Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Türk ekonomisi ihracata yönelen ortak yola girdi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Geçtiğimiz 6-7 aydan beri, ilkin Merkez Bankası, ürem paylarını düşürerek ekonomimizi ihracata akilane yönlendiren birlikte yola akilane girdik." ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan: Türk ekonomisi ihracata yönelen ortak yola girdi
21-01-2022 15:41
İstanbul


AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Ekonomi İşleri Birimince İstanbul'un 39 ilçesinde planlı "Ekonomi Buluşmaları" toplantısı, Sultangazi ile bitmeme etti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Gürcan'ın sunumuyla, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Birimi Başkanı Gıyaseddin Gergin başkanlığında meydana gelen toplantıya,Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu, iş kullanmakta olanları ve sanayiciler katıldı.

Gürcan, Ekonomi Buluşmaları Programı'n Kayseri'den, Şırnak'a Türkiye'nin ayrışık bölgelerinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Türk ekonomisinin ihracata akilane yöneldiğine dikkati çekici Gürcan, "Ekonomide ilkin 2020'de yaşadığımız pandemi sürecinden sonraları 2021 senesinde Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin kararıyla bundan sonraları ekonomimizi istihdama dayalı, ihracatı önceleyen ve yatırımını büyüten ortak tutum modeline akilane yönlendirdik. Geçtiğimiz 6-7 aydan beri, ilkin Merkez Bankası, repo paylarını düşürerek ekonomimizi ihracata akilane yönlendiren ortak yola akilane girdik." dedi.

"2003'ten 2020 yılına denli Türkiye gelişigüzel sene sayı farkı yüzdelik 3,4 büyüdü"

Gürcan, global müstevli çağında de Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğüne aksan yaparak laflarını şu halde sürdürdü:

"Türkiye 2003'ten 2020 yılına denli sayı farkı gelişigüzel sene yüzdelik 3,4 seviyesinde çoğalma kaydetti. Ancak geçtiğimiz sene pandemiyle bu arada 2020'den sonraları dünyada ağır ortak daralma oldu. 2021 senesinde Dünya yüzdelik 3,1 küçüldü. Ancak Türkiye ekonomisi yüzdelik 1,8'lik ortak çoğalma kaydetti. Bu kapsamda, Türkiye Çin'le bu arada büyüyen dü ülkeden bir tanesi oldu. Çin ise kestirmece 2,3 oranında çoğalma kaydetti. Diğer etraflı devletlerde ilkin Hindistan'da 7,3'lük aha Avrupa dalında 6,3'lük ortak konuşu daralma giriş göstermiştir. Türkiye bunu kendisi düşüncesince ortak yarar namına almıştır."

Türkiye'nin salgının etkilerinden en çabuk toparlanan diyar bulunduğunu tamlayan Gürcan, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye salgının etkisinden en çabuk toparlanan ülkelerden biri olmuştur. Ve yüzdelik 22'lik ortak büyümeyle müstevli ondan sonra çabucak alışılagelen yaşama dönmüştür. 2021 yılının 3'üncü çeyreğinde ise yüzdelik 7,4'lük nazaran hala en çabuk büyüyen ülkelerden ortak tanesidir. İlk 3 çeyrekteki büyümeye gayrimenkul içi ilginin yardımı 6,7, gayrimenkul dışı ilginin yardımı da 5,1 olmuştur. Bu da bizim giriş döndürücü istikrarlı ortak çoğalma yaptığımızı gösteriyor. Sadece iç istekten ötürü değil ayrımsız sürede gayrimenkul dışı ilginin de iç öğrenci payı kestirmece bulunduğunu ferah ferah gösteriyor ve böylelikle istikrarlı ortak büyümemiz görülüyor. Bu tablolar hakkıyla Türkiye'nin çelimli ekonomisini gösteriyor."

Konkordato anons fail kuruluşların sayısında düşüş

Gürcan, kurulan müşareket sayılarının artarken, kapanan ve anlaşmalı iflas anons fail kuruluşların sayısında ise düşme olduğuna dikkati çekerek, "Konkordato anons fail şirketlerimizin sayısında ağır ortak düşme var. Bu kemiyet 2018'de bin 109 iken 2021'de kestirmece 298 müşareket anlaşmalı iflas anons etmiş." dedi.

Merkez Bankası'nın siyasa faizini çakılı tuttuğunu hatırlatan Gürcan, "Zaman devir 'Türkiye'de siyasa faizleri enflasyonun giriş döndürücü altında', 'İşte enflasyondan düşüt repo politikasıyla kez yürünmez.' 'Enflasyon zait repo özgülemek gerekiyor' kabil söylemler oluyor. Ancak, ABD'de pahalılık 7 iken faizler 0,3, AB'de şu an pahalılık 5 iken faizler 0 düzeyinde etraflı dünyada pahalılık faizin üstünde seyrediyor. " biçiminde konuştu.

Gürcan, dış satım ve imalat uran şirketleri düşüncesince ortak puanlık firmalar vergisi indiriminin ikrar edildiğine aksan yaparak laflarını şu halde tamamladı:

"Yatırım fonlarında elde edilmiş kar paylarının ayrıklık edilmesine bağlı kombinezon de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ikrar edildi.Önümüzdeki süreçte gelire endeksli senetler ihraç edeceğiz. Öncelikli kol kredilendirme programlarını yaşama geçireceğiz. Proje bankacılığıyla, sanayicimize hâlâ plan bazında destekleri artırarak vereceğiz ve Katma Değer Vergisi'nde de ortak sadeleştirme yapacağız. Bununla ait de sayın bakanımızın da giriş döndürücü ağır ortak talebi var, hevesi var. Özellikle Katma Değer Vergisi'ni ayrışık oranlarda değil de hâlâ sadeleşmiş ortak halde vatandaşımızın uğrunda olması gerektiğine inanıyor. Mahsuplaşmayla ilgili da ortak çalışmamız var. Devletin alacaklarıyla şahısların ortak yerde mahsuplaşmasını sağlamak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?