Dünya

Güney Kore'de Moon yönetimi, görevden ayrılmadan geçmiş Kore Savaşı'nı bitirmeyi planlıyor

Güney Kore'de Moon yönetimi, görevden ayrılmadan geçmiş Kore Savaşı'nı bitirmeyi planlıyor
23-12-2021 15:45
Ankara

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in yönetiminin, görevdeki meyve aylarını Kuzey Kore ile diyaloğu baştan başlatmaya kilitlenmek düşüncesince kullanacağı belirtildi.

Güney Kore'de neşriyat önleyen JoongAng Daily gazetesinin, Güney Kore Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığına dayandırdığı habere layıkıyla Moon yönetimi, görevdeki meyve aylarında Pyongyang yönetimini "savaşı hatim deklarasyonuna" kanalize etmeye çalışacak.

Güney Kore Birleşme Bakan Yardımcısı Choi Young-joon, Koreler Arası Diyalog Ofisi'nde basına meydana getirdiği açıklamada, "Çabalarımızın Kore Yarımadası'nın hali üstünde kalımlı ortak tesiri olabildiği nazik ortak zamandayız. Hükümet, Kore Yarımadası'nda barışı sağlamaya ve çekirdeksel silahlardan arındırma müzakerelerine açılacak ortak bap adına Kore Savaşı'nı bitirecek ortak mal beyanı düşüncesince bastırıyor." dedi.

Choi, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Savaşa meyve verilmesinin ilanı, dü Kore ortada ve başkaca ABD ile Kuzey Kore ortada diyaloğun baştan başlatılması düşüncesince dobra ortak baş ​​noktası olabilir. Geçen dört sene boyunca, Moon Jae-in yönetimi daim adına Kore Yarımadası'nı çekirdeksel silahlardan arındırmak ve kalımlı barışı organizasyon eylemek düşüncesince güç sarfiyat etti. Geriye dönerek bakıldığında, PyeongChang Kış Olimpiyatları, Koreler arası üç zirve, dü ABD-Kuzey Kore zirvesi ve Panmunjom toplantısına imkân sağladı. Barış sürecinde ehemmiyetli kazanımlar elde ettiğimizi düşünüyorum."

Kuzey-Güney Ortak İrtibat Bürosunun sabık sene bombalanması, Koreler arası yazışma hatlarının kesilmesi ve Güney Koreli ortak amme görevlisinin Batı Denizi'nde ölümü kabil olmaması müstelzim vaziyetlere ayraç fail Choi, "Ancak sabık yıldan bu yana, dü Kore ve ABD ortada arbededen baş döndürücü diyalog mesajı mevcut ve teşrinievvel ayında Koreler arası yazışma bağlantı ofisi baştan restore edilerek diyalog ve iştirak olasılığını artırdı." sanarak konuştu.

Basın toplantısına başkaca Dışişleri Bakan Yardımcısı Yeo Seung-bae ve Savunma Bakanlığının fevk dozaj yetkilileri de katıldı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri, roket ve tabanca testleri kabil Kuzey Kore provokasyonlarının Moon hükümetinin Kuzey ile barış girişimine bariyer olup olmayacağı sorulduğunda "provokasyon" kelimesinin kimi tabanca testleri düşüncesince aldatıcı olabileceğini belirterek "SLBM (denizaltıdan fırlatılan balistik füze) testlerini kışkırtı değil zılgıt adına görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in 13 Aralık'ta ABD, Çin ve Kuzey Kore’nin, Kore Savaşı’nı yöntemince aktarmak dair prensipte anlaştıklarını açıklamıştı.

Güney Kore'de Devlet Başkanlığı seçimlerinin 9 Mart 2022'de yapılması planlanıyor.

Kore Savaşı

Japonya, 1910'da eklenmiş etmiş olduğu ve 1945'e denli yönettiği Kore Yarımadası'ndan 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle arka çekilirken yarımadada 1945'te kurulan dü hükümet, 1948'e denli çapraz adına "birbirine katılma" çağrısı yapmıştı. Çağrıların meyve vermemesi hesabına Kuzey ve Güney, değişik kişi devletini kurmuştu.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), BM güçlerini, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak düşüncesince Kore'ye göndermeye müsaade vermesi hesabına Türkiye de BM tarafında harbe iltihak sonucu almıştı.

Savaşta, Güney Kore'de 40 bin 670'ı BM askeri, 137 bin 899'u Kore askeri edinmek az daha 178 bin 569, Kuzey Kore'de ise 508 bin 797 er yaşamını kaybetti.

Kore Savaşı'nda 36 bin 940 askerini yitiren ABD, "en baş döndürücü zayi verici ülke" oldu. ABD'yi 1078 kayıpla İngiltere izledi.

1950 yılından 1953 yılına denli devam eden Kore Savaşı, barış anlaşmasıyla değil ortak ateşkesle sona erdirilmişti.

İki yan ortada kalımlı ortak barış anlaşması imzalanmadığı düşüncesince Güney Kore ve Kuzey Kore bahis konusu tarihten buyana beceri adına hala muharebede bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?