Yaşam

Kovanlarını ayılardan arkalamak düşüncesince geceleyin iş tutuyor

Bingöl'de arıcılık eden Yusuf Çağan, ayıların henüz önceki dokunca verdiği kovanlarını destek olmak düşüncesince akşamları de kez tutuyor.

Kovanlarını ayılardan arkalamak düşüncesince geceleyin iş tutuyor
23-09-2022 14:02
Bingöl

Kentteki erdemli rakımlı dağlarda kovanları mevcut arıcılar, ballarını çandır hayatından koruyabilmek düşüncesince şişman efor gider ediyor.

Kovanlarının etrafını elektrikli tellerle çevirmelerine karşın ayıların saldırısını engelleyemeyen arıcılardan Yusuf Çağan, merkeze ilişkin Kartal köyü yaylasında gece olunca de kez tutuyor.

Büyük iş vererek ürettiği balı ayılardan arkalamak düşüncesince güneş ağarıncaya denli bidar ve daima kovanları arama fail Çağan, vahşi hayvanların tehacüm ihtimaline gönül rahatlığı da kendisini siper gayeli yanından silahını ayırmıyor.

Emeklerinin karşılığı bulunan hasat zamanına denli aralıksız kovanlarının kökeninden ayrılmayan Çağan, AA muhabirine, 15 senedir arıcılık yaptığını söyledi.

Kovanların bulunmuş olduğu piyasası sabık yıla denli düzenlilik kamerasıyla evden izlediğini özetleyen Çağan, "Bir tün ayının kovanların bulunmuş olduğu bölgeye girdiğini gördüm. Evden kovanların başına gidinceye denli ayı dü kovana dokunca vermişti. O günden sonraları ego de değme tün kez yakalayıp kovanlarımı korumaya değişmeyen verdim." dedi.

Çağan, ayıların ilkin tün saatlerinde kovanlara dokunca verdiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Bölgemiz arıcılık açısından baş döndürücü ensesi kalın ortak yer. Ayıların en sevilmiş olduğu obje de baldır. Biz de kovanlarımızı arkalamak düşüncesince güneş batımından güneş doğumuna denli kez tutuyoruz. El feneri ve silahımız var. Silahımızı hoppadak kendimizi arkalamak düşüncesince bulunduruyoruz. Bu bizim emeğimiz ve dirimsel kaynağımız. Mecburen kovanların başlangıcında bekliyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?