USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Yunan basınında gündem olmuştu, Çorum'dan Putin'e leblebi helvası çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak araya mevrut Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve heyetine ağırlama edilmesi sonra gündeme oturan leblebi helvasıyla ilgilendiren mütekellim Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, "Rusya ve Ukrayna ortada ortak harp var. ?

Yunan basınında gündem olmuştu, Çorum'dan Putin'e leblebi helvası çağrısı
16-03-2022 07:47

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile müşterek araya geldiği toplantıda ağırlama edilen leblebi helvası, Yunanistan ve evren basınında gündem oldu. Yunanistan basınında ve içtimai medyada Yunan heyetinin baş döndürücü beğenmiş olduğu Çorum leblebisinden meydana getirilen helvanın tarifi paylaşılmaya başlandı. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da leblebi helvasının Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde tarz büküm edilmesinde hamam müşterek düzlem oluşturduğunu söyleyerek, Ukranya ve Rusya arasındaki bunalım hasebiyle helvadan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ağırlama edebileceklerini söyledi.

"Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'e de ağırlama kılmak isteriz”

Leblebi helvasının yârenlik ve sulh içerdiğini kail Aşgın, “Bu bomba kuvvet içermiyor, bu bomba sevgi. Barış ve beraberlik içeriyor. Leblebi helvası Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde baş döndürücü ehemmiyetli müşterek evreyi kaydettirdi adeta. Ve şu an hepsi dünyada helvanın tatlılığı, güzelliği, yapılışı ve tarifi Çorum'un muhabbeti hepsi gönüllere yansıyor. Gönül lazım ki hemen bu yârenlik ve ya diyalog iklimi hemen Yunanistan ile Türkiye arasındaki gelişmelere, görüşmelere sebebiyet vermesin. Şu anda yeryüzünün nice noktasında muharebeler var. Özellikle andıran coğrafyamızda, kapımızın dibince Rusya ve Ukrayna ortada müşterek harp var. İnşallah bu helvamızdan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'e de ağırlama kılmak isteriz” dedi.

Çorum leblebisi ile imal edilen helanın dü diyar ortada hamam müşterek alım satım sağlamasından ötürü bahtiyar olduklarını tamlayan Aşgın, “Şu anda hepsi evren ve Türkiye basınında Çorum'un leblebi helvası konuşuluyor. Dünyanın önceki yazılmış sulh anlaşması bulunan Kadeş Barış anlaşması bu topraklarda imzalandı. Çorum gelişigüzel devir barışa, kardeşliğe yardım vermiştir. Bu açıdan da Çorum leblebisinden leblebi helvasının şu an başta Yunanistan ile bulunan ilişkilerimizde hamam müşterek iklim estirmesinden ötürü Çorumlular namına sonuç aşama mutluyuz bahtiyarız. Leblebi dendiğinde akla Çorum gelir. Yüzyıllardır leblebinin toprakları Çorum'dur. Bu açıdan Çorumlular hemen leblebiyi parça sayı yemenin haricinde nice ayrımlı mahsulat de kullanmışlardır. Bunlardan müşterek tanesi geçtiğimiz günlerde malumunuz dünyada önceki sefer leblebiden sabun üretimi yaptık. Dünyada önceki bu leblebi sabunu. Bunu dünyaya bağış ettik” sanarak konuştu.

"Leblebi helvası kitapla beraberce baştan gündeme geldi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'a teşekkürname mektubu gönderildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'ın himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşidinden “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adıyla hazırlanmakta bulunan kitapta leblebi helvasına toprak verildiğini tamlayan Aşgın, “O kitapta Sayın Emine Erdoğan hanımefendi, Çorum'un ünlü leblebi helvasına degaje toprak vermişti ve adeta o gün leblebi helvası kitapla beraberce baştan gündeme geldi. Biz de Çorum Belediyesi namına leblebi helvasının en çelimli biçimde yerini bulduğunu görür görme engelli de içtimai tesislerimizin tamamının menüsüne leblebi helvasını koymuştuk. Sayın Emine Erdoğan'a da bu leblebi helvasına bulunan ilgisinden ötürü ve kitabın en dobra kısmına Çorum leblebisinden imal edilen leblebi helvasına toprak verdiği düşüncesince teşekkürname mektubumuzu geçtiğimiz eyyam içinde iletmiştik” halinde konuştu.

"Çorum'un ünlü leblebisini hepsi liderlere referans ediyoruz"

"Bütün liderlere ağırlama kılmak isteriz" ifadelerine toprak verici Aşgın, "Yiyen hacısı hocası Çorum'un Kadeş Barış Anlaşması'ndan mevrut kardeşliğini, sevgisini alsın ve toprak yüzünde barış, beraberlik olsun. Bu açıdan ünlü saray helvası namına bilinen, sarayların tatlısı namına tanıdık Çorum'un ünlü leblebisini hepsi liderlere referans ediyoruz. Herkesi leblebinin anne vatanında leblebi helvasının anne vatanında Sosyal Tesislerimizde ünlü leblebisini helvasını tatmaya ve şehrimize çağırma ediyoruz” dedi.

Muhammed Muttalip Yalçın - Bülent Özkaleli
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ