Yaşam

Afetzede veterinerler enkazdan kurtarılan "can dostları" fahri tedavi ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'te enkazdan kurtarılan hayvanlar, fahri afetzede veterinerlerin sunmuş olduğu hizmetle sağlığına kavuşuyor.

Afetzede veterinerler enkazdan kurtarılan
05-03-2023 12:06
Gaziantep

Depremlerden en baş döndürücü etkilenen ilçelerden İslahiye ve Nurdağı'nda enkaz altından yanık çıkarılan hayvanlara, fahri veterinerler çeşidinden karışma ediliyor.

Hayvanların tedavisini yapan, çaça ve bakım gereksinimlerini karşılayan veterinerler, kimilerini mikroçip yardımı ile ulaştıkları sahiplerine teyit ediyor, kimilerini ise sahiplendirerek hamam ortak yuvaya kavuşturuyor.

Çalışmalarını geceli gündüzlü sürdüren veterinerler, bugüne derece 300'e DOĞRU hayvanı sağlığına kavuşturdu.

"Gönüllü iş on paralık durmadı"

Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, AA muhabirine, alanda vazifesini sürdüren baytar hekimlerin de ağırbaşlı halde depremden etkilendiği söyledi.

Türkiye'nin başka illerinden mevrut baytar hekimlerin de kendilerine yardımda bulunduğunu anlatım fail Peri, "Bu süreçte kom hayvanları düşüncesince enkazdan emisyon çalışmalarını Tarım ve Orman Bakanlığı mensubu yapmış oldu ve salim çıkan olunca bizlere ihbarda bulundular. Gönüllü meslektaşlarımız da oralara gidip müdahaleyi yaptılar. 610'uncu saatte 4 koyunu enkaz altından aktif çıkardık. Bu mucizeler sevindiriyor. Kedi ve köpekler düşüncesince çalışabilecek halde bulunan klinikler parasız ortak halde iş veriyor." diyerek konuştu.

Peri, Türk Veteriner Hekimler Birliği koordinasyonunda nice veterinerin alanda fariza yaptığını, nice veterinerden de bölgedeki çalışmalara yardım arz etmek düşüncesince istem geldiğini kaydetti.

Görevlerinin önemine ayraç fail Peri, "Kutsal ortak sistem yaptığımızı ortaya koyduk zira zelzele bölgesindeki arkadaşlarımızın çoğunun klinikleri çökmüş altında kaldı. Bir halde ortak yerlerden eğreti taşıt gerçekleştirme ettiler, gene de karışma ettiler. İlaç dair iyice dayanak noktası aldık. Gönüllü iş on paralık durmadı. 6 Şubat'tan itibaren hem domestik hayvanlara bununla beraber kom hayvanlarına hizmetimiz daim bitmeme etti." ifadelerini kullandı.

"Mikroçipin bizlere faydası oldu"

Peri, insanoğlu kabil hayvanların da depremden etkilendiğini anlatarak, enkaz altından kurtarılan hayvanların da baş döndürücü korktuğunu gördüklerini belirtti.

"Mikroçipin bizlere faydası oldu. İlk yerine kayıtlarına baktık. Hayatta bulunan sahiplerini bulduk. Hayatta değillerse kaydına ulaştık. İnsanlar yaşamda ancak hayvanının nerede bulunduğunu bilmiyor. Mikroçip bu bağlantıyı sağladı. Bu da bizim düşüncesince neşe deposu oldu." ifadelerini kullanan Peri, birtakımı hayvanların sahiplerini mikroçip sebebiyle bulduklarını dile getirdi.

"Arama istirdat köpeklerinin de bakımlarını üstlendik"

Veteriner doktor İlkay İnaç da depremin şokunu atlattıktan sonradan çalışmalara başladıkları belirtti.

Enkaz altından çıkarılan hayvanların bakımlarını üstlendiklerini anlatım fail İnaç "Arama istirdat köpeklerinin de bakımlarını üstlendik. Hem baş döndürücü üzgünüz bununla beraber elimizden ortak obje geldiği düşüncesince mutluyuz. Arama istirdat köpekleri daim enkaz altında çalıştılar, soğuktan etkilendiler. Onlara fahri hekimler karışma etti." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?