. Bu hem belirttiğim sözleşmeler ve seçim çerçevesinde hekimin yükümlülüğü bununla beraber bu aşamada ailenin ışıma ihtiyacının karşılanması demek. Yargıtay, bu biçimde lazım aydınlatmayı yapmayan hekimin sigorta şirketine, hususi hastaneye, şayet büyüklük hastanesiyse devlete; çocuğun sunulan kalmış bulunduğu bariyer oranında birlikte ödence yüklüyor. Yargıtay, başkaca ailenin tutulmuş bulunduğu içsel zararın da karşılanması noktasında tazminata hükmetti” dedi.

Abdullah Güçlü - Aydın Sarıoğlu
 

İLGİLİ HABER
Yargıtay Başkanlığından ehemmiyetli karar Yargıtay Başkanlığı'ndan ehemmiyetli karar
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ