Yaşam

Diyarbakırlı eş ayrı yaşamış olduğu 50 salname eşine 'tedbir nafakası' ödeyecek

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde canlı 70 yaşındaki kadın, 50 sene evli kalmış olduğu ve ayrı yaşamaya değişmeyen verdiği 78 yaşındaki eşine tedbir nafakası ödeyecek.

Diyarbakırlı eş ayrı yaşamış olduğu 50 salname eşine 'tedbir nafakası' ödeyecek
28-01-2022 14:13
Diyarbakır

Çermik'te 50 salname evli 6 bebek anası tekaüt Z.A, (70) anlaşamadığı dikici kocası C.A'dan (78) ayrı yaşamaya değişmeyen vererek, evlatlarının yanına yerleşti.

Maddi geliri bulunmadığı düşüncesince kıygın bulunduğunu tez fail C.A, "yoksulluk nafakası" kabul etmek düşüncesince karısına sorun açtı.

"Eşim tekaüt maaşı almış bulunduğu düşüncesince sevinçli bir yaşantı sürmekte"

C.A, sorun dilekçesinde, şunları kaydetti:

"Davalı ile 50 salname evliliğimizden 6 çocuğumuz bulunuyor. Mutlu bir evliliğimiz vardı. Eşim evi bırakma edip, evlatların yanına tedricen beni evde yegâne bıraktı. Evliliğimi bitmeme yol açmak istiyorum. Hiçbir dünyalık varlığım ve gelirim bulunmadığı düşüncesince maddesel başağrısı yaşıyorum. Eşim tekaüt maaşı almış bulunduğu düşüncesince sevinçli bir yaşantı sürmekte. Davalının maddesel vaziyeti elleme olmasından çevre 1000 liralık tedbir nafakası ödemesini istem ediyorum."

Talebi değerlendiren duruşma kararında, "Tarafların içtimai ve hesaplı araştırılması yapıldığında mahkemeli Z.A'nın derneşik bir aylığa ehil olduğu, savlayıcı C.A'nın ise sosyo-ekonomik durumunun cılız olduğu, avlu koşulları ve hesaplı şartlar delik uğrunda bulundurularak, davanın azda olsa kabulüyle davacıya 300 liralık tedbir nafakası verilmesine hâkimiyet kurulmuştur." ifadelerine toprak verdi.

Davalının istinaf talebi reddedildi

Davalı avrat Z.A, domestik mahkemenin verdiği kararın kaldırılması düşüncesince Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesine istinaf başvurusunda bulundu.

İtirazı değerlendiren 2. Hukuk Dairesi, miktarı kesme bulunduğu sebebi öne sürülerek domestik mahkemenin verdiği sonucu durumunda bularak, itirazın reddini kararlaştırdı.

"Medeni Kanun ise eşey eşitliği ilişkin kurulmuştur"

Kararı değerlendiren avukat Gülben Elhakan, Medeni Kanun'da yoksulluk, tedbir ve ortaklık nafakası düzenlenmesinin bulunduğunu söyledi.

Elhakan, "Tedbir nafakası ayrılma davalarında hesaplı kendisine kendisini idame edemeyen tarafın dirlik yandan istem etmiş bulunduğu ve usa vurma boyunca hükmedilen bir nafaka türüdür. Dava boşanmayla sonuçlanırsa tedbir, yoksulluk nafakasına dönüşür. Fiilen ayrı canlı taraflarda da tedbir nafakası alınabilmektedir." dedi.

Medeni Kanun'da dünyaevi donanması bitmeme ederken, eşlerin birbirine dayanak noktası ita hükümlülüğünü düzenlediğine dikkati çekici Elhakan, şunları kaydetti:

"Erkek olsa bile bir yan hicran dolayısıyla hesaplı ve içtimai vaziyeti bakımından yaşamını bitmeme ettiremiyorsa tedbir nafakası istem edebilmektedir. Toplumdaki idrak kadının nafaka isteyebileceği yönündedir. Çünkü oluşturulan davaların ehemmiyetli bir yönünü hanımlar açmaktadır. Medeni Kanun ise eşey eşitliği ilişkin kurulmuştur. Dolayısıyla adamların de hanımlar derece kentlileşmiş haklarını kullanabilme noktasında eşitliği vardır. Söz konusu davada da bu doğruluk müstamel ve tedbir nafakasına hükmedilmiştir. Toplumda nafaka alacaklısının avrat olabileceği anlamında idrak olsa da esasen bu daima yanlıştır. Dava konusu vakada bunun en dobra örneği sergilenmiştir. Kararda, adamın de tedbir nafakası alabileceği açık açık anlatım edilmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?