Yaşam

Küçük Ahmet lösemiyi TÜRKKÖK'e meydana getirilen bağışla yendi

Malatya'da 10 ay geçmiş lösemi teşhisi konulmuş olan 7 yaşındaki Ahmet Yasin, TÜRKKÖK'ten nakille lösemiyi yenerek yaşama baştan "merhaba" dedi.

Küçük Ahmet lösemiyi TÜRKKÖK'e meydana getirilen bağışla yendi
12-01-2022 12:14
Malatya

Bingöl'de canlı Budan ailesi, 7 yaşındaki Ahmet Yasin'in afiyet durumundan şüphelenerek Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezine başvurdu.

Merkezde meydana getirilen incelemeler kararında Ahmet Yasin'in çırılçıplak Konjenital nötropeni (kemik iliği hücrelerinin oluşmaması) hastası bulunduğu belirtildi. Tedavisine başlanan küçük Ahmet'in elan sonraları rahatsızlığı ilerleyerek myelodisplastik sendroma (kemik iliği yetersizliği) döndü. Durumu giderek ağırlaşan Ahmet'e peşi sıra aceleci lösemi teşhisi konuldu.

Aile bireylerinden ve akrabalardan tahsil edilen koku örneklerinde mevzun iliğin bulunamaması kararında Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Arzu Akyay'ın desteği ile Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezine (TÜRKKÖK) başvuruldu.

Kısa müddet sonraları TÜRKKÖK marifetiyle hısım dışından yüzdelik 100 mevzun ilik bulundu. Merkezde aktarım meydana getirilen Ahmet Yasin, yaşama tutundu.

Ahmet Yasin'in anası Ayşe Budan, AA muhabirine, oğluna güzeşte sene lösemi teşhisi konulduğunu ve haziran ayında hısım dışından donör bulunarak aktarım yapıldığını söyledi.

Bingöl'de canlı 11 yaşındaki öteki oğlu Muhammet Ali'nin de ayrımsız hastalıkları yaşadığını, şu anda durumunun çirkin olmadığını, daim arama altında tutulduğunu aktaran Budan, "Nakil süreci baş döndürücü emekli ve dayanak talip birlikte süreç. Buradan çağırmak istiyorum, bir fazla aşırı bebek aktarım bekliyor. İnsanlar nakli örgen bağışı kabilinden görüyorlar lakin aktarım anca değil. Kan veriyorsunuz, o kadar." dedi.

Ahmet Yasin'in meydana getirilen aktarım sonrası durumunun elan dobra bulunduğunu özetleyen ana Budan, "Çok mutluyuz. Çok şükür hakeza hassas insanoğlu var. Herkes 15 dakikalığına onkoloji servisini gezsin, bu evlatları görsün. Anlatılacak birlikte mevki değil. Bu birlikte hayat, her insanın evladı var. Bize aktarım veren bağışçıya da baş döndürücü teşekkürname ediyorum." dedi.

Hastanede yattıkları müddet süresince kendilerine daim trombosit ve alkan koku affeden Malatya halkına teşekkürname fail Budan, bu şahısların haklarının ödenemeyeceğini belirtti.

Ahmet Yasin'e aileden donör bulunamadığını aktaran Budan, "Bir şaşırtıcı gerçekleşti. Şu an baş döndürücü şükür oğlum iyi. Bu rahatsızlığı yaşayanlar ve aileleri birbirlerine dayanak noktası olsunlar. Buradan devletimize de baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Nakil ilaçları baş döndürücü pahalı. Devlet desteklemezse tığ özlük imkanlarımızla birlikte nesne yapamayız. Devletimizden Allah razı olsun." diyerek konuştu.

"Verici bulamasaydık Ahmet şu an burada olamayacaktı"

Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Arzu Akyay ise Ahmet Yasin'in hususi birlikte bebek bulunduğunu söyledi.

Akraba dışı nakillerin ehemmiyetli bulunduğunu tabir fail Akyay, "Verici bulamasaydık Ahmet şu an burada olamayacaktı lakin baş döndürücü şükür TÜRKKÖK'ten bulduk, aktarım yapabildik. Sağ olsun hassas yurttaşlarımız TÜRKKÖK'e gidip donör oldukları devir bulma olasılığımız artıyor. Ahmet Yasin sağlığına kavuştu. Gayet dobra durumda." dedi.

Ahmet Yasin'in çırılçıplak rahatsızlığı bulunduğunu elan sonraları ciddi 2 illet elan atlattığını hatırlatan Akyay, "Ahmet sıkıca süreçlerden geçti. Hepsinin üstesinden gelebildi. Annesi de bu mevzuda baş döndürücü iri dayanak noktası verdi. Hep savaşım ettiler. Bundan sonraları da kontrollerimiz bitmeme ediyor lakin başlangıca mucibince baş döndürücü elan dobra yerdeyiz." diyerek konuştu.

"67. naklimizi yaptık"

Prof. Dr. Akyay, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezinin 2017'nin böylecene kurulduğunu hatırlatarak, "Merkezde 67. naklimizi yaptık. Sadece ahi ana ata değil hısım dışı aktarım de yapıyoruz. Nakillere değerli halde bitmeme ediyoruz. Bu emraz anca emraz ki anide çıkıyor. Bir hafta geçmiş iyiydiniz birlikte hafta sonraları lösemi çıkabilir. Bu tamamımız düşüncesince geçerli. Herkesin hediye yapmasını haber mektubu ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?