USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YSK'dan seçim malzemeleri hazırlıklarıyla ait açıklama

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı, seçim malzemelerinin Devlet Malzeme Ofisi (DMO) eliyle katılması yönteminin, mevzuata akıllıca namına senelerden bu yana başlamış olan birlikte infaz bulunduğu bildirildi.

YSK'dan seçim malzemeleri hazırlıklarıyla ait açıklama
05-01-2023 18:10
Ankara

YSK Başkanlığından, birtakım matbuat neşriyat kuruluşları ve içtimai iletişim araçları hesaplarında arazi düzlük iddialara bağlı izah yapıldı.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereği, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin değinme ortamında yönetimi ve dürüstlüğü ile ait dört başı mamur işlemleri etme ve yaptırma kadar görevlerin YSK'ya verildiği hatırlatıldı.

11 efdal yargıçtan oluşan YSK'da, sonuç milletvekili umumi seçiminde en baş döndürücü oy düzlük dört siyasal fırka mümessili ile TBMM'de grubu mevcut siyasal fırka temsilcilerinin de fariza almış bulunduğu hatırlatılan açıklamada, siyasal fırka temsilcilerinin, tamamı komite çalışmalarına ve kararların alındığı Kurul toplantılarına katılıp görüşlerini dile getirdikleri ve ehemmiyetli yardım sağladıkları anlatım edildi.

4734 stratejik Kanun'un, seçim malzemelerinin DMO eliyle alınmasını beklenen kıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Seçim malzemelerinin DMO eliyle katılması yöntemi, mevzuatına akıllıca adına senelerden bu yana başlayan birlikte uygulamadır, bu pratikte rastgele birlikte başkalık yapılmamıştır. gereksinim dahilinde katılması planlanan seçim malzemeleri, YSK'nın çıkışlı birimleri tarafından, müntehip sayıları, kanunlar göre doğacak zamanlarda yapılacak seçimler, er seçim ihtimali, siyasal fırka kongreleri ile odalar ve borsalar seçimleri kadar unsurlar dikkate alınarak hesaplanmakta, gine YSK'nın takdirlerine ve siyasal fırka temsilcilerinin bilgilerine sunularak Yüksek Kurulun kararları doğrultusunda mevzuatı çerçevesinde alınmaktadır."

Stoklarda apiko edilen filigranlı kağıtların seçim zamanlarında, seçime katılacak siyasal parti, ari sözlü ve müntehip sayısı dikkate alınarak muktezi hesaplamalar yapıldıktan sonraları oy pusulası ile oy zarfı üretilmesi işleminde kullanıldığı dökme açıklamada, "YSK, seçim malzemelerini korunum edeceği ehliyetli kaynağı olmadığı düşüncesince tehlikesiz ambarlama olanaklarına erbap DMO depolarında korunum etmekte olup depoların güvenliği güvenlik ve jandarma teşkilatı kabilinden sağlanmaktadır." denildi.

YSK açıklamasında, Türkiye'de seçimlerin yapılacağı tarihlerin yasalarda düzenlenmiş bulunduğu belirtilerek, "Ancak seçimlerin zamanından ilk yapılması rastgele birlikte devir beklenen bulunduğu düşüncesince bu gidiş seçim malzemelerinde stoklu emek vermeyi gerektirmektedir. Bu sebeple stoklarda mütenakıs seçim malzemelerinin namına yenileri alınarak stoklar tamamlanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, seçim iş ve işlemlerinin sağlıklı, derneşik ve hukuka akıllıca yürütülmesi üzere yaşama geçirilen "Yüksek Seçim Kurulu Yeni Veri Merkezi Projesi"nin, YSK'nın kararları doğrultusunda, Bütçe Kanunu ile TBMM'de yasalaştığı, Savunma Sanayii Başkanlığıyla meydana getirilen tören düzeni göre HAVELSAN A.Ş'nin yükleniciliğinde uygulanmış bulunduğu anlatıldı.

Bu hususun rastgele birlikte adımından siyasal fırka temsilcilerinin bilgilendirildiği, sürecin saydam biçimde yürütülmüş bulunduğu anlatım edilen açıklamada, şöyleki bitmeme edildi:

"Yüksek Kurulun yönetsel faaliyetleriyle ait birlikte bap kendisince teşri meclisinin birlikte üyesi yahut birlikte siyasal partinin izah istemesi şeklinde TBMM'ye mukayyet istifham yolu ile iletilmesi şeklinde muamelat işletilmektedir. Adalet Bakanlığı eliyle Yüksek Seçim Kuruluna zoraki mukayyet sorular Yüksek Kurulda görüşülerek muktezi izahat yapılmaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ