USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeniden yüzlendirme ve adli yaşlandırmayla olayların aydınlatılmasına ulama sağlıyorlar

Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü bünyesindeki Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğü Laboratuvarı'nda kafatasına yüzlendirme yapılıp ışık yaşlandırılarak adli olayların aydınlatılmasına yardım sağlanıyor.

Yeniden yüzlendirme ve adli yaşlandırmayla olayların aydınlatılmasına ulama sağlıyorlar
28-04-2022 15:08
Diyarbakır

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığına ilişkin 10 laboratuvardan birisi bulunan Diyarbakır Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü içerisinde Antropoloji, Balistik, Belge, Kimyasal, İz ve Biyolojik İnceleme ofis müdürlükleri bulunuyor.

Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman, Tunceli, Mardin, Siirt, Şırnak, Bitlis, Hakkari, Bingöl ve Muş illerine görev verici Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğündeki Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğü Laboratuvarı'nda müdürlüğün günah sahasındaki vilayetler ile gayrı şehirlerden mevrut buluntular üstünde kuru incelemesi yapılıyor, kafatasına "yüzlendirme", fotoğrafa "yaşlandırma" tekniği kullanılarak adli olayların aydınlatılmasına ehemmiyetli ulama sunuluyor.

Laboratuvarda "fiziki antropoloji" ve "adli osteoloji" şekilleri kullanılarak meydana getirilen insanoğlu ilmî incelemelerle kimliklendirme emek vermesi gerçekleştiriliyor.

İskelet ve mızrap parçalarının insanoğlu yada hayvana ilgilendiren olup bulunmadığı belirlendikten sonradan insanoğlu kemiklerinden cinsiyet, yaş ve epope uzunluğu belirleme ediliyor.

Cesedin tanınmaz duruma gelmesi yerinde yitme insanların etiket tespitinin yapılmasında "yeniden yüzlendirme" metoduna başvuruluyor.

Laboratuvara ulaştırılan kafataslarına meydana getirilen yüzlendirme ile yitme bireyin asıl yüzüne erdemli miktarda eğik yanay elde edilerek ortaya çıkan eşkal, etiket tespitinde iri kolay sağlıyor.

Yaşlandırma ile fotoğraflar güncelleniyor

Laboratuvarda meri ortak gayrı ehemmiyetli fen ise "yaşlandırma". Kaybolan, kaçırılan yada aranan insanların fotoğrafları bugüne akla yatkın namına ilmî metotlarla yaşlandırılarak güncelleniyor.

Antropolojik tetkik uzmanı manşet memuru Semih Bol, AA muhabirine, adli olaylarda karşılaşılan kuru ve kuru buluntularının kimliklendirilmesine müteveccih 3 esas bölgede eksperlik hizmeti verildiğini söyledi.

"İskelet incelemesi", "adli yaşlandırma" ve "yeniden yüzlendirme"nin gerçekleştirildiği Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğünün 81 ilin tamamına görev verdiğine ayraç fail Bol, laboratuvarın sığa ve tesisat itibarıyla önde mevrut laboratuvarlar ortada toprak aldığını belirtti.

Geçen sene 1260 belirgi incelendi

İskelet incelemesinde rüçhan namına antropometrik ve yapı ilmi yollar kullanılarak mızrap bulgularının kişiye ilgilendiren olup olmadığının belirlendiğini özetleyen Bol, "2021 senesinde insanoğlu ilmî tetkik dalında 1260 belirgi incelendi. Bu bulgular üstünde 7 bin 814 imtihan ve çözümleme gerçekleştirildi." dedi.

Bol, kişiye ilgilendiren bulunduğu belirlenen kemikler üstünde etraflıca icraat yürütülerek ferdin yaşı, cinsiyeti ve boyunun belirleme edildiğini anlatarak, "Bununla kemikler üstünde fiziki ortak sarsıntı var ise travmanın çeşidi (balistik, vurma, stoper alet) travmanın ne devir oluştuğuna (ölüm öncesi, ahiret yolculuğu sırası ve ahiret yolculuğu sonrası) müteveccih araştırmalar de yürütülmekte. Laboratuvarımız, Türkiye'deki en şümullü mızrap koleksiyonuna, yerel efsanevi ve ıssız hayvanı kemikleri, herhangi ortak yaş grubundan insanoğlu kemiklerine sahip." niteleyerek konuştu.

Kamuoyunda "yüz güncelleme" adıyla da tanıdık "adli yaşlandırma" tekniğinde de kaybolan, kaçırılan ve aranan insanların fotoğraflarının bugüne akla yatkın ilmî metotlarla yaşlandırıldığını dile getiren Bol, çocukluk devrinde yüze ilgilendiren kemiyet ve orantıların gelişime ilişkin namına endamsız sürede farklılık gösterdiğini kaydetti.

Bol, bundan dolayı zayi yada kaçırılma vakasının arkası sıra derinliğine ortak devir geçmesi yerinde eldeki fotoğraflar ile evlatların bulunması ve tanınmasının zorlaştığına ayraç ederek, "Burada adli yaşlandırma ile fotoğrafların güncellenmesi gerekmektedir. Laboratuvarımızda elektronik beyin destekli namına 'Bolton sefolometik' standartları kullanılarak adli yaşlandırma emek harcamaları yürütülmekte. Bu, bugünlerde Amerika ve İngiltere'de de çoğunlukla geçer not ve yeğleme edilen ortak yöntem." biçiminde konuştu.

Kimliği belirleme edilemeyen ferdin kafatasının kopyası oluşturuluyor

"Yeniden yüzlendirme"nin ferdin tanımlanabilir duruma getirilmesine müteveccih ortak düzentileme bulunduğunu kail Bol, bu yöntemle kimliği belirleme edilemeyen ferdin kafatasının kopyasının oluşturulduğunu belirtti.

Bol, şunları kaydetti:

"Sonrasında ilmî çalışmalarla elde edilen yaşına ve cinsiyetine akla yatkın okşayıcı nesiç kalınlıklarının kafatasına yerleştirilmesi ve yüze ilgilendiren ferdî özelliklerin belirtilmesiyle bireyin beklenen yüz görüntüsü ortaya çıkarılmakta. Laboratuvarımızda baştan yüzlendirme emek harcamaları 3 boyutlu namına el kitabı ve elektronik beyin destekli namına yürütülmektedir. Antropolojik İnceleme Şube Müdürlüğümüzde Türkiye'nin 81 ilinden mevrut kuru ve buluntuları üstünde kuru incelemeleri, adli yaşlandırma ve baştan yüzlendirme emek harcamaları yürütülerek olayların aydınlatılmasında iri ulama sağlanmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ