Teknoloji

Bayraktar DİHA'nın 2022'de hızlı imalata geçmesi planlanıyor

İlk el TEKNOFEST'te sergilenen ve pervaz testlerinde sona gelinen Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin (DİHA) hızlı imalat ve teslimatlarının 2022 içinde yapılması hedefleniyor.

Bayraktar DİHA'nın 2022'de hızlı imalata geçmesi planlanıyor
23-09-2021 11:51
İstanbul

Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te görücüye çıkan Bayraktar DİHA, amudi gerileyiş kalkış niteliği ile ters bölgede dizi eylem yeteneği sağlıyor. 150 kilometreye derece tanıtma menziline ehil bulunan araçta, anten füzyonu yardımlı kusursuz özerk iniş, kalkış ve tempo niteliği de bulunuyor. Bayraktar DİHA'nın ceninisakıt mahrukat tüketimli benzinli motoru, efdal direnç süresi sunuyor.

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Burak Özbek, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bayraktar DİHA'nın yarışlık ihtiyaçı yapılmaksızın bulunduğu yerden havalanarak hem bahir platformlarında hem de karakollarda yahut birlikler içinde konuşlanarak bu yarışlık ihtiyacını ortadan kaldırıp uçuşu oluşturan birlikte iklim aralık bulucu bulunduğunu söyledi.

Kalkış ve inişini üstünde mevcut 4 sayı cazibe motoruyla gerçekleştirdiğini tamlayan Özbek, "Daha sonraları arkasındaki ahbapça yanmalı benzinli motoruyla da alışılagelen seyrini gerçekleştiriyor. Bu halde melez birlikte yapıya ehil olması zımnında de rastgele birlikte elektrikli iklim aracının ehil olamayacağı derece etraflıca halde 12 saate derece havada kalabiliyor." sanarak konuştu.

Hareketli platformlara gerileyiş kalkış yapabiliyor

Özbek, Bayraktar DİHA'nın ayrımsız sürede ahbapça yanmalı motorunun üstündeki dalgalı akım üreteci sebebiyle bataryalarını yükleme edilebildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Faydalı ağırlık kapasitesi 5 kilogram. Üzerinde mevcut güneş kamerası, termal kamera, lazer işaretleyici ve resmiyet ölçer ile yerdeki birlikleri eş güdümlü edebiliyor. 50 kilogramlık kalkış ağırlığı var. Kanat açıklığı 5 mt. ve 20'ye 20 metrelik birlikte düzlük içinden amudi gerileyiş kalkışını gerçekleştirebiliyor. 9 bin feet bu tayyare düşüncesince dizi eylem irtifası, fakat 15 bin feete derece çıkabiliyor. Seyrini de 45-50 knot ortada gerçekleştiriyor. Bu birlikte müşahede İHA'sı, etraflıca müddet havada kalabiliyor, canlı platformlara da gerileyiş kalkış yapabiliyor.

5 kilogramlık müfit yük, operasyona mucibince ayrım gösterebiliyor. Kamerada bulunduğu kabilinden motorda da domestik hal ortaklarımız var, bununla ait birlikte plan de yürütülüyor. Mevcut imtihan edilen tayyare üstünde Erin Motor'un geliştirdiği motosiklet takılı. Bu motorun uçakta kullanılması planlanıyor. Bu motor, elektronik mahrukat enjeksiyonlu birlikte motor. İrtifalara mucibince kompanzansiyonunu yapabiliyor. Karbüratörlü birlikte motorla karşılaştırıldığı devir aşırı henüz güvenli oluyor. Ayrıca, üstündeki dalgalı akım üreteci sebebiyle de etraflı sistemi besleyebiliyor."

Uçuş testlerinde sona gelindi

Baykar Hava Aracı Tasarım Mühendisi Özbek, dünyada bu tür mamüllerin bulunduğunu fakat sayılarının aşırı az bulunduğunu vurgulayarak, "Zira bu boşluk birlikte seviye. Mini İHA kabilinden aracısız atık 5 kilo ağırlığında da değil, taktik sınıfındaki TB2 derece ağırbaşlı da değil." ifadelerini kullandı.

Özbek, laflarını şu halde tamamladı:

"Dikey kalkışı elektrikli yaptığımız düşüncesince pil teknolojisi ile uygun oranlı kendisine bu uygulayım bilimi geliştikçe bu verim de daima gelişecek ve kapasiteleri artacak. Farklı görevler yapabilen, cephane taşıyabilen versiyonlarını da giderek DİHA’larda görebiliriz. Bu iklim aracının içinde geçer aviyonikler, elektronik sistemler ve yazılımlar, elhak kendini Mini İHA'da, Bayraktar TB2'de ve AKINCI'da kanıtlamış sistemler. Benzer sistemleri ve yazılım metodolojisini Baykar kendisine etraflı ekosistemdeki araçlara uyguluyoruz. Bayraktar DİHA’nın şu anda pervaz testlerini bitiriyoruz, testleri bitirdikten sonraları dizi imalat ve teslimatlarını inşallah 2022 içinde görebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?