Politika

Bakan Kurum: 'Türkiye genelinde 202 bin bina acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Tüm Türkiye'deki hasar çalışmalarında 582 bin serbest büro ve 202 bin yapının acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık bulunduğunun tespitini yaptık” dedi.

Bakan Kurum: 'Türkiye genelinde 202 bin bina acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık'
01-03-2023 09:09

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde planlı “Proje Alanları Koordinasyon Toplantısı”na reislik etti. Toplantı arkası sıra açıklamalarda mevcut Bakan Kurum, Hatay'ın altyapısı, uran alanları, zamanı ve katıksız güzelliklerini içerisine takanak iyilikle baştan nesir edileceğini söyledi.

Sahada hasar belirleme çalışmalarının bitmeme ettiğini tamlayan Bakan Kurum, “Hatay'da Defne merkezli arkası sıra Samandağ merkezli depremler nedeniyle baştan bu bölgelerde hasar belirleme çalışmalarını yürüteceğiz. Hem Antakya merkezde, hem Kırıkhan'da, hem Defne'de, hem Samandağ ilçemizde hasar belirleme faaliyetlerinden hâlâ önceki yaptığımız az hasarlı, hasarsız veya ılımlı hasarlı belirleme edilen yapılar eş el hâlâ incelenecek. Yeni hasar tespite uyarınca de ilanlarımızı gerçekleştireceğiz. Tüm Türkiye'deki hasar tespitler 4 milyon 750 bin ari bölümden oluşan 1 milyon 521 bin bina incelendi. Bu kapsamda 582 bin ari departman ve 202 bin yapının acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık bulunduğunun tespiti yaptık. Hatay'da da 213 bin ari bölümden oluşan 60 bin binanı yıkık acil yıkılacak ve ağır hasarlı oluğunun tespitini yaptık. İnşallah hasar tespitleri tamamlanması arkası sıra kesin rakamı ortaya koyacağız” halinde konuştu.

Yeniden nesir ve diriltme periyodunun vatandaşlarla, kentin bileşenleriyle, üniversitelerle ve bilgelik müşterilerini ile görüşülerek gerçekleşeceğini vurgulayan Bakan Kurum, “Birçok üniversitemizde eş icraat yürütüyoruz. En akıllıcasına iskân alanlarını lüzum dar bölgeleme çalışmaları, lüzum etraflıca yer bilimsel etütlerini, bu noktadaki en akıllıcasına zeminde, en akıllıcasına çatı tekniğine uyarınca yapılaşma dönemini yürütüyor olacağız. Bu ay sonuna derece 14 bin ari bölümden oluşan sözleşmelerimizi tamamlayacağız. Ardından da hamle derece konutlarımızın yapımını yürüteceğiz. Nurdağı'nda 456, İslahiye'de 399, Kilis'te 645 ve Adıyaman'da 797 iktisap etmek neredeyse bin 797 acemi yuvamızın sözleşmesi imzalanmış nesir süreci başlamıştır. Ardından Adana Sarıçam'da 590, Hatay Altınözü'nde 364, Kahramanmaraş Afşin'de 501, Pazarcık'ta 518, Şanlıurfa'da 534 iktisap etmek neredeyse 2 bin 507 acemi yuvamızın sözleşmelerini tamamladık, imal evresine geçtik. Gaziantep ilçelerinde 400 karye evimizin, Hatay Payas'ta 821, İskenderun'da 492, Battalgazi'de 599 iktisap etmek neredeyse 2 bin 312 konutumuzun anlaşma süreci başlamıştır. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa, Malatya'da toplamda 2 bin 663 konutumuzun ihaleleri, ahit de Diyarbakır Kayapınar'da 595, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu'nda 862, Malatya Doğanşehir'de 349, Osmaniye'de 152 gayrimümkün neredeyse tahminî bin 958 konutumuzun anlaşma ve eksiltme süreçleri de ahit itibarı ile bitmeme etmekte. Böylece depremzede kardeşlerimiz düşüncesince Şubat kocaoğlan zarfında 14 bin 500 konutumuzun yapımına başlamış olacağız. Hedefimiz hasar tespitler çerçevesinde önümüzdeki Nisan-Mayıs ayları zarfında köylerimizde ve merkezde hane ihalelerimizi sözleşmelerimizi ihalelerini gerçekleştirmek” açıklamalarında bulundu.
Hatay merkezde bire eş yoğunlukta eş yapılaşma olamayacağını kail Bakan Kurum, “Hatay merkezi özelinde yapılaşmaya ilişkin, bire eş yoğunlukla yapılaşamayacağımızda buradaki kâffesi paydaşlarımız bizimle bire eş fikirde. Burada lüzumlu bayındırlık düzenlemelerini yapacağız, lüzumlu kısıtlamaları yapacağız. Vatandaşımızı kıygın etmeyecek halde kentin zarfında acemi toplantı alanlarının açılacağı, Asi Nehri kenarında eş himaye bandının oluşturulacağı, acemi yerleşimin zemine akla yatkın teknolojilerle, buradaki amme binalarında icabında gelişigüzel şekli değişen teknolojinin uygulanacağını da tabir ediyorum” dedi.

Murat Horoz - Senat Destanoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?