USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeni Konut Finansman Programı'na bağlı kanun Resmi Gazete'de

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Konut Finansman Programı'na bağlı kanun Resmi Gazete'de
28-01-2023 05:07
Ankara

Buna göre, vatandaşların taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla bankalar çeşidinden sağlanan konut finansmanı taksitlerine ulama sağlanmasına müteveccih namına Cumhurbaşkanı çeşidinden belirlenecek beraberinde amme bankası kanalıyla 5411 mahdut Kanun kapsamında çalışkanlık yayınlayan bankalara akça pınar aktarılacak.

Nakit pınar aktarımı düşüncesince Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde bulunan veya yeni açılacak tertiplere muhassasat eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı izinli olacak ve beraberinde sene içerisinde bankalarca sağlanacak konut finansmanının bütün anamal ücreti 220 bilyon lirayı aşamayacak.

Daha ilkin yığımlık ve yüklenicilerin mülkiyetinde bulunan konutlar ile yapımına şimdi başlanmamış yahut inşası bitmeme fail konut projelerinden konut edineceklere sağlanacak konut finansmanlarına ulama sağlanabilecek.

Yapımına şimdi başlanmamış yahut inşası bitmeme fail konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara bağlı sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Bu kapsamda yurt geliştiriciler ve yer oranı karşılığında yapım sözleşmesi çerçevesinde yer oranı malikleri de müteahhit namına onama edilecek.

Kullanılacak finansmana müteveccih bankacılık mevzuatı ve ait öbür mevzuat kapsamında kifayetli ifa gücüne erbap bulunduğu bankalarca değerlendirilen ve ulama talebinde bulunan yurttaşlar düşüncesince evvel 3 yıldaki finansman taksit ücretinin bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aşan bölümü kadar, Hazine ve Maliye Bakanlığı maddi durumuna belirlenen amme bankasının talebi üstünde ulama aktarılabilecek.

Yüzde 30'luk oranı yüzdelik 30 ila yüzdelik 50 ortada belirlemeye, 3 salname süreyi beraberinde yıla derece indirmeye ise Cumhurbaşkanı izinli olacak.

Konut satı bedeli üstünden yüzdelik 5 ulama oranı müteahhit hesabından yahut finansman tutarından öğrenim edilerek finansmanı sağlayıcı bankalarda arızi hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar 1 yıla derece finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak.

Cumhurbaşkanı çeşidinden belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde, bu tutarın beraberinde bölümü veya tüm finansman anamal tutarından önceden namına indirilebilecek ve 1 salname müddet ise 3 yıla derece uzatılabilecek. Tahsil edilen tutar, tek biçimde yükleniciler çeşidinden arka istenemeyecek.

Belirlenen amme bankası, gelişigüzel ayın evvel 5 çalışma haset içerisinde, içre bulunulan ayak tabanı bağlı bütün ulama tutarını Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı istem edilen ulama tutarını, ihbariye meydana getirilen ayın 15'ini izlem fail evvel çalışma haset belirlenen bankaya aktaracak. Bu katkının nakil haset ile finansmana bağlı taksit ödemeleri bankalarca bire beraberinde güneş namına belirlenecek.

Sağlanan katkıların arka ifa tutarları, arka ödemelerin başlamış olacağı tarihe kadar, finansmanın ürem oranı üstünden girintisiz çıkıntısız ürem yöntemiyle hesaplanacak.

Bankaların, arka ifa tutarlarını katkıdan yararlananlara, bankacılık mevzuatı ve ait öbür mevzuat kapsamında kayıtım ika hakkını kullanımı yerinde uygulayacakları ürem oranı dışında, arka ödemelerin başlamasından sonradan ek beraberinde ürem oranı uygulanmayacak.

Geri ödemeler en geç konut finansmanı vadesi bitimine derece Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak kıl oranı ait amme bankasına, finansmanı sağlayıcı bankalarca aktarılacak.

Geri ödemelerin katkıdan yararlananlarca yapıldığına bakılmaksızın birlik ve beraberinde zamanlar Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmasından finansmanı sağlayıcı bankalar mesul olacak.

Geri ödemelerin, finansmanı sağlayıcı bankalarca birlik ve beraberinde zamanlar yapılmaması durumunda, ulama arka ödemeleri, 6183 mahdut Kanunun 51'inci maddesine mucibince hesaplanacak teehhür zammıyla baş başa finansmanı sağlayıcı bankadan ait ihsan dairesince öğrenim edilecek.

Bu kapsamda, finansmanlara bağlı yürütme izlem periyodunun başlatılması yerinde hesaplanacak arka ödemeler, finansmanı sağlayıcı bankalar çeşidinden yürütme takibinin başlatılmasından sonradan en geç 30 güneş içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak kıl oranı belirlenecek bankaya aktaracak.

Katkıdan müstefit olmak istemeyen yurttaşlar düşüncesince konut finansmanına müteveccih öbür mevzuat kapsamında açılan arka ifa projelerinde taksit tutarlarının bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aştığı durumlarda, ait bankalar bu insanlara ifa kolaylığı getirmek kıl oranı taksit planında ait ayda alması müstelzim anamal ve ürem oranı/kar oranı tutarını, finansman ile bire beraberinde ürem oranı/kar oranı ile küsurat anamal üstünde ilaveten erteleyebilecek.

Bu finansmanların vadesinden ilkin kapanmasının istem edilmesi yerinde öbür mevzuatta belli metres koşullarına ek namına tehirli anamal ve ürem oranı/kar oranı ücreti varsa bunların tamamının ödenmesiyle metres gerçekleştirilebilecek.

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında tahsil edilen konutların, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle satı ve dönemi yapılamayacak.

Sağlanacak finansman konusu konuta bağlı planlı valüasyon tutanağının kusur yahut gerçeğe karşıt olması halinde, tutanağı düzenleyen yurt valüasyon uzmanı yahut yurt valüasyon kuruluşu hakkında, 6/12/2012 günlü ve 6362 mahdut Sermaye Piyasası Kanununun 76'ncı maddesinin onuncu fıkrası mucibince verilecek yönetsel servet cezası fiyatları 10 büküm artırılarak uygulanacak. Uygulanacak yönetsel servet cezası tutarı, finansmana konu konutun satı ederinin yüzdelik 10'undan az olamayacak.

Aktarılacak katkının adalet sahipliğinin tespiti ile akıllıcasına ve birlik hesaplanmasından, ibraz edilen vesaik çerçevesinde konut finansmanını sağlayıcı veznedar mesul olacak.

Haksız namına verildiği belirleme edilen ulama ücreti 6183 mahdut Kanunun 51'inci maddesine mucibince hesaplanacak teehhür zammıyla baş başa finansmanı sağlayıcı bankadan öğrenim edilecek.

​​​​​​​Yanlış ve aldatıcı beyana yönetsel servet cezası

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan faydalanacak vatandaşların, kusur yahut aldatıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda, sağlanan katkılar arka alınacak ve beğenilen finansman ücretinin yüzdelik 5'i derece yönetsel servet cezası uygulanacak.

Finansman sağlanan konutun sahiplerinin kusur yahut aldatıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda, ev sahiplerine konutu alırken bildirme edilen satı ederinin yüzdelik 25'i derece yönetsel servet cezası uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile belirlenecek amme bankası, bankalardan lazım gelişigüzel ayrışık data ve bilgiyi istem edebilecek. Bankalar, istem edilen data ve bilgiyi, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirleyeceği biçim ve süreler içerisinde vermekle işyar olacak. Söz konusu data ve bilginin iletilmesinde öbür kanunlardaki inhibitör ve sınırlayıcı ahkâm uygulanmayacak.

Bankalar çeşidinden sağlanacak finansmana bağlı tutar, vade, ürem oranı/kar payı, finansman sağlanacak konutların maksimum satı bedeli, katkılardan faydalanacak asıl şahısların kapsamı, bu şahısların konut sahipliği, bölük geliri, bölük geliri artma katsayısı ve hanedeki öbür şahısların konut sahipliği kıl oranı hususları belirlemeye ve finansmana bağlı özellikleri il bazında farklılaştırmaya, ulama namına aktarılacak kaynağın kullandırılmasına, katkının sonlandırılmasına, ulama arka ödemelerine, ulama arka ödemelerinin ürem hesaplama yöntemi, bu ödemelerin mehil koşulları, vadesinden ilkin ve şişko ifa hususlarına, uygulamaya ve denetime bağlı kökler ve esasları belirlemeye, uygulamaya bağlı namına ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve bu özellik kapsamında gerçekleştirilecek işlemlere bağlı öbür hususları belirlemeye Cumhurbaşkanı izinli olacak.

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan 31 Aralık 2023'e derece faydalanılabilecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024 geçmişine derece uzatabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ