Sağlık

Bilim yuvası üniversiteler Kovid-19 salgınına aşılamayla koruyucu oldu

Üniversiteler, 2021-2022 bilimsel niteliği olan yılının başlamasıyla dünkü kimse koronavirüs salgınıyla mücadelede şişman ehemmiyet elde eden güre nüfusun aşılanmasında birer biçim durumuna geldi.

Bilim yuvası üniversiteler Kovid-19 salgınına aşılamayla koruyucu oldu
07-10-2021 11:56
Yalova

Yerinde aşı uygulaması kapsamında Yalova'da canlı alanlar ilkin kazanmak az daha alım satım merkezleri, araba vapuru iskeleleri, üretimevi ve işletmeler ile ekincilik dalında çalışanların aşılanmaları kesintisiz sürdürülüyor.

Aşı yaptıracak şahısların ayağına revan İl Sağlık Müdürlüğüne ilişkin taşınabilir ekipler, 17 bin öğrencinin öğüt başı meydana getirdiği Yalova Üniversitesinde de fariza veriyor.

Kampüsteki aşı çalışmalarını izleme fail Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, AA muhabirine, Türkiye'de aşılama çalışmalarının aşırı dobra gittiğini söyledi.

Okulların açılmasıyla yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi ve sosyal muafiyet düşüncesince İl Sağlık Müdürlükleri ve üniversitelerin iş donanmasında kampüslerde aşılama emek vermesi başlatıldığını tamlayan Arıca, şu detayları paylaştı:

"Hedefimiz, üniversitelerde birlik aşılı olmayanları ve gençleri müşterek an ilkin aşılamak. Çünkü şu an hastaneye başvuruların şişman müşterek bölümü maatteessüf aşısı birlik olmayanlar ve gençlerden oluşuyor. Bundan sonraları mahkûm bölgelerde olunması ve eğitimin de elzem olması, maksat kitleyi müşterek an ilkin aşılama gerekliliğini gösteriyor. Amacımız müşterek an ilkin sosyal muafiyet dediğimiz yüzdelik 70'lere gelmek. Şu anda dünyada 12 iklim bu rakama erişmiş halde ve bu ülkelerdeki tedbirler de adım adım kaldırıldı. Amacımız gelecekte Türkiye'yi de yüzdelik 70'lik sosyal bağışıklamaya gelmek ve izolasyonu ağız ağıza ortadan dağıtmak olacak."

"Sıkıntımız 20-50 gözyaşı aralığındaki aşısı kalık olanlar"

Arıca, güz ve şita mevsimlerinde mahkûm ortamlarda şimdi aşırı devir geçirilmesiyle gribal enfeksiyon, itici algınlığı az daha hastalıkların artabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle mahkûm sınıfların bulunduğu ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve üniversitelerde bunun yaşanabileceğini özetleyen Arıca, "Grip mi, koronavirüs mü? Bunu dobra fark geçirmek gerekiyor. Delta varyantı kâffesi dünyada inişe eski durumda. Bundan sonraları önümüzde apayrı modifikasyon olacak mı? İnşallah olmaz. Bu zinciri kırmanın müşterek tane yolu o yüzdelik 70'lik sosyal bağışıklığa ulaşmak." niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Arıca, birlik aşılı olmayanların şişman çoğunluğunu 20-50 gözyaşı grubundaki kişilerin, bilhassa gençlerin oluşturduğunu vurguladı.

65 gözyaşı üzerindekilerin aşılanarak civar masun takım bulunduğunu kaydeden Arıca, "Bizim sıkıntımız 20-50 gözyaşı aralığındaki aşısı kalık olanlar. Şu anda hastanelere müracaatlar o yönde oluyor. Özellikle hastanelerin acele bölümlerine o gözyaşı grubunda müracaatlar oluyor. Özellikle 20-50 gözyaşı arası maksat kitleyi aşılamadığımız devir doğrusu aşısızların pandemisine dönmüş olacak ve ayrı ayrı varyantlar da kapıda olabilir. Bizim müşterek tane çaremiz koronavirüs aşısını birlik şekilde uygulamamız." ifadelerini kullandı.

"Yalova'nın rengini gine gökçe yapacağız"

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eyyüp Altınkıran ise Yalova'nın aşılamada güzel müşterek fasıl geçirdiğini belirtti.

Birinci düze aşılamada yüzdelik 95'i, ikinci dozda yüzdelik 68'i geçtiklerini bildiren Altınkıran, Yalova'nın büyükşehirler Bursa, Kocaeli ve İstanbul'un ortasında bulunması zımnında insanoğlu sirkülasyonu faziletkâr müşterek il olduğuna dikkati çekti.

Mevcut nüfusun aşırı şimdi üstünde müşterek kesime fariza verdiklerini dile getiren Altınkıran, şunları anlattı:

"Çok şükür eksiksiz çalışanlarımızın ve öbür kurumlarımızın da katkısıyla bu süreci dobra müşterek biçimde geçiriyoruz. Şu an bizim düşüncesince en ehemmiyetli bulunan süreç, aşılama süreci. Salgınla savaşım en çalışan tabanca aşı. İkinci dozdaki aşılamamızı tasarruf geçirmek hesabına çalışmalarımız bitmeme ediyor. Bu kapsamda üniversite içre de bilhassa canlı nüfusa iktiran yapmak hesabına aşı standı kurduk. Genç arkadaşlarımızın kalık aşılarını itmam zımnında gidiyoruz. İnşallah ikinci dozda maksadımız bulunan yüzdelik 75'in üstüne çıkacağız ve Yalova'nın rengini gine gökçe yapacağız. Öğrencilerimizin kampüs içre ve bilhassa Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurdunda makul oldukları sürede bu hizmeti ayaklarına derece götürdük ve ilgiden de memnunuz."

Genelde ikinci düze aşılarını yaptıran öğrenciler de bu hizmetten kıvançlı olduklarını aktararak, şimdi dosdoğru müşterek yetişek devri geçirecek olmaktan talih duyduklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?