Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni kabul ettik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda planlı Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde matbuat toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zirve toplantımızda teşkilatımızın doğacak perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul e

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni kabul ettik'
12-11-2021 19:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda planlı Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde matbuat toplantısı düzenledi. Basın toplantısında mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Az evvela eş meclisimizin 8. zirvesini tamamladık. İstanbul zirvesi Türkmenistan'ın da rasatçı namına aramıza katılmasıyla zamanı müşterek deme kazandı. Uluslararası bölgede etkili müşterek kurum biçimine mevrut eş meclisimizin faaliyetlerine dünkü müşterek isimle bitmeme etmesine değişmeyen verdik. Konseyimizin ismi bundan böyle Türk Devletleri Teşkilatı'dır. Merhum Menderes ve dostlarının hayatları pahasına verdikleri mücadelenin boşa gitmediğini ahit müşterek defa elan göstermiş olduk. Yassıada, milletimiz burayı Yaslıada namına andı, hamdolsun ahit Türk dünyasının birliğini ve beraberliğini anabolizma fail müşterek zirveye ev sahipliği yapıyor” diyerek konuştu.

“Can Azerbaycan'ın kazanılmış olduğu galibiyet Türk dünyasının tamamını gururlandırmıştır”

Karabağ zaferi üzerine mütekellim Erdoğan, “Aziz kardeşimizin liderliğinde dirilik Azerbaycan'ın kazanılmış olduğu galibiyet Türk dünyasının tamamını gururlandırmıştır. Karabağ zaferi ile inşallah Kafkaslar'da barışın istikrarın bilgili olabileceği dünkü müşterek zamanın kapıları aralanmıştır. Zirve toplantımızda bu destana önderlik fail İlham kardeşime Türk Dünyası Ali Nişanı'nı bırakma ettik” gibi konuştu.

“Zirve toplantımızda teşkilatımızın doğacak perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik”

Erdoğan konuşasının devamında, “Dışişleri Bakanlarımızın 27 Eylül'de icra ettikleri Afganistan mevzulu yılgı güruh bölgemizdeki gelişmeler dair üstünlük kabul etme kararlılığımız göstermesi itibarıyla müşterek ilki oluşum etmiştir. Türk Devletleri Teşkilatı namına Gözlemci Üyemiz Macaristan'la beraberce müstevli karşısında verdiğimiz kuma savaş de müşterek öbür muvaffakiyet örneğidir. Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi ile siyasal dayanışmamızı, hesaplı iş birliğimizi, ticaretimizi kültürel temaslarımızı elan da ihya anlamında kararlılığımızı konfirmasyon ettik. Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı ile bundan sonraları elan hızlı, bilhassa ısrarla asıl salacak, büyüyecek ve gelişeceğiz. İnşallah güneşin baştan doğudan doğmaya başlamış olabileceği zamanlar yakındır. Üye ve rasatçı devletler namına bu mevzuda düşün donanması zarfında teşkilatımızın kurumsal yapısını vizyonunu güçlendirecek adımlar atıyoruz. Zirve toplantımızda teşkilatımızın doğacak perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik” ifadelerinde bulundu.

Aksakallar Konseyi'nde Türkiye'nin Aksakal'ı bulunan ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı bulunan Binali Yıldırım ile ait mütekellim Erdoğan, “Aksakalımız namına da Binali Yıldırım'ı öneri ettik. Kabul gördü. Türkiye'nin Aksakal'ı namına buradaki hizmetlerini inşallah sürdürecek. Kalkınmanın esas altyapısı bulunan iblağ ilkin edinmek kabil nice bölgede ehemmiyetli planlara imza atan Binali Yıldırım'ı nedeniyle bundan ahir süreçte Aksakalımız namına ağırbaşlı görevler bekliyor” dedi.

“Türk Devletleri Teşkilatı elden hesaplı yahut siyasal kazanç ortaklığı olmanın baş döndürücü elan ötesinde müşterek şişman dil birlikteliğidir”

Cumhurbaşkanın Erdoğan, “Dönem başkanlığımız süresince yeşil kalkınma hedeflerine evleviyet vereceğiz. İşgalden azat edilen Zengilan'da zeki şehirleşmelerden birinin açılışını gerçekleştirmiştik. Türk illerinde uygarlığı geleneği ve moderni buluşturmaya bitmeme edeceğiz. Kardeşler arasındaki kalbi dayanışmanın uğrunda tek müşterek bariyer duramaz. Bugün burada verdiğimiz fotoğrafı, Türk Dünyası namına aramızdaki sonsuz ve öncesiz kardeşliğin dünkü müşterek nişanesi namına değerlendiriyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı elden hesaplı yahut siyasal kazanç ortaklığı olmanın baş döndürücü elan ötesinde müşterek şişman dil birlikteliğidir. Kimse Türk Devletleri Teşkilatı'ndan erinçsiz olmamalı, kadim zamanı ve insancasına münasebat üstünde yükselen bu sebepsiz binanın parçası olmaya çalışmalıdır. Demokrasi ve Özgürlükler Adası ahit müşterek ilki gerçekleştirdi. Artık adamız inşallah arsıulusal toplantıların da mihrak noktası biçimine gelecek. İnşallah hayattaki sıkıntıların çözümünde özek derece olsun diyerek düşünüyorduk, ahit evvel adımı attık. İnanıyorum ki bunun arkası de gelecektir” açıklamasında bulundu.

“Türk Konseyi namına Afrika'ya 2,5 milyon düze telkih bağışlayacağız”

Afrika'ya telkih affetme sonucu aldıklarını tamlayan Erdoğan, “Türk Konseyi namına Afrika'ya 2,5 milyon düze telkih bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye namına tığ bağışlayacağız. Diğer devletler de artan 500 bin aşıyı buraya karışma etmiş olacaklar. Turkovac'ın sene sonuna ulaşması biçiminde sorunumuz yok, Turkovac'tan arsıulusal merkeze telkih gönderilmesi dair gayretkar olacağız” dedi.

 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFESTi doğacak sene Azerbaycanda gerçekleştireceğiz Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'TEKNOFEST'i doğacak sene Azerbaycan'da gerçekleştireceğiz'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?