Dünya

Başkan Biden'ın evvel senesinde ABD toptan sistemde şimdi da kuvvetsiz bir duruma geldi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkesini global diplomatlık sahnesine baştan getirme vaadiyle görevinin geçmiş senesinde izlediği aut politika, Washington'ı global sistemde şişman seviyede nötr müşterek oyuncu biçimine getirdi.

Başkan Biden'ın evvel senesinde ABD toptan sistemde şimdi da kuvvetsiz bir duruma geldi
19-01-2022 12:03
Washington DC

Beyaz Saray'da kuma numara yılını kaplamak az daha bulunan Demokrat lider, iç politikada yer aldığı kabilinden aut politikada da şişman seviyede tökezledi.

ABD Başkanı Biden'ın önce senesinde iç yöntem karnesinde 'kırık notlar' var

ABD eş ve müttefiklerinin Washington yönetimine bulunan itimatı ehemmiyetli seviyede azalırken Amerikan kamuoyunun da Biden'ın aut politikasına bulunan desteği şişman miktarda düştü.

Quinnipiac Üniversitesi çeşidinden meydana getirilen kuma ankette, umumi yerine Biden'ın başkanlığına müteveccih ahali desteğindeki düşüşün bitmeme etmiş yer aldığı ortaya çıktı, aut politikada halkoyu desteğinin kalmadığı görüldü.

Ankete katılanların yalnızca yüzdelik 34'ü, Biden'ın aut politikadaki performansını beğendiğini söylerken yüzdelik 54’ü ise Biden'ın aut politikada izlediği rotayı onaylamadığını belirtti.

ABD bazısı firmaların üyeliğine döndü fakat ABD "geri gelemedi"

Temel argümanı, eskiden Başkan Donald Trump'ın ittifaklara, anlaşmalara ve ABD'nin toptan dizge içerisindeki diplomatik konumuna dokunca verdiği anlamında bulunan Biden, selefinin çekilmiş yer aldığı barışma ve arsıulusal örgütlere dönmeyi ve ülkeyi baştan toptan diplomatlık sahnesine çıkarmayı hedefledi.

Dış politikasını "Amerika art geldi" sloganı üzerinde mensur fail Biden, Trump'ın çekilmiş yer aldığı Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki kuruluşlara art döndü fakat vadettiği kabilinden Amerikan diplomasisi bu kurumlarda emektar gücüne kavuşamadı.

ABD'nin anadan görme müttefikleriyle ilişkilerini baştan şimdi çelimli bir duruma getireceğini ve selefinin çekilmiş yer aldığı arsıulusal anlaşmalara döneceğini vadeden Biden, Paris İklim Anlaşması'na dönebildi fakat Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (TPP) ile İran çekirdeksel anlaşmasına ise dönemedi.

ABD lideri, rastgele kuma platformda arsıulusal topluma "kurallara ilgili evren düzenini" değişmek talip Çin kabilinden güçlere erinç baş başa cereyan edilmesi icap ettiğini altını çizdi ve ülkesinin aut politikasında insanoğlu haklarının ehemmiyetli kuma kıstas olacağını gelecek sürdü.

Yönetim, bu bağlamda insanoğlu hakları ihlallerine müdahil ecnebi bireylere erinç ara sınav yasağı getiren bazısı tensikat yapmış oldu ve Çin'in Uygurlara müteveccih muamelelerine erinç bazısı müeyyide ve kanuni tensikat getirdi. Ancak Biden, insanoğlu hakları ve kurallara ilgili arsıulusal çatışma dair beklediği etkiyi göremedi.

Biden, toptan el erki zirvesi düzenleyeceğini açıkladığında, bu zirvenin şişman dayanaklık etmek toplayacağı bekleniyordu.

9-10 Aralık’ta planlı Demokrasi Zirvesi, toptan halkoyu oluşturamazken çağırma edilen bazısı devletler dair şişman eleştiriler aldı.

Biden'ın insanoğlu haklarına ilgili aut yöntem vaadinin en şişman tetikleyicisi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Demokratların, Trump'a bu cinayette görevi mevcut Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a müteveccih aşama atmamasına erinç yönelttiği eleştirilerdi.

Yönetim, Kaşıkçı cinayetine bağlı ABD istihbaratının raporunu yayımladı ve raporda açık açık cinayetin Muhammed bin Selman çeşidinden emredildiği anlatım edilmesine karşın ABD Dışişleri Bakanlığı, bin Selman haricinde 16 Suudi Arabistan yetkilisine ABD'ye antre yasağı getirmekten öteye geçecek kuma aşama atamadı.

Rusya ile görüşmeler verimsiz kaldı

Biden yönetimi, 2021 yılının akıbet aylarına denli Rusya'ya erinç tonunu şimdi okşayıcı tuttu.

Hatta yönetim, emektar ABD Başkanı Barack Obama devrinde yenilenen ve 2021’de süresi dolan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmasını (New START) 5 Şubat 2021'de 5 sene şimdi uzatılması düşüncesince Rusya ile anlaşmaya vardı. Ancak New START Anlaşması dair elde edilmiş ivme bitmeme ettirilemedi ve dü ülke, ABD'nin Trump devrinde çekilmiş yer aldığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Antlaşmasına art aktarmak düşüncesince acemi kuma aşama atamadı.

Rusya’nın 1 Kasım 2021'den itibaren Ukrayna sınırına andıran yerlere askeri tahaşşüt meydana getirmiş yer aldığı belirtilince ABD'nin Rusya'ya erinç tonu değişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da ikinci kuma karışma girişiminin benimseme edilemeyeceğini ve hakeza kuma halde Moskova’ya ciddi bedeller ödetileceğini açıkladı.

Rusya, ABD'den mevrut bu açıklamaları dayanıklı dikkate almadı ve uç bölgelerine yığınakları artırdı.

Rus ordusunun bu senenin önce aylarında Ukrayna'ya hulul planları meydana getirmiş yer aldığı tez ediliyordu.

ABD istihbaratı sabık hafta Moskova'nın Ukrayna'da yanıltma operasyonları ayarlamak az daha ülkenin doğusuna birlikler yerleştirdiğini tez etti.

Joe Biden yönetimi, özellikle Avrupa'da edinmek az daha nice diyalekt müttefiki ile Rusya'ya verilecek yanıtları görüştü.

Rusya'nın Ukrayna'ya beklenir kuma askeri harekatına ABD'nin askeri kuma yanıt vermesi beklenmiyor.

Tüm bu görüşmelerde Rusya'ya getirilecek konuşu yaptırımların konuşulmuş yer aldığı açıklansa da Moskova'ya getirilecek yaptırımlar dair da müttefikler ortada kuma düşün birliğinin bulunmadığı konuşuluyor.

ABD ile Rusya ortada 10 Ocak'ta Stratejik İstikrar Diyalog toplantısı düzenlendi, 12 Ocak'ta NATO-Rusya Konseyi toplantısı ve 13 Ocak'ta ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısı yapılmış oldu fakat bu toplantılarda da bölgedeki gerilimin diplomatik yollarla çözümü dair rastgele kuma konkre aksiyon kaydedilemedi.

Rusya, ABD ve Avrupa'ya Doğu Avrupa'daki mühim silahların çekilmesi ve Ukrayna’nın NATO'ya alınmaması düşüncesince barışma teklifinde bulunuyor.

İran, Biden'ın diplomasiye verdiği önceliği suiistimal ediyor

Joe Biden'ın diplomasiye evleviyet vererek ABD'yi ruhsuz bir duruma getirmiş yer aldığı kuma ayrıksı aut yöntem konusu ise İran çekirdeksel programı oldu.

Başkanlık tarzı sürecinde verdiği vaatlerden biri, Trump'ın çekilmiş yer aldığı İran çekirdeksel anlaşmasına aktarmak bulunan Biden, 20 Ocak 2021’de göreve geldikten elden sonraları Dışişlerine bu mevzuda düzentileme yapılması emirini verdi.

ABD ve İran diplomatları ortada endirekt görüşmeler 8 Nisan'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Önce Avrupalı yetkililerin, şimdi sonraları ise ABD yetkililerinin de katılmış yer aldığı görüşmelerin 8'inci turu bitmeme ediyor fakat hâlâ meyve münfail değil.

Biden yönetimi, İran'ın çekirdeksel programından vazgeçmesi yerinde yaptırımları kaldırmaya başlayacağını anlatım ediyor fakat Tahran, tamamı yaptırımlar kaldırılmadan anlaşmaya rastgele kuma halde dönmemekte ısrar ediyor.

Diplomatik görüşmeleri punt isteyerek kuma yandan çekirdeksel programına çaktırmadan bitmeme etmiş yer aldığı gelecek sürülen İran, gayrı yandan bölgedeki ABD üslerine saldırılarını sürdürdü.

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği tesisleri müdahale edinmek az daha ABD'nin Irak ve Suriye'deki nice üssü tekraren İran destekli güçlerin füze ve dron saldırılarına sunulan kaldı.

Joe Biden yönetimi, diplomatik görüşmeleri tehlikeye atmamak düşüncesince haftalarca bu saldırıların faillerini ve bunların peşinde İran'ın bulunduğunu açıklamaktan kaçındı.

Çin'in yükselişine erinç Biden'ın attığı adımlar ehliyetsiz kaldı

Görevinin önce senesinde masasındaki en nazik aut yöntem mevzularından bir tanesi de "Çin'in önlenemez yükselişi" bulunan Biden, askeri ve diplomatik nice hesabı Çin ile uğraş politikasına layıkıyla yaptı.

Biden'ın, Çin'i durdurmaya müteveccih atabildiği en konkre aşama ise Japonya, Avusturalya ve Hindistan'ın müdahale yer aldığı Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD) anlaşmasını baştan harlatmak ve İngiltere'yle baş başa Avusturalya'nın çekirdeksel tahtelbahir programına müteveccih meydana getirilen müselles asayiş teşrikimesai AUKUS anlaşması oldu.

ABD'nin Pasifik'te Çin'i kuşatmanın kuma parçası yerine imzaladığı AUKUS anlaşması, Biden’ın ittifaklara ehemmiyet verdiği söylemiyle çelişen kuma noktaya çıktı.

Avustralya, Fransa ile bitmeme fail tahtelbahir programını maliyetleri esbabımucibe göstererek feshetti; İngiltere ve ABD ile acemi AUKUS anlaşmasını yaptı.

Çin ile uğraş düşüncesince bölgedeki cephesini kuvvetlendirme fail Biden, böylecene Avrupa’daki ittifaklarında inanma problemine sefer açtı.

Yönetim, Tayvan'a müteveccih desteğini rastgele kuma platformda gene etse de Çin'in Tayvan'a müteveccih askeri tavırlarını artırmasına erinç konkre kuma aşama atamadı.

ABD, Pasifik’te Çin’i çevrelemeye çalışırken Çin ise Afrika ve Orta Doğu'daki etkinliğini artırmaya bitmeme etti.

Pekin'in ABD üssünün bulunmuş yer aldığı Cibuti'den sonraları Atlantik Okyanusu kıyılarında arazi düzlük Ekvator Ginesi'nde kükremek üssü mensur ika niyetinde yer aldığı ortaya çıktı.

Aynı zamanda, akıbet günlerde Suudi Arabistan'ın Çin ile teşrikimesai ortamında öz balistik füzesini üretmeye başladığı iddiaları da Washington'un anadan görme ittifaklara müteveccih vurgusunu sarsmış durumda.

Biden'ın izlediği politikadan ötürü Washington'a itimatı zedelenen nice ülkenin, Çin ile katılma kurmaya başlaması dikkati çekiyor.

Tarihi fiyasko: Afganistan'dan incizap süreci

Joe Biden'ın başkanlığını zamanı kuma fasıl kılacak en nazik evolüsyon ise ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmesi ve 20 salname işgalin akıbet bulması oldu.

Biden, 14 Nisan 2021'de, selefi Donald Trump'ın Taliban ile 29 Şubat 2019'da meydana getirmiş yer aldığı anlaşmayı esbabımucibe göstererek 11 Eylül saldırılarının sene dönümüne denli ABD'nin Afganistan’daki tamamı askerlerini çekilmesi emirini verdi.

ABD ordusu Ağustos 2021'in başlarına denli çekilmenin şişman kuma yönünü tamamladı.

Taliban, hükûmet merkezi Kabil'e yavaş yavaş yaklaşırken Biden "Kabil’in düşmesinin mübrem olmadığını" ve Vietnam’daki incizap sürecine benzeşim görüntülerin ortaya çıkmayacağını söyledi. Ancak ne ABD istihbaratı ne de ABD Dışişleri Bakanlığı, Afgan ordusunun 11 çağ ortamında dağılmasını öngörebildi ve Taliban 14 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil’i ele geçirdi.

Taliban'dan kaçan Afganlar, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na atak etti. ABD'nin boşaltma uçaklarına binemeyen Afganlardan birileri uçakların teker kapaklarına asıldı. Uçakların kalkmasıyla sığınmacılardan bazılarının tayyare tekerleklerinden tedenni anları objektiflere takıldı.

ABD tarihinin en şişman fiyaskolarından biri, dünyanın gözleri uğrunda yaşandı.

Afganistan'da 26 Ağustos'ta, ABD askerlerinin derin bulunmuş yer aldığı Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın kapılarından birine bombalı hamle düzenlendi. Saldırıda onlarca Afgan ve 13 ABD askeri öldü.

ABD ordusu ise 29 Ağustos'ta bahis konusu havalimanına hamle düzenleyeceği iddiasıyla kuma vasıtaya iklim saldırısı düzenledi.

ABD ordusu ve yönetimi, hamle hazırlığındaki kuma DEAŞ aracını gaye aldığını, araçtaki sekunder patlamaların da araçtaki patlayıcılar bulunduğunu tez etti.

Çok çelimsiz kuma müddet sonraları istihbaratın ağız ağıza hata yer aldığı ve saldırıda 7 çocuğun yanı esna 10 sivilin öldürülmüş yer aldığı ortaya çıktı.

ABD yönetimi, 31 Ağustos'ta, geride yüzlerce ABD vatandaşını, milyonlarca dolarlık takım ve silahı ve binlerce ABD ile çalışmış Afgan’ı geride bırakarak incizap periyodunu tamamladı.

Filistin dair Trump’ın politikalarının şişman kuma yönünü bitmeme ettirdi

Biden'ın masasında görevinin önce senesinde düşkünlük konusu bulunan aut yöntem başlıklarından bir tanesi de yönetimin Filistin’e müteveccih alacağı tavırdı.

Biden yönetimi Filistin'e müteveccih askıya tahsil edilen bazısı yardımları baştan başlattı ve İsrail'in gayrikanuni yerleşme girişimlerine erinç baskı fakat umumi manada Trump yönetiminin politikalarını sürdürdü.

Kudüs'e taşınan ABD Büyükelçiliği gene Tel Aviv’e taşınmazken bu sene açılması beklenir ve Doğu Küdüs'te Filistin halkına işlev verecek ABD Başkonsolosluğu da hâlâ açılmadı.

Diğer yandan ABD yönetimi, Filistin ile rastgele kuma sulh anlaşması imzalanmadan Arap devletleri ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine de dayanaklık etmek vermeye bitmeme etti.

Joe Biden'ın görevinin önce senesinde izlediği aut yöntem hem içeride aynı zamanda dışarıda beklenir desteği bulamadı ve şişman seviyede ruhsuz yerine nitelendirildi.

Rusya ve Çin ile jeopolitik kuvvet rekabetini müeyyide diplomasisi üstünden bitmeme ettiren Biden, ABD’nin dü güce erinç da diyalekt üstünlüğü kilo vermesine illet oldu.

İran'ı masaya getiremeyen Biden'ın diplomasiyi önceleyen aut politikası, ABD'yi toptan sistemde şimdi da ruhsuz kuma oyuncu biçimine getirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?