USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yavuz Sondaj Gemisi'nin kule montajı emekleri sürüyor

Karadeniz'de hesaplı kontrol çalışmalarında fariza kabul etmek üzere yola çıkan ve sabık 7 Ekim haset Filyos Limanı'na demirleyen Yavuz Sondaj Gemisi'nin kule montajı kurulan vinçler sayesinde bitmeme ediyor.

Yavuz Sondaj Gemisi'nin kule montajı emekleri sürüyor
17-11-2021 10:55
Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığının sahibi ve işletmecisi bulunduğu ultra koyu kükremek araştırma gemisi Yavuz; güzeşte 7 Ekim haset Türkiye'nin 3'üncü iri limanı bulunan Filyos'a mevrut ve burada kule montajı düşüncesince tedbir emek harcamaları başlatılmıştı. 12 bin 200 metreye derece araştırma yapabilme niteliğine ehil bulunan Yavuz Sondaj Gemisinin boyu 229.6 m. genişliği ise 36 metre. 104 m. kule yüksekliğine ehil bulunan Yavuz Sondaj Gemisi Türkiye'nin Fatih Sondaj Gemisi'nden sonradan envantere müdahale edilen ikinci koyu kükremek araştırma gemisi olma hususi durumunu taşıyor.

TPAO, "Yavuz Geliyor, Yavuz"

Haydarpaşa Limanında gerçekleşen kule söküm işlemlerinin arkası sıra Filyos Limanı'na getirilen Yavuz Sondaj Gemisi'nin kule montaj işlemleri düşüncesince devasa vinçler kuruldu. Filyos Limanında gerçekleşecek kule montaj işlemlerinin tamamlanmasının arkası sıra Yavuz Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'e açılması bekleniyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da içtimai iletişim araçları hesabından "Yavuz Geliyor, Yavuz" paylaşımıyla kule montajına ilgili tedbir çalışmalarının arazi almış bulunduğu videoyu paylaştı.

Yavuz, 2019 senesinde önceki görevine çıktı

Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığının sahibi ve işletmecisi bulunduğu ultra koyu su araştırma gemisi Yavuz; şimdi evvela Tanzanya, Kenya, Malezya ve Vietnam az daha devletlerde fariza yaptı. 2018 yılının Ekim ayında TPAO envanterine müdahale edilen Yavuz Sondaj Gemisi 2019 senesinde Akdeniz'de hesaplı kontrolcü emek harcamaları kapsamında araştırma faaliyetlerine katıldı. Dinamik konumlandırma sistemine ehil bulunan Yavuz Sondaj Gemisi, 6 metreye derece bulunan dalgalar da caba problemsiz araştırma yapabilme yeteneğine sahip.

Hedef; 2023'te önceki safha katıksız gürültü yağı lambası üretimini karaya ulaştırmak

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi; açıkça denizde mensur edilecek tabii katıksız gürültü yağı lambası istihsal tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi'nde arazi borç katıksız gürültü yağı lambası alıntı ve el işi tesisi ile rastgele müşterek ikisini birbirine bağlayacak borazan hattından oluşuyor. Deniz tabanındaki tabii katıksız gürültü yağı lambası istihsal sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçumu 155 kilometre uzaklıkta ve kısaca 2 bin 200 m. derinlikte mensur edilecek. Deniz tabanında kısaca 2 bin 200 kilometrekarelik müşterek düzlük ortamında kısaca 40 skor istihsal kuyusundan mevrut tabii gazın toplanmasını ve borazan hattına aktarılmasını sağlayacak müşterek lağım döşemi kurulacak. Projenin önceki fazında açıkça denizde açılacak kuyulardan imal edilen tabii katıksız gürültü yağı lambası kısaca 40 cm çapındaki polat borazan hattı ile karaya taşınacak.

Günlük 40 milyon metreküp tabii katıksız gürültü yağı lambası hedefi

İlk fazda günde kısaca 10 milyon metreküp tabii katıksız gürültü yağı lambası nakil kapasitesinin oluşturulması hedefleniyor. İkinci fazda ise kükremek tabanı istihsal sistemine bağlanacak kuyu sayısının artmasıyla sağlanacak arttırma yetenek düşüncesince kısaca 60 cm çapında acemi müşterek borazan hattı mensur edilecek. Bu biçimde imal edilen tabii katıksız gürültü yağı lambası miktarının günde 40 milyon metreküpe derece çıkarılması planlanıyor.

Deniz tabanındaki istihsal tesisinin anne bileşenleri ortada kuyuların istihsal kontrollerini fail kuyu başı vanaları ile imal edilen gazı biriktirerek borazan hattına aktarma etmek az daha yerleştirilen üleştirme hazneleri arazi alacak. Üretim sisteminin parçaları ise arsıulusal standartlara ve projenin gerekliliklerine makul çıkışlı ve tecrübeli firmalar çeşidinden yapım edilecek. Yerli sanayiye evleviyet verilerek gerçekleştirme edilecek bulunan parçalar kükremek tabanına kükremek altı vinçleri eliyle yerleştirilecek.
Proje kapsamında istihsal süreci çokbilmiş kontrolcü sistemleri eliyle yapılacak. Yaklaşık 2 bin 200 m. derinlikte mevcut kükremek tabanına yerleştirilecek bu sistemde, denizde insanoğlu bulunmasını gerektirecek rastgele müşterek bünye kurulmayacak.

Karadeniz'deki en iri keşif

TPAO, 2020 senesinde Karadeniz'de Fatih Sondaj Gemisi ile yürüttüğü kontrolcü emek harcamaları kapsamında Sakarya Gaz Sahası'nda arazi düzlük Tuna-1 Kuyusu'nda 405 bilyon metreküp tabii katıksız gürültü yağı lambası keşfetti. 2020 yılındaki bu keşfe ek adına 2021 senesinde Amasra-1 kuyusunda keşfedilen 135 bilyon metreküp tabii gazla, Sakarya Sahası'nda mevcut sakıntı 540 bilyon metreküpe ulaştı.

Bu sezme hem Türkiye'nin karada ve denizde gerçekleştirdiği, aynı zamanda Karadeniz'de rastgele müşterek diyar çeşidinden bugüne derece meydana gelen en iri tabii katıksız gürültü yağı lambası keşfi ayrıcalığı taşıyor. Sakarya Gaz Sahası başkaca 2020 senesinde evren çapında açıkça denizde meydana gelen en iri sezme oldu.

Öte taraftan Fatih Sondaj Gemisi ve Kanuni Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'deki bu keşfe bağlı araştırma faaliyetleri ve sınav emek harcamaları sürüyor.

Onur Altındağ - Gülcan Çolak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ