Yaşam

Girişimci avrat tropikal meyve 'pitaya'yı serada yetiştiriyor

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde, kişi olanakları ve ailesinin yardımıyla 320 metrekarelik limonluk meydana getiren 42 yaşındaki Zeynep Yiğit, sektörü 2 dönüme çıkararak 3 yılda 6 titrem üretim yapmayı hedefliyor.

Girişimci avrat tropikal meyve 'pitaya'yı serada yetiştiriyor
20-02-2022 12:34
Sakarya

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde canlı 42 yaşındaki Zeynep Yiğit, öz olanakları ve ailesinin yardımıyla oluşturduğu 320 metrekarelik serada tropikal meyve pitaya üretiyor.

Yiğit, site merkezinde hayatını sürdürürken, birlikte müddet ilkin Adapazarı'nın Kayrancık Mahallesi'ne taşınarak karye yaşamı yaşamaya değişmeyen verdi.

Tarıma yönelen ve internette göveri bakmak düşüncesince dede tohumu ararken ejder meyvesi (pitaya) ile karşılaşan Yiğit, benzeri ile Mersin'e değişik araştırı yaptı.

Akdeniz Bölgesi'nden 2019 senesinde getirmiş olduğu kısaca 150 pitaya fidesini bahçesindeki ıvır zıvır serada toprakla buluşturan Yiğit, 7-8 ay bu bitkilerin ulaşması düşüncesince meşguliyet verdi.

Fidelerin olgunlaşmasıyla 320 metrekarelik serada üretime bitmeme fail Yiğit, evvel meyveyi sabık sene orak ayı ayında dalından kopardı.

Üretimin evvel senesinde 150 kilo randıman elde fail Yiğit, meyveleri iç pazarda tüketicilerle buluşturdu.

Kendi olanakları ve ailesinin yardımıyla oluşturduğu serasını 2 dönüme çıkararak 3 sene içinde 6 titrem üretim gerçekleştirmeyi hedefleyen Yiğit, ürünlerini ihraç geçirmek istiyor.

"Köye taşınmadan ilkin domates güçlü ekmemiştim"

Zeynep Yiğit, AA muhabirine, karye yumurtasını dost kızı düşüncesince tavuk ve kucak beslemeye başladıklarını, bunun düşüncesince şehirden ilçeye gidip neşet geçirmek çetince olunca karye yaşamı yaşamaya değişmeyen verdiklerini söyledi.

Sebze ekmeye değişmeyen verdiğini, dede tohumu araştırırken pitaya ile karşılaştığını tamlayan Yiğit, meyve karşı araştırı yaptığını ve eşiyle Mersin'e değişik seraları incelediklerini, fide aldıklarını kaydetti.

Yiğit, üretime evvel ilkin ıvır zıvır birlikte serada başladıklarını, fidelerin 7-8 ay streslere girdiğini ancak sonradan ortama alıştıklarını dile getirerek, "Üretimi abartmak dair kararsızdık yalnız bu serayı yaptık. Amacım servet tashih geçirmek değil, tropikal meyveyi Sakarya'da yetiştirmekti. Sonuçta başardım. İnşallah şişman yetiştiricilerimiz beni dayanıklı alarak şimdi şişman seralar kurulup, bu meyveyi ihraç edebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Köye taşınmadan ilkin domates güçlü ekmemiştim." diyen Yiğit, bu üretimi yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Yiğit, "Seranın yarısından bir çok benim öz yetiştirdiğim fidelerim. Geçen orak ayı ayından bu vakte denli 150 kilo denli meyve aldım. Ejder meyveleri 3 yıldan sonradan verime geçiyor. Bu 3 yıldan sonradan birlikte tane ağaçta yılda kısaca 30 kilo denli meyve misyonumuz var." ifadelerini kullandı.

Meyveyi yetiştirirken yaşadıkları zorluklara da yer veren Yiğit, şunları kaydetti:

"Sakarya'da şita aylarında giysi ve buzlanma yaşıyoruz. Geceden sabahleyin 06.00'ya denli soba yakıyoruz. 2 aydan aşkın soba yakıyoruz. Seranın geceleyin sıcaklığını yaz-kış 15 derecede tutabilirsem halis muhlis sene süresince meyve alabilirim. Bunun dışında akşam olduğunda kalkınmak çetince oluyor. 2 saatte birlikte odun atıyoruz sobaya. Hava antipatik oluyor. Uykusuzluk çekiyoruz yalnız meyveleri gördükçe şimdi kararlı çalışmaya başladık. Her meyve bizim düşüncesince birlikte mutluluktu. Tomurcuk gördüğümüz anda güçlü bahtiyar oluyoruz. Bu meyvenin burada yetik olmasının mutluluğu mevcut üzerimizde."

Serayı 2 dönüme emisyon hedefi

Üretimi büyütmeyi hedeflediklerini özetleyen Yiğit, "2 dönüm denli limonluk ika planımız var. Yurt dışına randıman gönderen arkadaşlarımız var. İnşallah kılıç de bu kervana katılırız, ihracata başlarız niteleyerek düşünüyorum. Ticari amaçla başlamamıştık yalnız iş bu denli büyüdü." niteleyerek konuştu.

Kendisine dayanak noktası verici ailesine teşekkürname fail Yiğit, bahçesinde başkaca giranbaha çilek, avokado, kivano, Meksika domatesi kabil ayrımlı mamüllerin üretimi düşüncesince de denemeler yaptığını ve muvaffakiyet sağladığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?