Teknoloji

Karabük Teknokent, kuruluşların gelişimlerine ulama sağlıyor

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına sunulan destekle bünyesindeki 18 şirketin gelişimlerine ehemmiyetli ulama sağlıyor.

Karabük Teknokent, kuruluşların gelişimlerine ulama sağlıyor
01-03-2022 16:29
Karabük

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına sunulan destekle bünyesindeki 18 şirketin gelişimlerine ehemmiyetli ulama sağlıyor.

KBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Oğuz Fındık, AA muhabirine, ortak şirketin sürdürülebilirliğini bildirmek düşüncesince behemehâl inovasyon icap ettiğini söyledi.

Kullanıcı isteklerinin sonsuz değiştiğini dile getiren Fındık, "Firmanın da buna kadem uydurması ve sonsuz inovasyon yapması gerekiyor. Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyona sunulan desteğin, gerçekte hepsi hayattaki sunulan desteklerden elan ortak tomar bulunduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Fındık, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu destekleri teknokentler üstünden yürüttüğüne ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Teknokentlerde en iri avantajlardan ortak tanesi, gerçekte görevdaşlık ortamının oluşması zira oradaki etraflı şirketler ortak Ar-Ge ve inovasyon üstüne çalışıyorlar. Tabi ki bunun yanı sıra hesaplı namına avantajları var. Özellikle ihsan muafiyetleri aşırı yüksek. Yani hasılattan elde etmiş olduğu dirimsel vergisi muafiyeti var. 2022'de yüzdelik 23 dirimsel vergisi muafiyetleri var. Ar-Ge etabında kuruluşların Ar-Ge personeline sunulan destekler, KDV destekleri var."

Bir şirketin gelirinin artarak çoğalması isteniyorsa behemehâl inovasyon yapılması icap ettiğini vurgulayan Fındık, "Bir mevzuda sonsuz kendinizi geliştirmediğiniz devir gerçekte piyasadan ağız ağıza silinme durumunuz bahis konusu oluyor. Piyasada iktisap etmek ve gereksinimleri istikbal etmek düşüncesince Ar-Ge ve inovasyonun elzem olduğunu, teknokentlerde mutluluk destekleriyle plan tabanlı yürütülmesinin de mukteza bulunduğunu söyleyebiliriz." diyerek konuştu.

"Firmaları Ar-Ge ve inovasyona heveslendirme etmeliyiz"

Fındık, plan tabanlı çalışmaların Avrupa'da 1900'lü zamanlarda başladığını, Türkiye'de ise 2000'li zamanlarda bu çalışmaya geçildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Proje tabanlı düzentileme kısaca Ar-Ge ve inovasyon, ortak kültür. Bu kültürün oturması düşüncesince bizim sonsuz eğitimlerle ve çırçıplak maşer kuruluşlarıyla firmaları heveslendirme etmemiz gerekiyor. Bu kültürü oturttuğumuz devir devletler aşırı elan gelecek seviyelere gelebileceklerdir. Türkiye namına bizim depar belgesi yolumuz eklenmiş kalburüstü mahsul istihsal etmek ve bu ürünü ihraç etmek. Bu kültürü raspalamak düşüncesince çırçıplak maşer kuruluşlarıyla, odalarla sonsuz esasen ederek bu bilinci iş adamlarımıza yerleştirmemiz gerekiyor."

Katma kalburüstü mahsul çoğaltma fikrinin gençlere verilmesi, onların da bu ortama ulama sunmaları icap ettiğini dile getiren Fındık, fakat o devir Türkiye'nin dışa bağımlılığının biteceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?