Gündem

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki düzenlilik duvarı çalışmalarını inceledi

İçişleri Bakanı Soylu, "Bugüne denli ilkin Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran alanı müdahale 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki düzenlilik duvarı çalışmalarını inceledi
24-04-2022 22:21
Van

Çeşitli araştırmalarda mevcut olmak gibi Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık ile Van'a mevrut İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ferit Melen Havalimanında Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve tören düzeni üyeleri kabilinden karşılandı.

Helikopterle Çaldıran-İran sınırında mensur edilen düzenlilik duvarı ve düzenlilik alternatifini inceleyici Soylu, icraat üzerine Vali Bilmez ve şirket yetkililerinden bilgelik aldı.

Bakan Soylu, burada icra ettiği açıklamada, tahminî 3,5 yılı fazla süredir gün doğusu ve lodosluk sınırında düzenlilik duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, "Bugüne genişliğinde Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da elden üzerinde Ermenistan sınırı şekilde nitelendireceğimiz sınırlarda lüzum duvar lüzum ışıklandırma ve dolak emek vermesi yapılmıştır." dedi.

"Bir siyasal partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar güzel tutulmuyor, sınır namustur' niteleyerek burada yapılanları görmezden doğmak vicdana da insanlığa da serdengeçti dirilik ederek buralarda uğraş fail alp düzenlilik güçlerimize bühtan ve iftiradır" diyen Bakan Soylu, "Bunu hakeza söyleyerek peşi esna bunu şehirlerin billboardlarında, yukarı geçitlerde pankartlama emek vermesi yaparak devletini milletinin gözünde âcizlik vaziyeti düşürmeye idman akıbet aşama insanoğluna yakışmayacak davranıştır." ifadesini kullandı.

"Toplam 1028 kilometre duvar şu anne genişliğinde yapılmıştır"

İçişleri Bakanı Soylu, Van-İran sınırında tahminî ortak ay evvela 5-6 mt. döl yatağı altında küsurat ve rastgele ortak ayrışık çalışmanın az daha olanaksız hala geldiği ortak bölgede düzenlilik duvarının mensur edildiğini kaydetti.

Şu anne genişliğinde 26 mayın tarlasının temizlenmekte bulunduğunu dile getiren Soylu, şu halde dedi:

"Bugüne genişliğinde başta Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran endüstrisi karışma 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu anne genişliğinde yapılmıştır. Bir duvarın yapılması düşüncesince neler geçişsiz Bunu gine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere anlatım kılmak istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığının MAFAM anlı şanlı bu konudaki birliğidir. Ondan sonraları burada düzenlilik yolu açılır. Bu yapılırken burada düzenlilik önlemi alınır. Çünkü gönül rahatlığı yandan ve yıldırı örgütünün rastgele ortak noktadan rahatsız etme edebilme yeteneğine gönül rahatlığı burada sınır birliklerimiz bire ortak sürede Polis hususi Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır düzenlilik yollarının ferah ferah yapılabilmesi düşüncesince burada hazırlık alırlar."

Duvar ihalelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ), senelerdir sınırda bunları yapmak düşüncesince güç ortaya koyduğuna yer veren Soylu, "Peki bunu nite sağlarlar? İran ile koordinasyon içre çalışırlar. Bunların nereden ve nite geçebileceğini, bilgili içtima neresi bulunduğunu burada realizasyon ederler. 14. kattaki konfor bunu idrak edebilecek yetenekte tabii olmayacaktır." niteleyerek konuştu.

"Sadece gün doğusu sınırımızda 250 optikçi kulemiz var"

Bu çalışmaların yanında imal edilen duvarların kurup takma edildiğini, düzenlilik güçlerinin de bölgede lüzumlu önlemleri aldığını özetleyen Soylu, "Zaman devir buranın nakıs 40 dereceye düştüğünü anlatım etmem gerekir. Birileri düşüncesince ortak nesne anlatım ediyorsa." dedi.

Ağrı'dan Hakkari sınırına, Hakkari sınırında Irak sınırındaki Hezil Çayı'na, Hezil Çayı'ndan da Suriye sınırında duvarların başlamış olacağı alana genişliğinde etraflı bölgenin aydınlatılması düşüncesince cazibe idaresiyle TEDAŞ'la bütünleşmiş edilerek baş döndürücü çetin koşullarda cazibe getirildiğini vurgulayan Soylu, şu halde bitmeme etti:

"Buradan teröristin, kaçakçının, gümrüksüz göçmenin geçmesini engelleyebilmek düşüncesince bire ortak sürede bambaşka ayrışık adımları atıyoruz. Bu bölgenin içre başta en ehemmiyetli meselelerden bir tanesi üs bölgeleridir. Aynı sürede sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir yandan üs yerleri bilgili tepelerde, ortak yandan sınır birlikleri ortak yandan da yalnızca gün doğusu sınırında 250 sayı optikçi kulelerimiz var. Bunların yüzdelik 95'i bitti. Bu kuleler ne yapıyor. Bazıları 16 kilometreye kadar, birileri 10 kilometreye genişliğinde vücut ve insanoğlu görebilme yeteneğine ehil olan, 4 kilometrede insanı kesin şekilde algılayabilen elektrokardiyografi optikçi kuleler burada konuşlandırılmaktadır. Bunların da rastgele ortak birinin kedine ilgili imalatı olmaktadır bunlar ASELSAN kabilinden gerçekleştirilmektedir. Optik kulelerin yanında 284 adet termal alıcı vardır. Yüze DOĞRU bu bölgede ve lodosluk branşında kasılma edilmiş karakol atan, kendine ilgili kuleleri olabilecek araçlarımız yalan konusudur."

"26 tarlada mayın emek vermesi yapılmaktadır"

Birinci, ikinci ve üçüncü evrelerdeki 26 tarlada mayın çalışmasının yapıldığı bilgisin sağlayan Soylu, şu halde bitmeme etti:

"Van'da 295 kilometrelik ortak düzlük var. Çaldıran, Özalp, Saray endüstrisi inşallah bu senenin sonuna genişliğinde tamamlanacak. Geri küsurat Gelenler, Albayrak ve Başkale endüstrisi de doğacak sene tamamlanacak. Doğu sınırımızın tüm 2023'te Cumhuriyetimizin 100. senesinde hem duvarlarla hem optikçi kulelerle hem termal kameralarla hem de düzenlilik yollarıyla lif çitleriyle arama altında tutulacak. Burası sınır ve burada karakollarımız var. Bir tarafta manşet hususi harekatımız burada. Sınır birliklerimizin gerisinde rastgele ortak kaçış bahis konusu kabil niteleyerek sınır birliklerimiz de ağız ağıza bütünleşmiş şekilde. 'Biz nerede hazırlık almalıyız, ne yolda hazırlık alırsak gümrüksüz muhacir geçişini engelleyebiliriz' niteleyerek yorum yaptılar bu hasıl noktaların tamamında hudutta Türk Silahlı Kuvvetleri, onun gerisinde jandarma ve PÖH, bire ortak sürede bu alana genişliğinde bulunan alanlarda PÖH ve jandarma birlikleri öz sahalarına ilgili etraflı kapamaları gerçekleştirmektedir."

Van Gölü'nün güvenliğini güzeşte yıldan itibaren Sahil Güvenliğe verdiklerini ve Doğu ve Güneydoğu'da geçmiş el ortak gölde yalı güvenliğin fariza aldığını tamlayan Soylu, Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki muhacir ve öbür kaçakçılıklardan elde etmiş olduğu tecrübelerden burada yararlanma kılmak istediklerini kaydetti.

Bölge rastgele ortak bölgede arama altında tutuluyor

Bu alanlarda güveliğin sağlanabilmesi düşüncesince mayın tarlalarının temizlendiğini, ışıklandırma düşüncesince Ağrı sınırından Hakkari sınırına genişliğinde cazibe çekildiğini dile getiren Soylu, şunları söyledi:

"Burada baş döndürücü çetin koşullarda ve bire ortak sürede terörün saldırmasını da menfez uğrunda bulundurarak ortak düzenlilik duvarı ve düzenlilik yolu yapılıyor. Aydınlatmalar yapılmaktadır ve düzenlilik duvarının hesabına lif dolak çekiliyor. Termal kameralar yerleştiriliyor ve optikçi kuleler yapılıyor. Araçlarla karakol yollarında güç sarfiyat edilmektedir. İnsansız iklim araçlarımızla nite düzenlilik yollarında ve öbür alanlara karakol atılıyorsa, onlarla da sonsuz karakol atılmaktadır. Keşif ve dikiz faaliyetleri de dronlarla ve korku altı İHA'larla sağlanmaktadır. Bundan muradımız şudur, milletimiz devletinden sakıncasız olsun. Devletinden sakıncasız olmayanlar olabilirler, yöntem hesabına burada senelerce hududu dürüstlük bilici ve bunun düşüncesince serdengeçti dirilik fail yapıncak kuzularımız, alp askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız ve düzenlilik korucularımız şişman ortak mücadeleyi ortaya koyarken birilerinin yalnızca siyasal istekleri oluşsun niteleyerek kimi iftiralar altında kalabilirler lakin bu şehir bühtan atanların söyledikleriyle burada yiğitçe uğraş fail arkadaşlarımızın o gayretlerini ortadan kaldırmaz. İftiralar bühtan sahiplerinin olur."

Kahraman düzenlilik güçlerinin bu memleketin birliği, bütünlüğü, özgürlüğü için, bayrağın bağımsız ve engellenmeyen halde dalgalanması düşüncesince şişman ortak hız gösterdiğini aktaran Soylu, "Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, kalpleri katıdır anlayamazlar. Bunlar tabii ki bu şehir düşüncesince hız fail arkadaşlarımızı yıldıramazlar. Buradaki icraat bitmeme edecek. Özalp sektörünü tamamlayacağız bu senenin sonuna kadar. 2023'te de etraflı ihaleleri elden elden bitmiştir, böylecene 29 Ekim bakımından gün doğusu sınırımızın tüm düzenlilik duvarlarıyla bu arada düzenlilik dibine gücenmiş olacaktır." niteleyerek konuştu.

Bakan Soylu, incelemelerinin peşi esna Şamya Taşı Üs Bölgesi'nde askerlerle ortak araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?