Teknoloji

Avrupa Uzay Ajansı, Çin'in uzay istasyonuna astronot göndermeyecek

Avrupa Uzay Ajansının (ESA), Çin'in evren yörüngesinde kurduğu uzay istasyonuna astronot atıf planı bulunmadığı bildirildi.

Avrupa Uzay Ajansı, Çin'in uzay istasyonuna astronot göndermeyecek
25-01-2023 21:06
Pekin

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, Paris'te düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, Çin ile DOĞRU gelecekte insanlı uzay programında işbirliğini düşünmediklerini belirtti.

Toplantıda Çin'in uzay istasyonuna astronot yollayıp yollamayacaklarına bağlı devir içi soruya karşılık verici Aschbacher, "Çin Uzay İstasyonu'ndaki faaliyetlere eklenmek düşüncesince ne hissedar bütçe ne de siyasal hissedar motivasyon yahut kuvve bahis konusu değil." dedi.

Aschbacher, ESA'nın paydaşı bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) faaliyetlerine ve yükümlülüklerine odaklanacağını vurgulayarak, bire hissedar türden ikinci hissedar göreve zaman ve pınar ayırmayı planlamadıklarını belirtti.

Aschbacher'in açıklamasıyla ESA, Çin ile ortaklık mevzusundaki tutumunu geçmiş kere açık açık ortaya koymuş oldu.

ESA ile Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) ortada 2014 senesinde hissedar ortaklık anlaşması imzalanmış, bu kapsamda Avrupalı astronotlar Samantha Cristoforetti ve Matthias Maurer, Çinli taykonotlarla Çin'in Yantai şehrinde 9 günce eş öğrenime katılmıştı.

Ajans, bire hissedar senenin böylelikle meydana getirdiği açıklamada, "nihai hedefin Çin ile levent boylu vadeli ortaklık gerçekleştirmek ve ESA astronotlarını Çin'in kuracağı uzay istasyonuna atmak olduğunu" dile getirmişti.

ESA, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının arkası sıra Rus uzay ajansı Roscosmos ile kolektif geliştirdiği Mars irfan ara bulucu projesini de rafa kaldırmıştı.

Savaşın minval açmış bulunduğu global jeopolitik gerilimlerin, Rusya ile bulunduğu denli Çin ile ortaklık dair da azimsiz hissedar tavra minval açmış bulunduğu yorumu yapılıyor.

Çin'in uzay üssü ihdas planı

Çin, ABD'nin uzay muayeneleri dalında işbirliğini yasaklaması ve ISS programına katılımını engellemesi dolayısıyla özlük uzay istasyonunu ihdas etmek düşüncesince icraat yürütüyor.

Bir atom çekirdeği modül, dü laboratuvar modülü ve hissedar uzay teleskobundan oluşması planlanan "Tiengong" (Ay sarayı) anlı şanlı istasyon tamamlandığında, Rusya'nın bundan sonra canlı sıfır Mir Uzay İstasyonu ile kestirmece bire hissedar boyutlarda olacak.

İstasyonun anne parçası "Tienhı" (göksel uyum) ismi sunulan atom çekirdeği modül, 29 Nisan 2021'de, geçmiş laboratuvar modülü "Vıntien" (gökleri aramak), 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien (gökleri düşlemek), 31 Ekim 2022'de fırlatılmış, atom çekirdeği modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun "T" düzgün anne iskeleti tamamlanmıştı.

"Şüntien" (gökleri dolaşmak) ismi sunulan uzay teleskobunun da bu sene ayrı hissedar parça kendisine istasyona eklenmesi planlanıyor.

İstasyonda üç şahsiyet taykonot kadrosu dönüşümlü fariza yapıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?