Sağlık

D vitamini eksikliği ruh sağlığını etkileyebilir

Kas ve kuru sistemi ağrıları, duygu rahatsızlıkları, hab bozuklukları ile çöküntü kadar nice bedenî rahatsızlıkla münasebetli bulunduğu melhuz D vitamini eksikliği, erke düşüklüğü, odaklanmakta zorlanma kadar belirtiler ile kendini gösteriyor. Konunun uzmanı ise D vitaminin

D vitamini eksikliği ruh sağlığını etkileyebilir
19-03-2022 14:55

D vitamini eksikliği, adale ve kadit sistemi ağrıları, ihtisas rahatsızlıkları, hab bozuklukları ve çöküntü üzere nice bedenî ve ruhiyat yorgunluk ile münasebetli bulunduğu memul ortak sorun. Depresyon, minimum 2 hafta süresince ve günün iri bölümünde bulunan mutsuzluk, isteksizlik, yaşamdan beğeni alamama, hab ve iştiha değişiklikleri, erke düşüklüğü, odaklanmakta zorlanma üzere belirtiler ile kendini gösteriyor. Adatıp İstanbul Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Alime Burçin Şimşek ise depresyonun nice etkene ilişkin olabildiği gibi, vitamin eksikliklerinin de bu bozuk para üstünde tesiri bulunduğunu anlatım etti. D vitamininin arttırılması düşüncesince bilgilendirmelerde bulunana Şimşek, vatandaşların güneşe çıkmalarını ve D vitamini içeren balıkların, mazot ürünlerinin tüketilmesi icap ettiğini anlatım etti.

“D vitamini eksikliği ile dirlik karşıya olabilirsiniz”

Adatıp İstanbul Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Alime Burçin Şimşek, “Özellikle karlı, yağışlı ve düşkün havalarla geçen, güneşe özlenti kaldığımız çağımızda kendinizi gelişigüzel zamankinden elan yorgun, enerjisiz, istemeyerek ve bahtsız hissediyorsanız D vitamini eksikliği ile dirlik karşıya olabilirsiniz. Yapılan ilmî çalışmalarda, çöküntü hastalarının D vitamini düzeylerinin dimdik şahıslara layıkıyla manalı kurda bağan bulunduğu görülürken, el ortada mevki hormonu kendisine da aşina serotonin hormonunun şahısların gündüz ışığına sunulan kalması yerinde yükseldiği de belirlenmiştir.

Ülkemizde meydana getirilen çalışmalarda ise yüzdelik 74'e vasıl oranlarda D vitamini eksikliği bulunduğu görülmekte, Ege Bölgesi'nde canlı yetişkinler üstünde meydana getirilen ortak tetkikte bu kantite beylerde yüzdelik 66 iken, hanımlarda yüzdelik 79 kendisine ölçülmüştür” dedi.

“Ruh ve gövde sağlığını beslemek düşüncesince D vitamini eksikliklerimizin giderilmesine özen edilmeli”

D vitamini eksikliklerinin giderilmesi düşüncesince bilgilendirmelerde mevcut Şimşek, “Diğer vitaminlerin aksine, doğrudan tagaddi kanalıyla katılması elan güç bulunan D vitamini, gündüz ışığı kanalıyla yüzdelik 90 oranında sentezlenirken, gündüz ışığı ile desteklenmemesi şeklinde ise tüketilen gıdalardan fakat yüzdelik 10 oranında alınabiliyor. Doğal yollardan D vitaminini yükseltmek için, D vitamini içeren besili balıklar, mazot ürünleri ve husye üzere hayvanca gıdalar tam oranda tüketilmeli. Doğal metodlar dışında, dışardan D vitamini takviyesi katılması müstelzim hallerde afiyet profesyonelleri kabilinden makbul bireşimli fotoğraf terapileri ve vitamin takviyeleri tedavide kullanılmakta. Elbette ki ruh sağlığımızın gövde sağlığından ayrı düşünülemez. Yapılan icraat D vitamini eksikliğini gidermenin şems tacı virüs ile ilgilendiren riskleri de azaltabileceğini bildiriyor. Hem kendimiz, aynı zamanda sevdiklerimizin ruh ve gövde sağlığını beslemek düşüncesince D vitamini eksikliklerimizin giderilmesine özen edilmesi gerekiyor” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?