Dünya

Filistinliler Akdeniz'deki gaz haklarını istiyor

Filistinliler, Gazze Şeridi açıklarında Akdeniz'deki gaz haklarının verilmesi ve İsrail ablukası altındaki alanı aut dünyaya bağlayacak bahir yolu nesir edilmesi isteğiyle aktiflik düzenledi.

Filistinliler Akdeniz'deki gaz haklarını istiyor
14-09-2022 02:02
Gazze

Filistinli gruplar çeşidinden Gazze Limanı'nda planlı etkinlikte, "Bizim gazımız, bizim hakkımız", "Özgürce ve haysiyetli müşterek biçimde yolculuk eylemek hakkımız", "İsteseniz de istemeseniz de hakkımızı alacağız", "Gazze ablukası adamlık suçudur" yazılmış pankartlar açıldı.

Etkinlik esnasında Gazze açıklarındaki aşırı sayıda teknede Filistin bayrakları taşındı ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ilişik insansız iklim uzlaştırıcı "Şihab" uçuruldu.

"Doğal zenginliklere bağlı haklarımızdan feragat etmeyeceğiz"

Hamas Siyasi Büro Üyesi Suheyl el-Hindi, etkinlikte icra ettiği konuşmada, "Düşmana, Gazze'yi aut dünyaya bağlayan çokluk yolu ve Gazze denizindeki gaz ilkin edinmek kabilinden doğal zenginliklere bağlı haklarımızdan feragat etmeyeceğimizi söylüyoruz." dedi.

Hindi, Gazze halkının, ablukanın bitmeme etmesi zımnında konuşu ve insanca anlamda çetin koşullar altında yaşadığını, onlarca Filistinli ailenin, haysiyetli müşterek avlu sürmelerini sağlayacak müşterek atlatmak kapısının bulunmadığını dile getirdi.

Doğu Akdeniz'deki en emektar gaz alanı "Gazze Marine"

Gazze Marine gaz alanı Doğu Akdeniz'de keşfedilen evvela gaz alanı olma niteliği taşıyor. Akdeniz'de Gazze kıyılarından 36 kilometre uzaklıkta mevcut ve 1999 senesinde keşfedilen saha, 2000 senesinde British Gas (BG) firması çeşidinden geliştirildi.

İsrail, Filistin'in Gazze Marine gaz alanını geliştirmesine müsaade vermiyor. Filistin bahis konusu gaz sahasındaki hakkını teslim eylemek ve arsıulusal boyutta İsrail üstünde edisyon unsuru kurmak düşüncesince üç sene evvela Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na ek olsa da hala bu gaz alanını kullanamıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?