Sağlık

'112 Acil' ekipleri dakikada 13 hastanın yardımına koştu

Sağlık Bakanlığına ilişik kara, deniz, helikopter ve tayyare ambulansları, 10 ayda kestirmece 5,5 milyon parasız ve yaralının sağlık kurumlarına naklini sağladı.

'112 Acil' ekipleri dakikada 13 hastanın yardımına koştu
30-11-2021 11:16
Ankara

Şehir merkezlerinden köylere derece Türkiye'nin ciharıyek indinde fariza eden 112 Acil Sağlık ekipleri, hayat ile ahiret yolculuğu arasındaki terbiyeli çizgide giderek yarışarak parasız ve dertli vatandaşların yardımına koşuyor.

Günün 24 saati parasız hizmet verici "112" hattına bırakılan davet cihazı sonra görüngü adına en yakın istasyondan görevlendirilen birlik kuvvetli ambulanslarda etkin sağlık ekipleri, parasız yada yaralılara bulundukları yerde evvel müdahaleyi yapıyor, gerektiğinde en yakın hastanelere naklini sağlıyor.

Karada, denizde ve havada 7 güneş 24 vakit hizmet verici 112 Acil Sağlık ekipleri, dü yıla yakın Kovid-19 salgınıyla mücadelede hali ağırbaşlı şahısların çabucak hastanelere sevkini de gerçekleştirdi.

Kara ambulanslarının sayısı doğacak sene 6 bini geçecek

AA muhabirinin 1-7 Aralık'ta kutlanan "Acil Sağlık Hizmetleri Haftası" nedeniyle Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, 112 Acil ambulansları, 10 maaş müddette kısaca 5,5 milyon parasız ve yaralının hastanelere naklini sağladı. Acil sağlık ekipleri, bu zamanda dakikada 13 hastanın yardımına koştu.

Bakanlık, 5 bin 946 bulunan esmer ambulansı sayısının 2022'de 6 bin 340'a, 3 bin 141 bulunan 112 Acil Yardım İstasyonu sayısının da doğacak sene 3 bin 230'a çıkarılmasını hedefliyor.

Her muhtelif dayanıklı hava koşulunda da hizmet sunabilmeleri düşüncesince ambulansların 238'ini tırtıl takılabilenler, 21'ini uğrunda kar bıçağı mevcut kombi paletli ambulanslar oluşturuyor. Ayrıca 62 sayı 4 yaralıyı beraberce taşıyabilen ambulans, 92 koyu hizmet ve obez ambulansı, 62 motor ambulans ile 50 de yenidoğan ambulansı hizmet veriyor.

Bu sene yaz çağında ise Büyükada ve Heybeliada'da çiftteker ambulanslar devreye alındı. Hafta sonlarında fariza eden 4 çiftteker ambulans, 18 mensubu ile acil hallere durumunda engelleme etti.

Helikopter ve tayyare ambulanslar 52 binden çok hastayı taşıdı

Öte taraftan Bakanlık bünyesindeki 6 derya ambulansının yanı esna 12 helikopter ambulans ve 3 de tayyare ambulans bulunuyor.

Acil sağlık hizmetlerinin en ehemmiyetli ayaklarından birtanesini gerçekleştiren helikopter ve tayyare ambulanslar bu sene emlak içi ve emlak haricinde acil engelleme müstelzim 52 bin 882 vakanın çelimsiz müddette hastanelere naklini sağladı.

Bakanlığa ilgilendiren 6 derya bot ambulansı da mecmu 26 bin 842 olaya engelleme etti.

UMKE ekipleri afetlerde vatandaşların yardımına koştu

Marmara depremi sonra akla yatkın donatılmış, talimli sağlık gönüllülerinden açılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) bu sene da yangın, deprem, sel, çoklu gidiş geliş kazası derece topu topu acil hallerde devreye girdi.

Yurt ortamında ve acil hallerde emlak haricinde da kişilere iane ulaştıran UMKE'ler şu an 21 semt ve 81 ilde 11 bin 555 fahri mensubu ile çalışkanlık gösteriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?