Yaşam

Göçerlerin Munzur ve Mercan Dağları'ndan köylerine dayanıklı dönüşü başladı

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan göçerler, havaların soğuduğu 3 bin rakımlı yaylalardan köylerine değişmek düşüncesince dayanıklı yolculuklarına başladı.

Göçerlerin Munzur ve Mercan Dağları'ndan köylerine dayanıklı dönüşü başladı
26-09-2022 12:01
Tunceli

Serin havası, su kaynakları, yaylaları ve meralarıyla öne çıkan 1500 rakımlı ilçe, herhangi birlikte sene yüzlerce göçkün aileye ev sahipliği yapıyor.

Yazları ilçedeki 3 bin rakımlı Munzur ve Mercan dağlarında nazil göçerler, havaların soğuduğu güz aylarında sürüleriyle yaylalardan inmeye başlıyor.

Zorlu yolculuğun böylecene Ovacık kaza merkezine vasıl göçerler, burada makul bölgelerde cilt kurarak birlikte müddet koyuverme veriyor.

Sürüleriyle kilometrelerce kere gidiyorlar

Sürüleriyle yola bitmeme fail göçerler, kilometrelerce kere katettikten sonraları Hozat, Mazgirt, Çemişgezek ve Pertek ilçelerindeki yahut Elazığ'daki köylerine ulaşıyor.

Kışı bu bölgelerde nâkil göçerler, yaylada ürettikleri peynir, sadeyağ ve ekşimik kadar ürünleri satarak gereksinimlerini karşılıyor.

Göçerlerden Zafer Beyazkuş, AA muhabirine, yayla dönüşünde icra ettikleri yolculuğun güçlü geçtiğini söyledi.

Yaklaşık 10 gündür sürüsüyle kere yürüdüğünü tabir fail Beyazkuş, "Çemişgezek'e gidiyoruz ve tahminî 3-4 gündüz sonraları köyümüze ulaşacağız. Yolculuğumuz esnasında aldanmaz ve gri ayılarla karşılaşıyoruz. Köpeklerimiz olmasa çandır hayvanları sürüye saldırıyor." dedi.

"Geceleri de seyahat yapıyoruz"

Üretici Cengiz Demir de yaz aylarında Çemişgezek'te havaların aşırı yunak olmasından çevre Ovacık'taki yaylalara çıktığını anlattı.

Demir, yaylalarda sayaç geçirmenin dörtköşe ve sıkkın yönlerini bulunduğunu belirterek, "Bazı yaylalara kere gitmiyor yahut telefon çekmiyor. Gündüz havanın yunak olması ve koyunların güzergahımızdaki toprak ile bahçelere dokunca vermemesi düşüncesince gece olunca de seyahat yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ailesiyle yaylaya çıkan Azime Tuncel de çoğu kez peynir, kucak sağımı ve kemirmek pişirme kadar işlerle uğraştığını kaydetti.

Göçer Haydar Tuncel de senenin 12 kocaoğlan hayvanlarıyla alakadar olmak durumunda bulunduğunu anlatarak, "Hayvanlarımızdan henüz dobra mahsul kabul etmek düşüncesince ilkbaharda yaylaya gidiyoruz. Munzur Dağları'nda 3 ay konakladıktan sonraları eylülde köyümüze arka dönüyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?