Gündem

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye elzem ortak müttefiktir

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, "Türkiye, NATO'ya yoğun düzen sıkıya bağlı, elzem ortak müttefiktir ve daim değişimlerin yaşandığı ortak alanda ehemmiyetli ortak ortaktır." ifadesini kullandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye elzem ortak müttefiktir
26-01-2022 20:20
Ankara

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a emniyet mektubunu sunmasının peşi sıra ABD'nin Ankara Büyükelçiliği internet sayfasında "Parti siyaseti, suyun kıyısında biter" başlıklı yanında dağ bayır kaleme aldı.

Gençlik yıllarında o vakitler adaklı yer aldığı benzeri Cheryl Flake'in Türkiye'yi de havi yanında Güney Avrupa ve Orta Doğu gezisine çıktığını anımsatan Flake, eşinin ışık albümünde İstanbul Boğazı'nın toprak almış yer aldığı yanında fotoğrafta "En Sevdiğim Yer: İstanbul!" yazdığını hatırlattı.

Flake, ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senatosu'nda fariza icra ettiği müddet süresince dünyayı şümullü halde seyran olanağı bulduğunu belirterek, değme gittiği yerde eşinin "Güzel, ancak yanında Türkiye değil." yorumunu yaptığını anlatım etti.

Büyükelçi Flake, eşinin seneler geçmiş "Genç Büyükelçi" kendisine başladığı yolculuğu bugün kendisinin ABD'nin Ankara Büyükelçisi vazifesini üstlenerek sürdürdüğü düşüncesince kendisini "şanslı saydığını" kaydetti.

Yolculuğunun, ABD Büyükelçilerinin alışılagelmiş yolculuğundan şimdi ayrımlı bulunduğunu aktaran Flake, Dışişleri Bakanlığında yanında kariyerden ziyade, ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'da 18 sene geçirdiğini hatırlattı.

Flake, yanında politikacı kendisine kariyer diplomatlarına değme devir büyük hayranlık duyduğunu ve Kongre'de bulunmuş yer aldığı müddet içre ise beceriklilik müstelzim diplomasiyi ve emektar ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın "kısmi başarıların sabırla biriktirilmesi" biçiminde anlatım etmiş yer aldığı o "perde gerisinde gerçekleşen ve genellikle dikkatlerden ırak çabaları" şimdi da ölçüm ettiğini belirtti.

Büyükelçi, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki adaylığının onaylandığı oturumdaki ifadelerini hatırlatarak, "Türkiye, NATO'ya düzen bağı sıkıya bağlı, elzem yanında müttefiktir ve daim değişimlerin yaşandığı yanında alanda ehemmiyetli yanında ortaktır. ABD Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin, toptan sulh ve güvenliğe müteveccih aşırı ağır tehditlere erinç bırakmak düşüncesince baş başa çalışması, millî çıkarlarımıza ihtimam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD, 2021 senesinde Türkiye'nin ikinci en büyük dışarı satım pazarı pozisyonuna gelmiştir"

Yazısında "Menfaatlerimiz, politik alanın ve asayiş piyasasının ötesine uzanmaktadır." ifadelesini kullanan Flake, şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, istikrarlı yanında ticaret, yatırım, inovasyon ve teşrikimesai temelinde müesses benzeyen yanında hesaplı ortaklıktan kâr sağlamaktadır. Türkiye bugün, kimi en büyük ve en aşina markalarımız da müdahale iktisap etmek gibi tahminî 2 bin Amerikalı firmaya ev sahipliği yapmaktadır. Türk şirketleri ABD Birleşik Devletleri'nde değerli icraat yürütmektedir ve ABD, 2021 senesinde Türkiye'nin ikinci en büyük dışarı satım pazarı pozisyonuna gelmiştir. Kültürel, ilmî ve yetişek alanındaki paylaşımlar da dü diyar halkını birbirine bağlamaktadır."

Flake, aut politikadaki temelli başarıların, ayrımlı grupların eş yanında sefer haritası üstünde uzlaştıklarında gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Washington'da daima söylediğimiz gibi; 'Parti siyaseti, suyun kıyısında biter.' Tam da bu nedenle, ABD Birleşik Devletleri Senatosu'ndaki emektar emek vermek arkadaşlarım, icap Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler, böylesine ehemmiyetli yanında ülkeye Büyükelçi kendisine atanmamı oy birliğiyle tasdik ettiklerinde büyük sevinme duydum." ifadelerine toprak verdi.

"Yakın dostların değme devir icra ettiği gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden güzel niyetle gelinebilir"

ABD Başkan Joe Biden'ın Ankara'daki Büyükelçisi kendisine fariza meydana getirecek olmaktan büyük yanında haysiyet duyduğunu vurgulayan Flake, "Türkiye ensesi kalın kültürü, dip zamanı ve koskoca potansiyeli bulunan yanında ülke. Ülkelerimiz baş başa ve benzeyen emek harcamayı sürdürürse, ABD Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin uğrunda şimdi güvenli, şimdi gönençli ve şimdi bahtiyar yanında doğacak olduğuna tamamı kalbimle inanıyorum. Yakın dostların değme devir icra ettiği gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden güzel niyetle gelinebilir." değerlendirmesini yaptı.

Flake, bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a emniyet mektubunu sunduğunu belirterek, doğacak haftalarda İstanbul Başkonsolosluğu ile Adana Konsolosluğu'nu görüşme edeceğini bildirdi.

"Türkiye'nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye dirilik atıyoruz"

Büyükelçi Flake, laflarına şu ifadelerle sonuç verdi:

"Cheryl ve ben, dünyanın en tam ve çarpıntılı şehirlerinden bir tanesi bulunan İstanbul'u baştan görüp saymak düşüncesince sabırsızlanıyoruz. Adana'daki ekibimizle baş başa bölgenin zamanı alanlarını görüşme edecek ve baharatlı yiyeceklerini tadacağız. Kuzeybatıdan güneydoğuya, Ege kıyılarından Karadeniz'e, Türkiye'nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye dirilik atıyoruz. Dahası, Cheryl ve ben, bu harikulade illerde canlı Türk halkını tanıyacak, onlarla bu arada zamanı keşfedecek ve dü ülkeyi birbirine bağlayan geleceği ele alacağız. Hoş bulduk ve bizleri hamam yanında halde karşıladığınız düşüncesince teşekkürler."

Jeff Flake kimdir?

Cumhuriyetçi bulunmasına karşın 2020 riyaset seçiminde Demokrat Partili Biden'ı destekleyen Flake, 2013-2019'da ABD Senatosu'nda Arizona eyaleti senatörü kendisine fariza yapmış, 2001-2013'te de Temsilciler Meclisi üyeliği vazifesinde bulunmuştu.

Flake, 2019'da emektar Başkan Donald Trump'ın yönetimi ve Cumhuriyetçi Partinin politikalarıyla ayrıştığı sebebi öne sürülerek Senato'dan mütekait olmuştu.

Emekliliğinin ardından, Trump'ı eleştirdiği Conscience of a Conservative (Bir Muhafazakarın Vicdanı) angın işaret yazan emektar Cumhuriyetçi Senatör, Ankara'da büyükelçilik görevine yavuklu gösterilmesinden sonradan icra ettiği açıklamada, "Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan aut politikası ve diplomasisinin en güzel geleneğini baştan doğruluyor: Partizan politikaların iç iş kendisine kalması ve öteki ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan aut politikası, partiler üstü olanaklı ve olmalı. Bu benim inancım ve bire yanında sürede taahhüdüm." ifadelerini kullanmıştı.

Kongre'ye girmeden önce, Arizona'daki Goldwater Enstitüsünün yürütme direktörlüğü vazifesini özne Flake, Brigham Young Üniversitesinden Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi derecelerine sahip.

Türkiye'ye 7 Ocak'ta mevrut Flake, evli ve ilkokul bebek babası.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?