Ekonomi

Fındık üreticide 24, rafta 80 lira

Serbest piyasada fındık tutarları tüketiciden 24 lira yöresinde alınırken, işlenmiş yerine raflarda toprak meydan çerezlik fındık fiyatı ise 81 liradan satılıyor.

Fındık üreticide 24, rafta 80 lira
05-10-2021 13:46

Tüketiciler fındık fiyatlarının pahalılığından yakınırken, Giresunlu üreticiler fiyatların maliyetlerini kurtarmadığını, dağınık fındık satıcıları ise fındığın kırılması ve yaşanmış bulunan zayiatlar dolayısıyla raflara mevrut derece fiyatların arttığını dile getirdi.

Giresun'da kabuklu fındık fiyatının 24 lira seviyelerinde bulunduğunu anlatım fail fındık tüccarı Ahmet Ergün, “Sezona 26 lira seviyelerinde başlamış bulunan fındık fiyatı, şu aralar 24 lira seviyelerine geriledi. Bir boşluk piyasaya dip fındık indirilmiş bulunduğu devirde 23 lira seviyelerine derece düşmüştü. Tekrar müşterek yükseliş ivmesi elde etti diyebiliriz. Bunun sebebi ise bilinmiş bulunduğu üzere gurbetçilerin ve aceleci gereksinimi olanların biranda piyasaya fındık indirmesinden ötürü fiyatlar düşüşe geçmişti . TMO'nun alımlara başlaması, üreticinin TMO'ya yönelmesiyle de fiyatlar esasen yükselişe geçti. Üreticinin az buçuk şimdi fındığı elinde tutması biçiminde fiyatlar az buçuk şimdi yukarılara çıkabilir diyerek ön görüyoruz” dedi.

Fındığı kırdığında fiyatı 50 liraya çıkıyor

Üreticiden piyasaya getirilen kabuklu fındık başıboş piyasada 24 liradan iş görürken, raflardaki fındığın ise 81 liradan satılmasının nedenlerini özetleyen Perakende fındık satıcısı Ayhan Akten ise, "Markette sebep pahalı?" sorusunun bolca sorulduğunu anlatım ederek "24 liradan köylüden tahsil edilen müşterek kilogram fındığın sebep 81 lira bulunduğu soruluyor. Bu ağız ağıza pres giderleriyle dayalı müşterek durum. Köylüden kabuklu fındığı 24,25 liraya aldığınız devir fındığın kabuğunun kırıldığı devir yüzdelik 50 randımanda 1 kilogram fındıktan 500 gr. tabii fındık çıkar. Dolayısıyla 1 kilogram tabii fındık düşüncesince 2 kilogram kabuklu fındık gerekir. Bu halde kabuklu fındık fiyatı 24.5 lira ise, tabii fındık fiyatı 50 TL'ye çıkmak oluyor. Fındık tabii duruma geldikten sona iş görmeye başlar. Kırıkları, çürükleri içerisinden seçilir. Yine kavururken de neminden ötürü gramı müşterek hacim düşer. Buradaki zayiat, sızgıt ve pres giderleri tahmini yüzdelik 30 civarındadır. Bu da şu kavrama dirimlik ki 50 teklik tabii fındığın a fırından çıkmak gayrimeskûn sayı farkı 60-65 lira civarına gelir. Bunun dair ambalaj, kimlik giderlerini de arttırma kılmak zorundasınız. Ayrıca bunun dair parkende adanmış safhasında yüzdelik 8 KDV bırakmak zorundasınız ve doğrusu yüzdelik 2'de emniyet kartıyla mevrut müşterek alt kurul mevcut ve dolaysıyla bu da yüzdelik 10 yapıyor. 65 lira bulunan fındık fiyatı bu yüzdelik 10'u da eklediğimizde 70 liranın dair çıkıyor. Bizdeki fındık fiyatı da şuanda 80 lira. Yani 8 lira, 9 lira karına fındık satıyoruz. Bütün pres giderlerini, iştirakçi giderlerini de menfez uğrunda bulundurarak yüzdelik 20 eş bulunmuyor desek noktayı var. Bu mevzuda hal nelerdir derseniz ? Fındık üretici çeşidinden dobra beslenir, birinci sınıf namına ortaya çıkartılırsa, kayıplar düşerse bizim dağınık safhada sattığımız fındık da düşüt olacaktır" diyerek konuştu.

Ahmet Bilge
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?