USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Zeytinburnu’nda tiz ses cinayeti davasında karar

Zeytinburnu'nda yüksek sesle küfürlü musahabe zımnında çıkan dövüşte ecnebi tabiiyetli dost grubuna mermi yağdıran ve ecnebi tabiiyetli Abdulkader Daoud'in hayatını kaybetmesine etken bulunan maznun Metin Gunal, yargılandığı davada, ‘kasten öldürme' suçundan oy çokluğuyl

Zeytinburnu’nda tiz ses cinayeti davasında karar
29-01-2022 10:16

Zeytinburnu'nda yüksek sesle küfürlü müzakere zımnında çıkan dövüşte evimizdeki ruhsatsız silahıyla ecnebi tabiiyetli dost grubunun adına kurşun yağdıran ve Abdulkader Daoud'un (21) hayatını kaybetmesine etmen bulunan Metin Gunal'ın yargılandığı dava karara bağlandı. Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesinde tanıdık davada maznun Gunal, ‘kasten öldürme' suçundan müebbet hapse çarptırıldı. Sanığın eylemini muhtemel kast ile işlediğini kaydeden mahkeme, Gunal'ın 22 sene dam cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanık Gunal'ın eylemini nahak yere kımıldatma altında işlediğini tamlayan murafaa heyeti, sanığın ‘haksız kımıldatma altında bilerek öldürme' suçundan dobra çözüm indirimi uygulanarak 13 sene 9 ay dam cezasına çarptırılmasına oy çokluğuyla hükmetti. Sanığın alıkonulma halinin devamına kabul eden mahkeme, müştekiler Ahmed Uzun ile Hasan Ozun'a müteveccih ‘kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan ise suçun kanuncu unsurları oluşmadığı nedeni öne sürülerek beraatına karar verdi.

Mahkeme başkanı karara açımlama koydu

Mahkeme başkanı karara koyduğu ihtilaf şerhinde, maznun üzerinde muhtemel kast hükümlerinin infaz koşullarının oluşmadığını belirterek, ‘kasten öldürme' suçundan cezalandırılmasını ve cezasında nahak yere kımıldatma hükümleri uygulanması icap ettiğini aktardı. Mahkeme başkanı, eylemin muhtemel kast ile gerçekleştirdiği bildirme edilmiş olduğu takdirde ise maznun üzerinde nahak yere kımıldatma hükmü koşullarının oluşmadığını belirtti.

Sanık ile dost grubun ortada görüngü evveliyat düşmanlık bulunmadığı kaydedildi

Mahkeme karara bağlı 14 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda, sanığın gelişigüzel ne denli suça bap vakada sanığın direkt doğruya maktulü amaç alarak ve ahiret yolculuğu neticesini atlaya zıplaya cereyan etmiş olabildiği anlamında şek doğmakta ise de muhakeme sürecinde maznun ile öldürülen ve müştekiler ortada görüngü öncesine müstenit birlikte husumetin bulunmadığının anlaşıldığı aktarıldı. Sanığın geceleyin vakti, oturmuş olduğu habbe balkonundan acı ettiğinin anlatıldığı gerekçeli kararda, sanığın silahsız bulunan öldürülen ile müştekilerin üzerinde derece derece hâlâ DOĞRU ve amelî birlikte mesafeden hâlâ ciddi sonuçları gibi kılacak ve bu sonuçları nasip ve tesadüfe bırakmayacak biçimde acı ika olanağı varken bu yolu yeğleme etmeden, ırak mesafeden acı etmesi nedeniyle, eylemin umumi kast ile gerçekleşmediği neticesine oy çokluğuyla varıldığı kaydedildi.

Arkadaş grubunun sanığın eşinin yanı sıra cesaretini sorguladıkları belirtildi

Sanık Metin Gunal'ın eşinin yanı sıra cesaretini sorgulayan öldürülen ve müştekilerin dağılması gayesiyle tabancasını, tartıştığı gruba çevirerek dü el acı etmesinin değerlendirildiği gerekçeli kararda, ara ırak da olsa gecenin karanlığında, tabancasından ateşlediği kurşun çekirdeklerinin tartıştığı takım içerisinden birisine ve ya vakayla tek merakı olmayıp o esnada hasbelkader oradan sabık birisine vurma ederek onun ölümüne yahut yaralanarak dokunca görmesine bozukluk olabildiği nedeni öne sürülerek ve ahiret yolculuğu neticesinin gerçekleşmesini istememesine mukabil hakeza birlikte neticeyi öngördüğü biçimde tabancasıyla maktulün ve katılanların bulunmuş olduğu yere akıllıcasına dü el acı etmesi sonucunda muhtemel kastla ölüme bozukluk olma yardımıyla mesul olacağının değerlendirildiği belirtildi.

Haksız kımıldatma koşullarının oluştuğu anlatıldı

Gerekçeli kararda, sanığın öldürülen ve müştekileri uyarmasına mukabil grubun küfürler etmesi, yanı sıra benzeri bulunmuş olduğu tam sanığın cesaretini sorgulayıcı ve küçültücü laflarla sanığı aşağılaması zımnında sanığın yaşamış olduğu gazap ve hararetli elemin tesiri altında maktule müteveccih eylemini gerçekleştirdiği ve bundan dolayı nahak yere kımıldatma koşullarının oluştuğu kaydedildi.

Beraat sonucu düşüncesince suçun kanuncu unsurlarının oluşmadığı kaydedildi

Sanık üzerinde sunulan aklanma neticesine bağlı ise gerekçeli kararda, muhtemel kast biçiminde sanığın fakat hareketinin illiyet bağı çerçevesinde gerçekleştirdiği sonuçlardan mesul olacağı, gerçekleşmeyen sonuçlar düşüncesince suça girişim hükümlerinden sorumluluğun bahis konusu olamayacağının değerlendirildiği ve bu nedenlerle suçun kanuncu unsurlarının oluşmadığı belirtildi.

Öte yandan, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği avukatlarının karara huzur İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine itiraz dilekçesi sunacakları öğrenildi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kabilinden hazırlanmakta bulunan iddianamede, Gunal üzerinde ‘kasten öldürme' suçundan müebbet dam cezası arzu edilirken, dü müştekiye huzur ise ‘kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan değişik 18 yıldan 30 yıla denli hapisle cezalandırılması arzu edilmişti.

İrem Demir - Sema Demir
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ